Zwangerschapskwalen waar je maar weinig over hoort

shutterstock_364954439

Er zijn een heleboel bekende zwangerschapskwalen waar je dan ook veelvuldig over hoort en/of kunt lezen. Zoals de vermoeidheid, misselijkheid, bekkeninstabiliteit, enzovoort. Maar er zijn ook zwangerschapskwalen waar je maar weinig over hoort. En wanneer jij daar dan als zwangere last van hebt en hierover graag ervaringsverhalen over leest of hoort loop je vaak tegen een muur. Want die verhalen zijn er niet of moeilijk te vinden. 

Ik snap het wel hoor, want wie vertelt er bijvoorbeeld graag over de reusachtige aambeien die ze kreeg tijdens haar zwangerschap? Of over de vaginale afscheiding die steeds maar erger wordt. En dat je bij elke nies of hoest een klein beetje urine verliest ga je ook niet aan de grote klok hangen.

Aambeien tijdens de zwangerschap

Ik las eigenlijk voor het eerst iets over aambeien tijdens de zwangerschap (en daarna) op de blog van Bregje. Ik kende haar verhaal wel een beetje omdat ze het er wel eens over gehad heeft in ons app-groepje. Maar het is gewoon geen onderwerp waar je zo tussen neus en lippen door over praat. Logisch ook wel. Het is toch een beetje too much information en een taboe. Maar waarom?

Het is namelijk een van de meest voorkomende zwangerschapskwaal die er is. En als je hiermee dus gewoon op tijd naar de huisarts gaat of in ieder geval maatregelen neemt ertegen hoeft het allemaal niet meteen zo’n pijn te doen.

Nu roep ik dat wel heel hard, maar ik liep zelf ook al 4 weken rond met aambeien zonder dat ik er iets mee deed. Ze deden geen pijn en soms vergat ik ze zelfs. Maar ja, toen kwam het moment dat ze begonnen te jeuken. Heel vervelend kan ik je zeggen. En de pijn is er ook af en toe. Inmiddels heb ik er een zalf voor en hoop ik dat de pijn wegtrekt en ze gaan slinken.

Zwangerschapsmasker

Toen de eerste lente zon zich liet zien en ik lekker even in de zon ging liggen kreeg ik direct een berichtje van een mede zwangere. Of ik niet bang was voor zwangerschapsmasker. Ik moest echt even twee keer lezen en vragen wat het was, want ik kende dit helemaal niet. Mijn vorige zwangerschap was ook tijdens de herfst en winter dus heb daar sowieso toen weinig mee te maken gehad. Maar het is best een ding.

Een zwangerschapsmasker wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat de cellen in het gezicht meer pigment aanmaken, waardoor (donker)bruine vlekken ontstaan.

Ik heb er direct met mijn verloskundige over gesproken en zij gaf aan dat in de zon komen echt geen probleem was. Lekker in de zon lopen is juist erg goed voor je, wat betreft het aanmaken van vitamine D bijvoorbeeld. Maar echt liggen bakken in de zon raadde ze wel af. En je moet je natuurlijk wel gewoon blijven insmeren. Ook gaf ze aan dat wanneer je eenmaal die pigmentvlekken hebt deze wel verdwijnen na de bevalling maar elk jaar tijdens de zomermaanden weer terug komen. Dus iets om rekening mee te houden.

Andere zwangerschapskwalen

Tsjah en dan heb je nog een aantal andere zwangerschapskwalen waar je echt wel “last” van kunt hebben maar waar maar weinig over geschreven wordt.

Vaginale afscheiding

Als je zwanger bent, heb je ook meer last van afscheiding dan anders. Dit komt doordat je vagina beter doorbloed is. De slijmvliezen in je vagina maken meer vocht aan en dat merk je. Bron

Urine verlies

Sinds het begin van de zwangerschap loop ik al met inlegkruisjes rond. Iets wat ze eigenlijk afraden want dit kan dan weer leiden tot een schimmelinfectie. Maar ik houd de boel goed schoon en in de gaten. De reden waarom ik ze dus wel gebruik is omdat ik anders met regelmaat schone kleding aan kan. Door mijn bekkeninstabiliteit (en mijn slechte nazorg) heb ik nu tijdens de zwangerschap amper controle over de bekkenbodemspieren. Wat betekent dat ik bij elke nies, kuch of hoest wel wat urine verlies. Iets wat echt ontzettend vervelend is.

Verder heb je ook nog jeuk, spataderen, windjes laten en nog veel meer.. Maar dat zijn dingen waar ik zelf (nog) geen last van heb gehad.

Heb jij last gehad van een van de bovenstaande “onbekende” kwalen? Of heb je nog een aanvulling?

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

35 reacties

 1. simpel, met een snufje liefde op 22 maart 2017 om 06:22

  Ik had niet zoveel last van bovenstaande kwalen. Min zwangerschap was ook in de herfst en winter dus voor de zon hoefde ik niet bang te zijn.

 2. Patricia op 22 maart 2017 om 06:36

  Fijn dat je hiermee ook aantal ’taboe’ kwalen onder de aandacht brengt. Dat je misselijk bent, vertel je toch makkelijker dan over urineverlies.

  • Nicole op 23 maart 2017 om 07:19

   Ja dat is zeker zo. Begin je ook niet zomaar over, dus als je er dan online iets over kunt lezen is dat altijd wel prettig. Vind ik zelf.

 3. Channa op 22 maart 2017 om 06:48

  Oja, aambeien…. zucht.

 4. Leonie van Mil op 22 maart 2017 om 06:51

  Jup bekend mee!! Allemaal. Hoewel het zwangerschapsmasker meeviel omdat ik voornamelijk in de winter zwanger was. Maar aan het begin wel. En aambeien en urineverlies juist na de bevalling last van heb gehad

  • Nicole op 23 maart 2017 om 07:20

   Aiii ja ben benieuwd in hoeverre die kwalen verdwijnen na de bevalling, Ben bang van niet!

 5. Nicole op 22 maart 2017 om 07:27

  Ik.moest onze dochter.er zo snel uitpersen dat ik.er aambeien aan over hield. Gelukkig goede zalf ervoor nu en de pijn is een stuk beter te doen. Echt ellende die dingen.

  • Nicole op 23 maart 2017 om 07:22

   He wat naar! Ja ik heb ze dus al en ben zeer benieuwd hoe dat dadelijk met de bevalling is..

 6. Nicole op 22 maart 2017 om 07:35

  Ik was zo incontinent als een oud vrouwtje! Gelukkig niet vanaf het begin, maar vanaf de 30 weken ook standaart een inleg kruisje in gehad! En als ik iets te lang wachte met naar de wc gaan kon ik mooi ff douchen.. ? en inderdaad daar word eigenlijk niet over gepraat.. deed ik ook niet echt.

 7. iooon op 22 maart 2017 om 07:40

  Aambeien. Boh. Het viel mee tot ik buikgriep 3 kreeg. Nu wel echt pijn van helaas.

 8. Joyce op 22 maart 2017 om 07:56

  Aambeien, urineverlies (en dat heb ik nog steeds extreem!!), restless legs, veel vocht vasthouden, en extreem veel braken. Daar heb ik allemaal wel last van gehad. Beide keren, maar vooral de urine was de afgelopen keer vele malen erger. En dat is ook absoluut niet verbetert. Waarschijnlijk gaat het zelfs een kleine operatie worden om het op te lossen.

  Gelukkig krijg je er heel veel voor terug 😉

  • Nicole op 23 maart 2017 om 07:23

   Oh echt? Wat vervelend.. Wat gaan ze doen dan?

   • Joyce op 23 maart 2017 om 07:32

    Ze plaatsen een bandje om je plasbuis weer mee op te tillen. Kleine ingreep en schijt een groot succes te zijn.

 9. Huismama op 22 maart 2017 om 08:41

  Tja, je hebt helemaal gelijk. Hier ook aambeien, urineverlies en bekkenklachten. Die bekkenklachten zijn nog steeds niet helemaal over…

 10. Mirjam op 22 maart 2017 om 08:45

  Ik herken wel het inlegkruisje 😉 maar van de rest had ik gelukkig geen last.

 11. Alissa op 22 maart 2017 om 08:52

  Urineverlies, maar dan ook nog lang erna. Bij niezen, hoesten, lachen of zwaardere inspanningen moest de tena lady het echt ontgelden. Dat masker kende ik trouwens ook niet…

 12. Maaike op 22 maart 2017 om 08:54

  Er zijn inderdaad veel meer kwaaltjes dan misselijkheid en vermoeidheid. Dat masker komt bij mij ieder jaar in de lente weer tevoorschijn. Maar jeuk is ook zo’n kwaal, constant jeuk. Om gek van te worden.

 13. Marije op 22 maart 2017 om 09:34

  Afscheiding, de hel. Echt, wat een drama is dat tijdens de zwangerschap zeg! Bah! Oh en die aambeien had ik al door mijn maagverkleining, maar die werden zéker na de bevalling een tikkeltje erger haha. Leuk joh, zwanger zijn 🙂 Heb nooit een zwangerschapsmasker gehad trouwens, maar ik ben ook braaf uit de zon gebleven en smeerde me in met factor 50.

  • Nicole op 23 maart 2017 om 07:24

   Oh ja ik moet “verplicht” de zon in haha, maar dat zal ook wel door mijn pnd depressie komen. Bang voor herhaling dan kan de zon schijnbaar wonderen doen 😉

 14. Channah op 22 maart 2017 om 11:53

  Een lichaam tijdens en net na de zwangerschap is echt zoiets raars eigenlijk, gelukkig had ik zelf niet heel erg last van de wat ‘raardere’ kwaaltjes, maar dat je er bijna nooit wat over hoort vind ik zó’n onzin. Net zoals hoe het er in je kraamweek allemaal aan toe gaat, bij mijn eerste vond ik dat toch wel even flink tegenvallen allemaal, terwijl je eigenlijk iedereen altijd over de bevalling zelf hoort.. Het is juist zo belangrijk om goed voorbereid te zijn! Dus: goed artikel haha!

  • Nicole op 23 maart 2017 om 07:25

   Haha dank je.. Kraamweek? Dat is net als een bevalling bij iedereen anders. Ik heb er nooit een gehad door allerlei ziekenhuisopnames etc. Hopelijk de komende keer wel!

   • Channah op 23 maart 2017 om 11:38

    Hier ook helaas geen echte kraamweek gehad wegens ziekenhuisopname alleen natuurlijk wel de lichamelijke ongemakken gehad van na de bevalling.. 😉 Ik hoop dat we dit keer gewoon een fijne kraamweek, thuis, kunnen hebben!

 15. IJlien op 22 maart 2017 om 13:44

  Oh man, aambeien. 2,5 jaar na dato nog niet vanaf 😛 toch maar weer aan de Sperti. Sterkte met je kwaaltjes meis!

 16. Jacqueline op 22 maart 2017 om 14:12

  Nou, als ik dat zo lees, ben ik er best goed doorheen gekomen. Ok, ik heb dan wel de bekende bekkeninstabiliteit eraan overgehouden. Maar verdere ongemakken zijn me gelukkig bespaard gebleven.

 17. Ilse van Kreanimo op 22 maart 2017 om 15:10

  Zwangerschapsmasker? Echt nog nooit van gehoord!

 18. Charlotte op 22 maart 2017 om 18:19

  En voor mij was het masker zo bekend haha. Heb echt panisch gesmeerd toen bij Aukje en zelfs nu durf ik nog niet goed in de zon…

  • Iris op 23 maart 2017 om 15:35

   Haha, ja ik ook, Ik heb heel veel sproeten, ook zo lekker boven mjjn lip (snorro), dus was als de dood voor een zwangerschapsmasker.
   Twee keer in oktober bevallen, dus hoogzwanger de zomer meegemaakt.

 19. Lilian op 22 maart 2017 om 19:30

  Dat zwangerschapmasker heb ik ook, dat is nooit meer weggetrokken. Ik heb echt geen moment in de zon gezeten tijdens mijn zwangerschap, maar ik heb toch allemaal vlekken op het gezicht. Niemand die het opvalt hoor, behalve ik. Maar ’t is toch jammer.

  Ik las overigens net bij Fantastic Moms over nachtmerries vanwege de hormonen, daar had ik echt nooit van gehoord.

  • Nicole op 23 maart 2017 om 07:25

   Oh wat gek zeg! Ja nachtmerries heb ik ook wel, maar gelukkig niet elke nacht!

 20. Michelle op 22 maart 2017 om 21:51

  Ohja, die aambeien! vreselijk haha

 21. Merel op 23 maart 2017 om 06:58

  Nachtmerries en hield enorm veel vocht vast. O en waar ik bij mijn laatste zwangerschap extreem veel last van had, was jeuk op mijn benen. Zo erg dat ik mezelf een keer een blauwe plek krabde en regelmatig wondjes had. Niemand wist waardoor het kwam en niemand had de oplossing.

  • Nicole op 23 maart 2017 om 07:15

   Oh daar heeft Janske dus ook veel last van gehad, maar dan over haar hele lichaam. Geloof dat zij lichttherapie kreeg..

 22. Saskia op 23 maart 2017 om 07:39

  Inderdaad jeuk, om helemaal gek van te worden. Mijn benen, maar vooral ook mijn borsten. Ik werd er gek van. Mentholpoeder geprobeerd, dat hielp niet. Smeren met vetten crime hielp ook niet. Ik heb altijd al in de winter jeuk door de droogte, maar nu was het veel extremer.

 23. Iris op 23 maart 2017 om 15:31

  Die afscheiding ja, blegh, drie keer per dag een schoon slipje aan en elke keer bang dat het bloed was.
  En na de bevalling (van 10 minuten, alweer ruim 5 maanden terug) ook last van aambeien idd. Zalfje bij de drogist gehaald, maar die mag weer niet met de borstvoeding. En eeeh, tsja, gewoon geen tijd (lees: zin) om hiermee naar de huisarts te gaan, waar ik afgelopen 3 weken al 4 keer ben geweest voor mn kids

  • Nicole op 24 maart 2017 om 06:38

   Ik heb Curadol geloof ik en mag tijdens zwangerschap en borstvoeding. Gewoon bij apotheek gehaald zonder verwijzing van huisarts 😉

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje