Zwanger? Wat zonde, je bent net zoveel afgevallen!

Stomme titel he? Vind ik nou ook. Maar het is wel een opmerking die ik echt al tientallen keren voorbij heb horen komen sinds bekend is dat ik zwanger ben. Nu weet ik wel dat die mensen de opmerking niet zo ‘hard’ bedoelen als hij overkomt. Maar in plaats van dat ik mijn blijdschap kon delen werd ik er juist verdrietig van. En enorm bewust van mijn lichaam!

Beide kanten van de medaille

Aan de ene kant snap ik wel waar het vandaan komt. Ik heb afgelopen jaar kei hard gewerkt aan een gezondere levensstijl en ben daarbij gruwelijk veel afgevallen. En nog voordat ik mijn streefgewicht bereikt had raakte ik zwanger van de tweede. Mensen zagen het helemaal niet aankomen en dit was dan af en toe de reactie. Maar aan de andere kant snap ik niet zo goed waarom de eerste reactie niet gewoon kan zijn “oh wat leuk, gefeliciteerd!”.

Zelf heb ik heel lang nagedacht over het weer zwanger willen worden en wanneer nu de juiste tijd ervoor was. En mijn conclusie? Die juiste tijd bestaat niet. Want stel nou dat ik wel had willen wachten tot ik mijn streefgewicht had bereikt. Hoe lang was het dan wel ‘normaal’ geweest voordat ik weer zwanger zou willen worden? Is het na een half jaar niet meer zonde? Of moet het minstens een jaar zijn? Of is het eigenlijk altijd wel “zonde”? Want ja, zwanger zijn betekent doorgaans dat je aankomt en dikker wordt.

Moeite met aankomen/dikker worden

Ik moet toegeven dat ik het stiekem ook best moeilijk vind, dat aankomen en dikker worden. Ik ben me zeer bewust van mijn lichaam en hoe het eruit ziet. En ook ben ik me er bewust van dat het er nu eenmaal bij hoort. Maar toch sta ik wekelijks op de weegschaal om goed in de gaten te houden dat ik niet teveel in gewicht aan kom. En wil ik bij de verloskundige niet op de weegschaal omdat het een andere is dan thuis en ik daar mijn kleren aan heb. Dat getalletje op de weegschaal doet nog altijd wat met me. Al weet ik dondersgoed dat het nu helemaal niet boeiend is.

Maar het blijft gewoon een dingetje. Daarom maak ik ook wekelijkse buikfoto’s. Niet om mezelf te tergen (want wat vind ik ze vreselijk haha), maar om echt even bewust stil te staan dat mijn lichaam verandert door de zwangerschap. Dát is de reden namelijk van het aankomen en dikker worden: ik ben zwanger. En dat is een zeer legitieme reden.

Na de bevalling

Wat ik ook in mijn achterhoofd houd is dat ik weet hoe ik mijn lichaam weer back on track krijg. Dit zorgt wel voor het vertrouwen dat ik na de bevalling (en de nodige rust periode die mijn lichaam nodig heeft) weer in balans kan komen met mezelf. En dat ik ook weer verder kan gaan met de levensstijl waar ik mee bezig was. Ik wéét dat ik het kan, afvallen en gezonder leven. En dat is een hele geruststelling.

De uitgelichte foto komt van Shutterstock.

30 reacties op “Zwanger? Wat zonde, je bent net zoveel afgevallen!

 • Wat een onwijs stomme en kwetsende opmerking. Helemaal als je weet hoe lastig je het allemaal vond/ vindt. Laat je niet gek of onzeker maken!

 • Wat een vreemde opmerking! Juist kei knap dat je zoveel bent afgevallen, dan is de zwangerschap toch de kers op de taart? En je weet dat je het kan, dus dat komt straks ook weer helemaal goed!

 • Jeetje wat een vervelende/kwetsende opmerking. Lekker genieten van je zwangerschap en niet teveel van andere mensen aantrekken.

 • Jemig wat een belachelijke opmerking. Mensen zouden wat beter na moeten denken voordat ze iets zeggen. Geniet van je zwangerschap, die kilo’s komen daarna wel weer!

 • Naar dat er mensen zijn die zo’n opmerking maken. Zwanger zijn is het meest bijzondere dat er is. Daar zouden mensen belangrijker moeten vinden. Ik kan mij je angst wel voorstellen. Je lichaam verandert nou eenmaal en als je dat soort opmerkingen krijgt, wordt je daar alleen maar bewuster van. Geniet lekker van je zwangerschap. En zoals je er nu mee om gaat, kun je straks gewoon de draad weer oppakken.

  • Nou ik eet niet meer zoals ik deed voor de zwangerschap. Grijp toch snel weer naar het makkelijke en dus soms ook ongezondere.. Maar moet gewoon goed komen!

 • Tijdens de eerste zwangerschap heb ik dat ook vaak gehoord. Ik was toen net 25 kilo afgevallen en een paar maanden daarna zwanger. Lekker naast je neerleggen want nog belachelijker is er gewoon niet :’)

 • Geniet er lekker van meid. Dikker worden hoort er nou eenmaal bij. Ik denk dat het juist fijn is te weten dat het afvallen zo goed ging, kun je na je zwangerschap de draad weer oppakken. Ik denk zelf dat ik het ook lastig zou vinden dikker te worden aan een zwangerschap.

 • Ik herken het. Ik was 20 kilo kwijt toen raakte ik zwanger van bram. 30 kilo eraan en nooit meer eraf. Nu weer zwanger. Vind ’t een vreselijk idee dat ik straks nog dikker word. En vooral zwaarder.

 • Het afvallen is juist een hele goede basis geweest voor deze zwangerschap! Het heeft je bewuster gemaakt van hoe je nu ook tijdens de zwangerschap met je eten om kan gaan. En straks na de zwangerschap de overtollige kilo’s kwijt kan raken! Gewoon genieten van die kleine man in je buik 🙂

 • Belachelijk. Juist goed voor jezelf en fijn om tijdens deze zwangerschap fitter te beginnen. Al snap ik heel goed dat het ook lastig is voor jou zelf, maar wat moet je dan? Niet voor je gezondheid gaan? Of niet voor een kindje? NOu meis, je hebt het dit jaar zo goed gedaan, dat gaat je echt nog wel een keer lukken. En dan is het makkelijker dan wanneer je dit niet was afgevallen

 • Seriously?! Dat zeg je toch niet, belachelijk. Ik snap dat je het lastig vindt om aan te komen, maar lieverd dat is er na je bevalling weer af. Tenminste wat resterende kilo’s zul je vast aan moeten werken, maar dat kun jij! Je hebt zo hard gewerkt vorig jaar aan je gewicht, toen kon je dat ook. Dikke kus

 • Nou wat een stomme opmerking zeg! Proberen om er niks van aan te trekken hoor! En straks na de bevalling komt dat gewoon weer helemaal goed! You can do it, dat hebben we allemaal gezien!

 • Ik zou juist denken dat je zo een stuk fitter je zwangerschap in gaat! En je hoeft ook niet bij elke zwangerschap (even) veel aan te komen. Bij mijn eerste kwam ik 12 kilo aan en bij de tweede maar 6. Alleen het niet zwanger worden daar tussenin, daar kwam ik wel wat meer van aan. 😉

  • Bij Fay kwam ik uiteindelijk 20 kilo aan maar kwam omdat ik met 24 weken thuis kwam te zitten in de ziektewet en niets meer mocht. Hopelijk loopt dat nu anders! Echter het vele aankomen was inderdaad na mijn bevalling juist door medicatie en slaapapneu.

 • Ja heel vervelend deze opmerking. Ik ben op dit moment ook aan het afvallen, en hoop dat als ik straks mijn streefgewicht bereikt is, ik een kindje mag dragen (we zijn al bezig in het ziekenhuis). Ja heel gek dan weer aankomen, maar als mijn lijf nu nog 15kg extra mee moet dragen dan wordt het nog zwaarder… Zie het maar zo je kan nu ook meer genieten

 • Wat een vervelende opmerking. De reden van het aankomen is toch de mooiste reden ter wereld? En wat je zegt, daarna weet je heel goed hoe je weer af kunt vallen en op je streefgewicht terecht kunt komen.

 • Wat een nare opmerking! Alsof ze denken dat je direct terug bij af bent omdat je zwanger bent? Ik vind het maar vreemd, naar en vooral ook heel kwetsend. Laat je niet gek maken hierdoor! En ook niet door dat stomme cijfertje. Geniet van je zwangerschap! En kijk nog een keer trots in die spiegel dat jij een wonder mag dragen

 • Laat je niet gek maken! Een kindje dat in jou groeide is zooo veel mooier dan dat getalletje op de weegschaal! Afvallen kan wel weer als jij daar klaar voor bent!

  De stomste opmerking(en) die ik kreeg? Bij Saar was dat ‘Jeetje, dat is snel achter elkaar! Lekker vruchtbaar stel zeker?’ En bij Fenne heb ik minstens 10x de vraag gehad of het ‘gepland’ was of ‘een ongelukje’ misschien?

  Ja, ik was jong (23) en ja we wilden het graag! En kijk ons nou eens met twee mooie meisjes ‘super kort achter elkaar’ (ruim 2 jaar). Grrrr.

 • Wat een achterlijke opmerkingen! Je bent afgevallen…nou fijn toch dat je lichaam mooi gezond is voor een zwangerschap en om dit kindje te dragen…….. die kilo’s ach ja….net alsof dat het allerbelangrijkste is. Ik ben zowat mijn halve leven aan het lijnen en nu goddank zwanger mogen worden….en die kilo’s (ruim 25) en de opmerkingen die neem ik maar voor lief! Totaal niet belangrijk! Geniet van je zwangerschap….

Reageren is niet mogelijk.