Zomerlezen: top 10 kinder boekentips

zomerlezen kinder boekentips

Lang leze de zomer! Ieder jaar organiseert de CPNB een campagne Zomerlezen voor volwassenen. Met deze campagne willen ze het lezen in de zomer extra stimuleren door onder andere een top 25 aan ‘vakantie’ boeken samen te stellen. Dit jaar hebben ze voor het eerst ook een top 10 voor kinderboeken dus tijd om er aandacht aan te geven!

Zelf ben ik een groot fan van lezen en mijn kinderen lezen ook graag. Daarnaast zie ik als oud leerkracht ook in hoe belangrijk lezen is voor kinderen en volwassenen. Dat is dan ook de reden dat ik hier graag aandacht aan besteed.

Zomerlezen: lang leze de zomer!

Van 20 juni t/m 21 juli loopt de campagne Zomerlezen bij diverse boekhandels zowel online als offline. Waarom deze periode? Dit is de periode voor de zomervakantie, waarin mensen juist op zoek gaan naar een leuk boek voor op de vakantie.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Waarom nu ook aandacht voor kinderboeken? Je ziet vaak dat kinderen in de vakantie niet of minder lezen, wat er dan ook vaak voor zorgt dat ze terugzakken in leesniveau. Het is juist belangrijk om dit bij te houden, plus een mooie vorm van ontspanning.

Wanneer je overigens van 20 t/m 30 juni voor €15,- aan boeken koopt, ontvang je het Zomerlezengeschenk cadeau. In 2024 is dat het spannende zomerverhaal van Suzanne Vermeer. Dat is geen kinderboek, maar wel leuk voor de ouders.

Wist je dat…?

  • Bijna de helft van de ondervraagde vakantiegangers (45%) stopt een boek of e-reader in de koffer voor het ultieme vakantiegevoel. Na zwemkleding, zonnebrand en paspoort volgt het boek als belangrijkste vakantiebagage.
  • Voor twee derde van de vakantiegangers een boek lezen of luisteren, ná appen, de meest populaire
    vakantieactiviteit is?
  • 42% zegt dat lezen helpt om nog beter te ontspannen of lekker weg te dromen.
  • Eat – sleep – read – repeat: 72% geeft aan dat ze iedere dag op hun vakantie wel even lezen.
  • Voor meer dan een derde (38%) is de vakantie gewoonweg het enige moment dat ze tijd (kunnen) nemen voor het lezen van een boek. Ouders met kinderen zeggen dit significant vaker!
  • Een deel van de vakantiegangers dat geen boek heeft gelezen of geluisterd tijdens hun laatste vakantie, was dat kennelijk wel van plan: een kwart geeft aan dat zij wél een boek in hun koffer hadden gestopt toen zij vertrokken.
  • We lezen om te ontspannen, maar dat betekent niet dat we niet willen bibberen op ons strandbedje: spannende boeken zijn op vakantie het meest populair.

Top 10 kinderboeken tips

Om kinderen te helpen met het lezen tijdens de vakantie hebben ze een top 10 gemaakt van leuke kinderboeken in diverse leeftijdscategorieën.

Pelckmans UitgeversTom RijpertDe Zeven Sleutels deel 1: Het pad van de Roverkoning
Uitgeverij ZwijsenManon SikkelDe beste klas van de hele wereld
Uitgeverij de FonteinJeff KinneyInkoppertje
WPG KindermediaPaul van LoonDolfje Weerwolfje Verboden te lezen
WPG KindermediaMaren StoffelsMystery Guest
WPG KindermediaDav PilkeyKleine Karels tekenclub 4 – Samen staan we gek
WPG KindermediaJochem MyjerDe Gorgels en de laatste kans
WPG KindermediaQuinn Bezemer, Aaron BezemerQuinn en Aaron – Offline
Gottmer Uitgevers GroepTed van LieshoutBoer Boris en de dino
VBK|MediaMargje WoodrowPayback 
Zomerlezen kinder boekentips
Afbeelding van CPNB

Hieronder licht ik een aantal van deze boeken uit.

De Gorgels en de laatste kans

Dit is het derde boek over De Gorgels, een verhaal geschreven door Jochem Myjer en geïllustreerd door Rick de Haas.

Plotseling ziet Melle een enorme zeearend. Op zijn rug zitten Waakgorgel Jukko en een slapende Grensgorgel uit het Hoge Noorden. Jukko slaat alarm: de Brutelaars zijn dit jaar extra vroeg onderweg naar het Zuiden. En de Paarsgestipte Groensnotbrutelaar brengt steeds meer Gorgels op een geheimzinnige manier in een diepe slaap.

Wie moeten nu de Mensenkinderen beschermen? Natuurlijk heeft Melle een Plan.

Dolfje Weerwolfje Verboden te lezen

Een van de vele geweldige boeken van Paul van Loon over Dolfje Weerwolfje, al is dit boek geschreven vanuit een wel heel verrassend perspectief.

‘Mijn dagboek!’ zegt Noura. ‘Het is verdwenen! Weg!’
‘We gaan zoeken,’ zegt Dolfje. ‘Dat dagboek moet ergens zijn.’

Noura’s dagboek is gestolen. Wat een ramp!
Het dagboek staat namelijk vol weerwolfgeheimen. Die zijn Verboden Te Lezen Voor Anderen!
Dolfje en Noura gaan op zoek naar de dagboekdief.
Noura voelt dat er nog iemand is die steeds meeleest in haar dagboek. Wie is deze geheimzinnige lezer?

De beste klas van de hele wereld

Marie zit op de beste school van de hele wereld, met ook nog eens de allerliefste juf van de hele wereld. Op een dag wordt de klas uitgenodigd om een week te ruilen met een andere klas. Een week lang zitten ze op een andere school met een juf die ze niet kennen. Ze vertrekken naar Laren. Daar logeert elk kind een week lang bij een andere familie. Marie heeft het geluk dat ze in een villa komt, met een zwembad, een tennisbaan en paarden. Dit wordt zeker de beste week uit haar hele leven. Denkt ze …

Heerlijk boek in de bekende serie Beste school, lees ook De beste school van de hele wereldDe beste juf van de hele wereld en De beste meester van de hele wereld.!

Quinn en Aaron – Offline

Mijn dochter is groot fan van Quinn en Aaron, de bekendste tweeling op YouTube en TikTok. Dit boek zit dan ook boordevol illustraties en strips met de typische Quinn en Aaron humor uit hun bekende video’s.

Help! Quinn en Aaron moeten binnen één dag allebei een voldoende halen, anders mogen ze geen video’s meer maken!
Probleem: het internet is uitgevallen, dus hoe moeten ze zich voorbereiden?
Oplossing: ze ruilen van leven, want Aaron is veel beter in boekbesprekingen en Quinn in spreekbeurten.
Deze superchallenge is een eitje: ze hoeven alleen maar 24 uur met elkaar te ruilen. Dat kan bijna niet misgaan… toch?

Maar dan begint de ramp pas echt: oma is verdwenen! In een hilarisch avontuur moeten Quinn en Aaron alles weer oplossen, helemaal offline!

Boer Boris en de dino

Natuurlijk mag een leuk prentenboek ook niet ontbreken.

In ‘Boer Boris en de dino’ ontdekt het bekendste boertje van Nederland iets buitengewoons. In dit negentiende deel in de serie van de geprezen prentenboekmakers Ted van Lieshout en Philip Hopman komt Boer Boris weer in actie. Als hij zijn land omploegt voor suikerbieten, loopt zijn ploeg vast. Wat kan er aan de hand zijn? Tot hun verbazing vinden Boer Boris, Berend en Sam een reusachtig bot in de ploegenschaar! Maar van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot? Samen gaan ze op onderzoek uit en beginnen te graven. Al snel ontdekken ze honderd botten, inclusief een schedel.

Zomerlezen doeboek

WPG Kindermedia heeft samen met Uitgeverij Zwijsen een speciaal Zomerlezen doeboek gemaakt om de zomerdip bij kinderen te voorkomen. Dit doeboek vol leesfragmenten, puzzels en kleurplaten, enthousiasmeert kinderen om ook tijdens hun vakantie te gaan lezen.

Het doeboek kan gratis worden meegenomen bij de boekhandel, of is te downloaden via Kinderboeken.nl

zomerdoeboek lijst
Afbeelding van WPG Kindermedia