Zwangerschapsyoga: iets voor jou?

Je bent zwanger en je wordt doodgegooid met allerlei foldertjes over de bevalling, pijnbestrijding, zwangerschapscursussen en borstvoeding. Zo’n zwangerschapscursus lijkt je eigenlijk wel wat, maar welke kies je? Tijdens mijn eerste zwangerschap ging ik voor zwangerschapsyoga en daar was ik erg blij mee.

Zwangerschapscursussen

Er zijn vrouwen die een zwangerschapscursus niks vinden en er zijn vrouwen die het super vinden. In welke categorie jij valt kan ik natuurlijk niet voor je bedenken, maar ik kan je wel wat meer erover vertellen.

Want waarom is het een goede idee om een zwangerschapscursus te volgen?

Bol AlgemeenBol Algemeen
 • Ze zorgen voor een betere voorbereiding op je bevalling en kraamtijd
 • Een cursus kan allerlei angsten verminderen die zijn ontstaan door de verhalen om je heen
 • Tijdens een cursus deel je ervaringen met andere zwangeren
 • Je bent bewust bezig met je zwangerschap, ook in drukke tijden
 • Het is een manier om je partner te betrekken bij de zwangerschap

Zoals je kunt lezen, een hoop goede redenen dus om na te denken over een cursus. Dan komt echter nog de vraag: welke cursus past nu het beste bij jou? Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten cursussen voor de zwangere vrouw. Waaronder zwangerschapsgym, samen bevallen, haptonomie, zwangerschapszwemmen en zwangerschapsyoga.

Zwangerschapsyoga

Ik koos zelf voor het laatste; zwangerschapsyoga. Dit omdat ik met mijn bekkeninstabiliteit mezelf niet aan gymnastiek zag doen. Plus de yoga hier in het dorp betaal je per les en je kunt instappen wanneer je wilt. Ook wel handig.

zwangerschapsyoga ervaring

De yoga lessen draaien eigenlijk om plezier, beweging, ademhaling en vooral ontspanning. Je krijgt informatie over bepaalde fases in de zwangerschap en bevalling (zoals: hoe ga je om met weeën, ademhalingstechnieken worden geleerd, etc). En je leert bewust contact maken met je kindje. Dit geeft je rust, maar bevordert ook je zelfvertrouwen.

Mijn ervaring met de zwangerschapsyoga

Alhoewel ik tijdens mijn tweede zwangerschap dus niet meer naar een zwangerschapscursus ben geweest vond ik het tijdens de eerste zwangerschap wel erg fijn. Ik leerde nieuwe mensen kennen (al heb ik daar naderhand geen contact meer mee gehad, toch fijn om ervaringen te delen) en was ook eventjes uit huis. Door mijn bekkeninstabiliteit kwam ik namelijk niet veel het huis meer uit.

Ook leer je erg veel over je eigen lichaam en het vinden van je rust. En dat is echt wel nodig tijdens een zwangerschap. Wat ik ook altijd erg fijn vond was dat ik even heel bewust contact zocht met mijn kindje in de buik. Ik merkte ook echt dat zij reageerde op mijn aanrakingen en zo kon ik nog meer ontspannen.

Of het je echt voorbereid op de bevalling weet ik niet te zeggen want na deze zwangerschap beviel ik door een spoedkeizersnede. Maar ik denk dat je er altijd wel iets van opsteekt.

Heb jij tijdens je zwangerschap een cursus gevolgd of volg je er nu één? Zo ja welke?

7 reacties op “Zwangerschapsyoga: iets voor jou?

 • Ik ben naar Mensendieck geweest. Ook hier ben je meer bewust van je lichaam en doe je wat oefeningen. Zat ook aan yoga te denken maar dit pastte net wat meer.,

 • Ik had me ingeschreven voor gym maar ben uiteindelijk maar 3 keer geweest omdat ik daarna in het ziekenhuis terecht kwam. Was overigens erg weinig gym en heel veel geklets. Nadien wel alle lessen van de na-cursus gevold. dat was ook erg lleuk. Lekker over de baby’s kletsen en een klein beetje bewegen. Yoga lijkt me ook fijn maar bij ons had je dan niet een vast groepje zwangeren en dat vond ik minder. Lag dus meer aan de organisatie.

 • Ik had graag aan yoga willen doen maar helaas was ik bij al mijn zwangerschappen de gehele zwangerschapsperiode ziek geweest. Voor mij enkel ziekenhuizen en thuis bed.
  Fijn dat het je bevalt, geniet ervan!

 • iliveformydreams zegt:

  Leuk artikel! Iets om zeker over na te denken.. Echter ben ik niet zwanger dus hoef er niet mee bezig te zijn 😉

 • Ik ben niet zwanger of heb nog geen kinderen, maar als ik ooit zwanger mag worden dan wil ik graag een cursus doen. Gewoon, om bewust bezig te zijn, ook met je lichaam. Interessante post 🙂

Reageren is niet mogelijk.