Zo creëer je een productieve werkplek

Productief werken. Een onderwerp die je vaak voorbij ziet komen, want wat kan dat toch lastig zijn. Vooral wanneer je vanuit huis werkt. En toch blijkt uit onderzoek dat thuiswerkers productiever zijn. Omdat ik zelf ook een stuk productiever wilde werken ben ik aan de slag gegaan met mijn werkplek. Tijdens het inrichten hield ik rekening met het creëren van een fijne werkplek, waar ik vooral heel creatief en productief aan de slag kan.

Van rommelhok naar kantoor

Al langere tijd werkte ik aan een rommelig bureau in een nog rommeligere ruimte. In eerste instantie omdat dit de enige plek was waar ik ‘rustig’ kon zitten. Maar ook omdat ik grootse plannen met die ruimte had. Plannen die er telkens maar niet van kwamen. Totdat ik opeens hulp uit onverwachte hoek kreeg en mijn kantoor make-over opeens een feit werd. Eerder deelde ik al hoe wij onze wasmachine wegwerkten en nu deel ik graag hoe ik een productieve werkplek creëer.

Zo creëer je een productieve werkplek

Wanneer je productief wilt werken is het belangrijk dat de werkruimte en vooral je werkplek netjes is. Rommel zorgt voor chaos in je hoofd. Ze zeggen niet voor niets ‘een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd’. En dat werkt dus ook zo voor je werkplek. Je hoeft geen ‘empty desk’ beleid te voeren. Wel mag je ervoor zorgen dat alleen het hoognodige op je bureau ligt.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Zorg voor genoeg licht

Zit je in een ruimte waar maar weinig daglicht naar binnen komt? Dan is het goed om je bureau zo neer te zetten dat je richting het raam zit. Zo komt dat beetje daglicht direct bij jou. Verder is het goed om te denken aan goede en vooral voldoende kunstlicht.

Plan een opruim uurtje in

Nee je hoeft geen uur bezig te zijn met opruimen. Maar het is wel goed om elke week een moment in te plannen waarbij je kritisch gaat kijken naar alles wat er op je werkplek staat. Zo kunnen er bijvoorbeeld nog bonnetje liggen, facturen die betaalt moeten worden, enzovoort. Deze kun je direct invoeren in je administratie. Zo sla je twee vliegen in een klap. Je hebt weer een productieve werkplek én je administratie is bijgewerkt.

Gooi rommel weg

Je neemt jezelf telkens voor om niet achter je bureau te gaan eten, maar toch gebeurd dit nog best vaak. Zo staan er ongemerkt toch wat lege blikjes drinken, liggen er plastic omhulsels van koeken en noem maar op. Zorg er daarom ook voor dat je een prullenbak naast je bureau hebt staan. Of zet een kleine prullenbak op je bureau. Tegenwoordig heb je hele mooie prullenbakken dus dat hoeft geen reden meer te zijn om er geen te hebben.

Organiseer prullaria

Je hebt altijd wel bepaalde items die je redelijk vaak gebruikt en dus op je werkplek liggen. Denk bijvoorbeeld aan washitape, markeerstiften, visitekaartjes, pennen en potloden, kabeltjes voor je telefoon. Dit kun je zo los op je bureau laten liggen, maar je kunt het ook organiseren door het op een klein dienblad te leggen. Of je gebruikt een andere oplossing om het wat meer te organiseren.

productieve werkplek organiseren

Groen op je werkplek

Het schijnt dat het hebben van een plant op je bureau (of in ieder geval in je kantoor) het geluk verhoogt en de lucht zuivert. Groen op je werkplek blijkt stimulerend te werken. Je kunt denken aan een klein plantje zoals een cactus of vetplantjes. Deze hebben ook nog eens weinig onderhoud nodig. Of bijvoorbeeld een monstera.

Vorm en functie

Je kunt eigenlijk niet zonder bepaalde items op je werkplek. Bijvoorbeeld een waterfles of mok waaruit je drinkt. Wanneer je investeert in mooie designs dan voelt het direct al niet meer als rommel aan. Of als ’teveel’.

Zorg voor herinneringen

Het is altijd goed om iets op je werkplek neer te zetten waar je van gaat glimlachen. Iets wat mooie herinneringen opwekt of wat je stimuleert. Denk aan een foto van je kinderen, een goede quote of je lievelingsboek.

Productiviteit is persoonlijk

De manier waarop iemand productief is (en wat hij of zij ervoor nodig heeft) is erg persoonlijk. Zo werk ik bijvoorbeeld graag met bepaalde methodes die voor een ander niet hoeven te werken. Dat geldt ook voor een productieve werkplek. Want ik zeg wel dat het goed is om een opgeruimd bureau te hebben. Maar het schijnt dat een rommelig bureau juist weer zorgt voor meer creativiteit. Het is dus maar net waar jij het beste bij vaart. Dus probeer tips uit en bepaal voor jezelf wat wel of niet werkt.

creëren productieve werkplek

Dit is hoe het voor mij werkt. Wie weet ook voor jou!

3 reacties op “Zo creëer je een productieve werkplek

Reageren is niet mogelijk.