5x zwemplassen Groningen voor een verfrissende duik

Zwemplas Groningen Zilvermeer

Groningen, een provincie die bekend staat om zijn weidse landschappen, prachtige natuur en bruisende steden. Groningen heeft ook een aantal super leuke, en mooie zwemplassen. Hier kun je lekker zwemmen en bij sommige kun je aan diverse watersporten doen.

Zwemplassen Groningen

In dit artikel neemt Yvonne je mee naar haar vijf favoriete strandjes van Groningen en omgeving, zodat je ook kunt genieten van een verfrissende duik als je in Groningen om omstreken bent.

De Hoornse plas

Als we het over een mooie en natuurlijke omgeving hebben, dan bedoelen we zeker de De Hoornse plas. De Hoornse plas ligt aan de rand van Groningen midden in de natuur. Zodra je van de parkeerplaats richting de plas loopt, waan je meteen in een hele andere wereld. De Hoornse plas is dan een een populaire plek voor mensen uit de wijde omgeving om hier een zomerse dag te vertoeven. Je kunt hier gratis parkeren. 

Zwemplassen Groningen Hoornseplas

Het water wordt omgeven door een prachtig zandstrand, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Er is een aangelegd pad dat de hele plas en het strand omringt, waardoor het gras en het zand duidelijk van elkaar gescheiden zijn. Als je liever in het gras wilt liggen, zijn er meerdere mooie grasvelden. Bovendien is er een leuke speeltuin voor de kinderen, waar een deel zelfs over het water gaat. Dankzij boeien is het ondiepe gedeelte gemarkeerd voor extra veiligheid. Gedurende de zomermaanden kun je terecht bij de geopende kiosk voor heerlijke snacks en verfrissende drankjes.

Groningen zwemplassen Hoorsneplas

Als je op zoek bent naar een iets meer uitgebreide ervaring, dan is Kaap Hoorn de plek om naartoe te gaan. Bij Kaap Hoorn kun je genieten van heerlijke maaltijden, terwijl je uitkijkt over het prachtige landschap rondom de Hoorse plas. Het restaurant, gelegen bij de Hoornse Plas, biedt een sfeervolle ambiance en een gevarieerd menu voor een culinaire verwennerij. Het is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van lekker eten temidden van de natuurlijke schoonheid van de plas.

Groningen zwemplassen Hoornseplas

Naakt strand

Aan de overkant van het strandje bevind zich een naaktstrand. Deze zit op een afgezonderd  gedeelte. Als je de plas rondloopt, kom je er wel langs. Dit speciale gebied is uitsluitend bedoeld voor nudisten, die hier in alle rust en vrijheid kunnen genieten van de warme zonnestralen en de verfrissende water. 

Zilvermeer Kardinge (recreatieplas Kardinge)

Recreatie plas Kardinge wordt door de Groningers het Zilvermeer genoemd. Het is een super leuke plek, waar je heerlijk kunt zwemmen, zonnen, relaxen of lekker spelen in het zand. Er is een groot gedeelte gras en bij het water is er een leuk zandstrand. Op het zandstrand kunnen kinderen heerlijk hun creativiteit kwijt. In het water bevinden zich twee steigers, die garant staan voor veel spring plezier. Kinderen springen hier graag vanaf. 

Zwemplassen Groningen Zilvermeer

Het enige nadeel van het Zilvermeer is dat het snel blauwalg kan bevatten, nog voordat de zomer goed en wel begonnen is. Gelukkig zijn er altijd duidelijke waarschuwingsborden aanwezig om bezoekers op de hoogte te stellen. Bij mooi weer, kun je terecht bij de kiosk voor drinken en snacks. Je kunt hier gratis parkeren.

Groningen zwemplas Zilvermeer

Strand Meeroevers

Strand Meeroevers is een relatief nieuw strand in de provincie. Het strandje is ontstaan met de ontwikkeling van de woonwijk Meerstad. Wat het zo leuk maakt, is dat veel inwoners van Groningen hier naartoe gaan voor een verfrissende duik. Het Meerstadstrand is een charmant en idyllisch strandje dat gelegen is in het gebied Meerstad, net ten oosten van de stad Groningen. 

Zwemplassen Groningen Meeroevers

Het Meerstadstrand biedt een prachtig uitzicht over het water en heeft een ontspannen en rustige sfeer. Het zandstrand is perfect om te zonnebaden, te spelen of te picknicken met vrienden en familie. Het is een ideale plek om te genieten van de natuurlijke omgeving en tot rust te komen.

Zwemplassen Groningen Meeroevers

Het water bij het Meerstadstrand is doorgaans geschikt om in te zwemmen, waardoor het een aantrekkelijke plek is om verkoeling te zoeken tijdens warme zomerdagen. Daarnaast zijn er vaak faciliteiten beschikbaar, zoals. Kiosk, kleedruimtes en toiletten, om het comfort van de bezoekers te waarborgen. Het Meerstadstrand is ook een uitstekend vertrekpunt voor watersportactiviteiten, zoals kajakken, windsurfen, suppen of varen met de boot. Parkeren is hier gratis, echter is het niet een hele grote parkeerplaats. 

Groningen zwemplassen Meeroevers

Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een prachtig natuurgebied gelegen in het noorden van Nederland, nabij de provincies Groningen en Friesland. Het is ontstaan door de afsluiting van de Lauwerszee en is nu een beschermd nationaal park.

Het Lauwersmeer biedt een divers landschap met uitgestrekte watergebieden, rietvelden, bossen en graslanden. Het is de thuisbasis van een overvloed aan vogelsoorten, waardoor het een geliefde bestemming is voor vogelliefhebbers en vogelspotters. Hier kun je ook goed terecht voor een lekkere duik. Er zijn verschillende restaurantjes in de directe omgeving waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Parkeren is hier gratis, maar wel druk vaak bij mooi weer en er zijn maar weinig parkeerplekken. 

Het ’t Neie Hemelriekje 

Het ’t Neie Hemelriekje is een prachtig recreatiegebied dat zich bevindt in de provincie Drenthe, vlakbij het dorpje Gasselte. Het mag zeker niet ontbreken in de lijst van zwemplassen in Groningen. Vanuit Groningen is het namelijk gemakkelijk te bereiken en het behoort absoluut tot de mooiste plassen in de omgeving. Zowel de mensen uit de omgeving als vakantiegangers weten deze zwemplas goed te vinden.  En met mooi weer is het er dan ook altijd druk. 

Zwemplassen Groningen nije hemelriekje strand

Het ’t Neie Hemelriekje lijkt wel een tropisch paradijs, met zijn gekleurde water, witte strand en prachtige omringende natuur. Het recreatiegebied heeft twee zwemplassen, elk met zijn eigen karakter. De ene is een verfrissende zwemvijver, terwijl de andere meer een schilderachtige zwemplas is.

groningse waterplassen water hemelriekje

De zwemvijver bevindt zich nabij de kiosk en biedt een geweldige plek om te zwemmen en af te koelen. Aan de andere kant van het gebied bevindt zich de zwemplas, die werkelijk adembenemend mooi is. Het water is helder wanneer je dichtbij staat en lijkt blauwachtig/groen van kleur wanneer je wat verder weg bent. Parkeren is hier niet gratis. 

Lees hier alle ins en outs over ’t Neie Hemelriekje

Op zoek naar zwemplassen in de andere provincies? Yvonne zette de leukste zwemplassen van Overijssel op een rijtje en ik heb de leukste strandjes rondom Eindhoven voor je opgesomd.