Zwangerschap | week 32 – groeiecho en ontsluiting?

Gisteren was ik 32 weken zwanger en had ik een groeiecho. Dit is de tweede in het rijtje en er komt nog een derde met 36 weken. Echter word ik vanaf dat termijn ook overgedragen aan de gynaecoloog in het ziekenhuis dus ik verwacht nog wel meer echo’s eigenlijk. Maar voordat ik het over de groeiecho ga hebben wil ik het eerst hebben over de rest van de week. Want dat was stiekem een vrij zware week. Het begon allemaal op zaterdag…

Wakker worden met pijn

Op zaterdagochtend werd ik wakker met enorm veel pijn in mijn buik. Het voelde aan alsof er iemand op mijn buik zat. Continu die druk. Even later trok de pijn ook naar mijn rug en viel me op dat de pijn telkens kwam en ging. In eerste instantie deed dit geen belletje rinkelen overigens.

Een uur nadat ik wakker was moest ik opeens rennen (lees waggelen) naar de wc. En kwam vrijwel alles wat ik de dag ervoor gegeten en gedronken had er aan twee kanten uit. Ja ik weet het; too much info. Maar ja het was gewoon zo. Dat verklaarde ook de pijn in mijn buik en rug dacht ik nog. Daarna moest ik nog een paar keer ‘rennen’ en tussendoor bleef die pijn komen en gaan. Toch vertrouwde mijn man het dus niet en wilde dat ik de verloskundige belde. Om van zijn “gezeur” af te zijn deed ik dit maar.

Bol AlgemeenBol Algemeen

De verloskundige vond het aan de ene kant wel klinken als een buikgriep, maar de pijn klonk toch ook weer als weeën. En stiekem moest ik toegeven dat dit ook wel echt de milde variant was van de weeën die ik gevoeld heb tijdens de eerste bevalling. Ze adviseerde me om 2 PCM in te nemen want wanneer het krampen zijn dan zorgt de PCM ervoor dat de pijn minder wordt. Zijn het weeën dan blijft de pijn zoals hij is of wordt erger. Na een uur moest ik terugbellen.

Aangezien er na een uur niets veranderd was kwam de verloskundige toch even langs. Ze kon goed zien dat ik pijn had en heeft me een inwendig onderzoek gegeven. Wel een hele voorzichtige want ze wilde natuurlijk niets prikkelen. Ze kwam tot de conclusie dat de baarmoedermond wel al week voelde maar er geen ontsluiting was. Gelukkig maar! Het advies was rust rust en nog een rust.

De dagen daarna

Gelukkig werd ik zondagochtend wakker en leek zowel de buikgriep als de oefenweeën weg te zijn. Wel was ik nog heel slap dus ik heb heel rustig aan gedaan die dag. Toch merkte ik de dagen daarna dat ik niet meer zoveel kon als voor het weekend. Al bij kleine stukjes lopen merkte ik pijn in de rug en mijn bekken. En nadat ik gezeten heb is de eerste 100 meter alsof ik een oude vrouw ben. Op mijn werk heb ik dan ook meer hulp nodig bij bepaalde taken dan normaal. Maar gelukkig kan dat ook. Ik wil namelijk echt mijn werk volhouden tot aan mijn verlof. Die overigens op 28 april officieel start.

Groeiecho

Voor de groeiecho was ik redelijk gespannen. Dit omdat ik de afgelopen nachten naar had gedroomd over dat er iets mis was. Maar ook omdat ik de dag ervoor de kleine man een stuk minder voelde dan normaal. Alleen in de avond leek het weer als ‘vanouds’. Toch was ik er niet gerust op maar dat was gelukkig ongegrond. Want op de echo was te zien dat alles helemaal goed gaat met de kleine man. Ook is het qua groei weer een beetje bijgetrokken, hij is nog wel wat groter dan het gemiddelde maar heeft de lijn zoals de vorige keer ding niet doorgezet. Met 36 weken heb ik de laatste groeiecho dus ik ben zeer benieuwd of hij dan misschien gewoon lekker gemiddeld zit.

Ik heb trouwens geen buikfoto deze week. Alweer niet. Baal er als een stekker van maar met die vreselijke pijn zaterdag is het me niet gelukt en zondag niet meer aan gedacht. Verder ga ik deze ochtend (vrijdagochtend) naar de fysio in verband met de pijn. Hoop dat ze me wat handvaten kan meegeven ter verlichting!

De foto van de pil met het glas water komt van Shutterstock

16 reacties op “Zwangerschap | week 32 – groeiecho en ontsluiting?

Reageren is niet mogelijk.