Zwangerschap | week 28 – groeiecho + afspraken

Stop de tijd! Gisteren was ik alweer 28 weken zwanger, wat betekent dat ik vaarwel heb moeten zeggen tegen die geweldig fijne tweede trimester. Vanaf nu zit ik in de eindfase, het derde trimester. Maar daar ga ik mezelf nog even niet mee bezig houden want vandaag kijk ik terug op afgelopen week. Iets met struisvogel gedrag haha. 

Afgelopen week zijn we (lees mijn man) onder andere bezig geweest met de kinderkamer van Fay. Daarnaast had ik een afspraak met mijn Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV-er), kreeg ik de eerste groeiecho en mocht ik weer bij de verloskundige langs. Ook besprak ik met mijn werkgever over het zwangerschapsverlof.. Een drukke zwangerschaps gerelateerde week dus!

Groeiecho

Gisteren kreeg ik na 4 weken ons mannetje weer te zien. Met een groeiecho. Dit is de eerste in een rij van drie en stiekem vind ik dat heel fijn. Anders had ik dus tot 34/35 weken moeten wachten voor ik weer even een bevestiging kreeg. Natuurlijk voel ik hem elke dag lekker bewegen en daar geniet ik zeer van. Maar de bevestiging dat alles goed is ook qua groei en dergelijk is toch heel fijn.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Gelukkig was hij eindelijk gedraaid. Hij lag namelijk al meer dan 8 weken in stuit met voeten en armen bij zijn hoofd. Maar gisterenavond voelde ik hem al flink bezig dus ik vermoedde al dat hij gedraaid was. En ja hoor. Zijn hoofdje ligt nu naar beneden en zijn benen zitten niet meer bij zijn hoofd. Wel loopt hij qua groei 1 á 2 weken voor, maar goed daar hebben we de groeiecho’s ook voor. Om dat in de gaten te houden.

Op controle bij de verloskundige

De controle bij de verloskundige was bijna direct na de groeiecho. Tussendoor heb ik nog bloed laten prikken voor de rhesus factor en hoop volgende week goed nieuws te horen haha. De controle was weer helemaal prima, het hartje klonk gewoon zoals hoort, mijn bloeddruk is perfect en ook de baarmoeder groeit helemaal prima.

Verder hebben we nog wat kwalen besproken waar ik last van heb en had ik nog een vraag over de borstvoeding. Maar aangezien ik daar nog geen eenduidig antwoord op weet ga ik daar nu even niet op in. Dat komt wel zodra ik zelf ook meer weet.

Al met al was het dus een hele fijne dag met eigenlijk alleen maar goed nieuws. Ik kan er weer drie weken tegen aan qua controle en over 4 weken is de volgende groeiecho. Ik ben enorm benieuwd of hij dan nog steeds goed ligt en hoe zijn groei dan is!

Buikfoto

Zoals ik vorige week al aangaf maak ik nu voortaan op de zaterdag de foto en laat ik hem dus in de update daarna zien. Je ziet op de foto dus nog mijn buik met 27 weken.

Heb jij ook zo’n fijne tweede trimester gehad?

19 reacties op “Zwangerschap | week 28 – groeiecho + afspraken

 • Ik had hogere verwachtingen van tweede trimester qua energielevel, maar was zo moe. Ik slaap nu op het eind moeilijker in, maar wel dieper. Dus voel me over het algemeen uitgeruster.

 • Wat fijn dat alles goed gaat. Ik was tijdens mijn laatste zwangerschap 9maanden doodmoe. Echt verschrikkelijk. Ik was niet vooruit te branden. Ik ben toen ook meerdere keten flauw gevallen. Mijn bloeddruk en ijzer was laag.

 • Wat fijn dat het allemaal zo goed gaat en je zo goed voelt! Hopelijk houd dit nog even aan.. wat grappig dat het beleid overal anders in ivm groeiecho’s.. Mn eerste kindje was 4300 gram en nooit geen suikertest of groeiecho gehad bij de 2e. Mn zoontje woog bijna 4600 gram bij de geboorte…

  • Maar zijn zij ook te vroeg geboren? Dat was hier namelijk wel. Ze is eerder gehaald dan gepland ivm mijn pre eclampsie. En tijdens de groeiecho daarvoor bleek ze 4 weken voor te lopen qua groei.
   Maar die suikertest was denk ik ook bij mij omdat ik overgewicht heb. Dan denken ze al snel aan diabeet 😉

 • De foto’s in dit artikel zijn echt prachtig! Ons meisje loopt 2-3 weken voor en ook geen sprake van diabetes gelukkig (vieze test gehad bleh), ik baar gewoon grote baby’s’ blijkbaar haha! Hopelijk blijf je je in het laatste trimester ook gewoon goed voelen, het gaat allemaal zo snel.. Oh en fijn dat hij gedraaid is! Ook een geruststellend idee 😉

  • Dank je Channah. Ja denk ook dat dit bij mij het geval is. Al wil ik niet weten hoeveel mn dochter had gewogen als ze gewoon tot 42 weken was blijven zitten haha. Benieuwd hoe het nu gaat!

 • Fijn dat hij gedraaid is meis. Ik ben ook zo blij dat deze beeb goed ligt. En fijn dat de groei in de gaten wordt gehouden 🙂 Schitterende foto trouwens! Ik was zo zenuwachtig bij mijn laatste controle, omdat dat de controle was dat ik twee jaar geleden bij Naomi doorverwezen werd!

Reageren is niet mogelijk.