Zo blijft alles schoon met al die thuisblijvers in huis

Langzamerhand versoepelen de Coronaregels weer een beetje, maar wat hebben we de afgelopen maanden veel thuisgezeten. Thuis lesgeven, thuis werken, thuis sporten. Met z’n allen aan de keukentafel. Leren, werken, koken, eten, afwassen, douchen en naar het toilet gaan. Dit betekent ook dat het sanitair en de leidingen in je huis overuren hebben gedraaid. En dat het dan niet zo gek is als er bijvoorbeeld schimmel bij de douche of keuken ontstaat of dat de gootsteen verstopt raakt.

Wanneer de douche constant staat te dampen en de vochtige lucht niet goed afgevoerd wordt kun je last van schimmel krijgen. Dit komt doordat de stoom neerslaat als druppels op tegels, ramen en spiegels. De schimmel verwijderen van muren en plafond verwijderen is natuurlijk heel goed mogelijk, maar het is net zo belangrijk om te kijken of je iets kunt doen aan de oorzaak van de schimmel. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een ‘natte’ ruimte zoals douche en keuken goed geventileerd wordt. Als je niet de hele tijd een raam open wilt laten staan is de installatie van een ventilatiesysteem misschien een optie.

Lees ook: 7 lifehacks voor het huishouden

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ook je gootsteen in de keuken heeft flink wat te verstouwen nu iedereen thuis zit. Etensresten en vuil kunnen de boel flink verstoppen. Je gootsteen ontstoppen is dan nodig, maar ook hier geldt dat voorkomen beter is. Spoel bijvoorbeeld geen boter, olie of frituurvet door. Dit kan gaan stollen en werkt dan als een prop in je gootsteen. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je schimmel en verstoppingen kunt voorkomen én hoe je ze eventueel kunt verhelpen.

Stop schimmel

Schimmel is niet alleen heel vervelend omdat het vieze vlekken geeft en zich door het verspreiden van sporen door het hele huis kunnen nestelen, het is voor hele kleine kinderen en mensen met luchtwegproblemen ook slecht voor de gezondheid. Het is daarom zaak om schimmels te stoppen voor ze ontstaan. Het is goed om te weten dat schimmels vocht nodig hebben om te groeien. Maak het ze dus niet te makkelijk en zorg dat er geen extra vocht in huis komt. Laat uw wasgoed bijvoorbeeld niet binnenshuis drogen en zet een raam open als u hebt gedoucht of aan het koken bent. 

Gooi niet alles in de gootsteen

Het klinkt allemaal heel logisch, maar nog steeds zijn er mensen die de gootsteen gebruiken als een afvalbak. Ze spoelen borden, bestek en pannen eerst af onder de kraan en zetten het daarna in de afwasmachine. Zorg in het vervolg dat alle etensresten in de echte afvalbak terechtkomen en spoel daarna pas af. Het helpt om een zeefje in de afvoer te plaatsen die je dan leeg kunt gooien in de afvalbak. Ook vet is een belangrijke oorzaak van verstoppingen. Als het teveel is om in de afvalbak te gooien pak je een oude fles om de olie in over te gieten. Veeg ook met een stukje keukenpapier pannen en borden schoon voor je ze afspoelt.