Zo kom je gezond de zomer door: 3 tips

In de winter hebben de meeste mensen een lagere weerstand. Daarnaast kruipen we ook nog eens lekker bij elkaar in warme, vochtige en afgesloten ruimtes. Dit alles maakt dat ons lichaam vatbaarder is voor virussen die bijvoorbeeld zorgen voor verkoudheid of griep. Niet gek dus dat veel mensen in de winter zich meer bewust bezighouden met hun gezondheid. In de zomer komt dat immers allemaal vanzelf wel goed omdat je meer buiten bent en meer beweegt. Maar is dat wel zo? Of zijn er juist ook in de zomer weer uitdagingen als het om je gezondheid gaat? Hieronder geef ik je 3 tips hoe jij ook gezond de zomer door komt.

1.    Frisse buitenlucht en lekker in de zon

Hierboven werd het al genoemd: in de zomer ben je meer buiten. En dat heeft zeker een positief effect op je lichaam en geest. Door de frisse lucht krijg je meer energie, kun je je beter concentreren en geef je je lichaam bovendien de mogelijkheid om vitamine D aan te maken. 

Zowel fysiek als geestelijk krijg je echt een boost van een goede wandeling tijdens de lunch of ’s avonds na het werk, of het maken van een mooie fietstocht. Probeer echter wel tussen 12.00 en 15.00 uur felle zon te vermijden, en vergeet je niet in te smeren met zonnebrand. Zeker de lentezon kan een huid die nog niet gewend is aan zon, flink laten verbranden. 

2.    Eet veel fruit en groente

Wie doet het niet eens: die extra sinaasappel of mandarijn in de winter eten omdat dit een vitamine C-bommetje zou zijn? Hoewel je weerstand in de winter wel een extra boost kan krijgen, moet je het eten van fruit en groente in de zomer zeker niet zomaar overslaan. Fruit en groenten zijn dan ook niet voor niets een belangrijk onderdeel van de Schrijf van Vijf. 

Alleen al het eten van voldoende fruit verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en long- en darmkanker. Zorg er daarom voor dat je altijd fruit in huis hebt. Leg het goed in het zicht zodat je sneller geneigd bent er bijvoorbeeld als tussendoortje wat van te eten. En is een collega, familielid of vriend van je ziek? Of wil je iemand helpen een gezond(er voedingspatroon te krijgen? Laat dan een fruitmand bezorgen!

3.    Genoeg water drinken

Wist je dat het menselijk lichaam gemiddeld voor bijna zestig procent uit water bestaat? Iedere dag verliezen we vocht door plassen en ontlasting, en bij de ademhaling. In de zomer verlies je extra vocht. Omdat je gaat zweten om je lijf te koelen, en doordroge aircolucht. Daarom is het belangrijk dat je vochtgehalte op peil blijft. Om je goed te blijven voelen en je goed te kunnen concentreren, is twee liter echt het minimum. Houd het vooral bij water of (ongezoete ijs)thee en vermijd frisdrank en alcoholische dranken.