Zwangerschapsoverzicht week 13 -14 -15

Je baby is nu groot en sterk genoeg om je baarmoeder omhoog te duwen. De bovenkant van je baarmoeder wordt fundus genoemd. De afstand tussen je schaambeen en fundus gebruikt de verloskundige om te zien of je baby voldoende groeit. Nu staat de fundus nog ter hoogte van je schaambeen.

De ‘zwemvliezen’ zijn verdwenen en je baby kan z’n vingers en teentjes vrijuit bewegen. Doordat hij vruchtwater inslikt krijgt je baby regelmatig de hik. Ook zal hij zich zo nu en dan verslikken. Hij plast al een beetje, wat betekent dat zijn nieren beginnen te werken. Hij weegt ruim 60 gram en heeft een lengte van ongeveer negen centimeter.

Je baby groeit hard door en stopt al zijn energie in het groter en sterker worden. Ook zijn spieren worden steeds sterker. Hij krijgt nu ook wimpers en zijn hoofdhaar is een stuk dikker geworden. Hij kan ook al malle gezichten trekken: zijn wangen boller maken of zijn wenkbrauwen fronsen. Hij weegt al ongeveer een ons.

En dit ben ik, na 14.5 week! Ik durf nog niet zo goed een buikfoto te laten zien zo staand van de zijkant, maar op deze manier kun je ook wel zien dat er echt al wel een flinke baby-buik zit! Dit werd woensdag dan ook bevestigd door de verloskundige, ze kon alles erg goed voelen en de baarmoeder zit dan ook al vrij vooraan tussen mijn navel en schaambotje. Het zou niet lang meer duren voordat ik onze kleine gup ga voelen.. Spannend!!!

5 reacties op “Zwangerschapsoverzicht week 13 -14 -15

Reageren is niet mogelijk.