Zelf muziekbingo maken – leuke tip voor een kinderfeestje

zelf muziekbingo organiseren en maken

Muziekbingo maken. Ben je op zoek naar een leuke en interactieve activiteit voor het kinderfeestje van je zoon of dochter? Overweeg dan eens om een muziekbingo te organiseren! Voor het kinderfeestje van mijn dochter was ik nog op zoek naar een leuke extra activiteit naast de high tea en de escape room. Ik zat al te denken om een bingo te organiseren, toen het idee van een muziek bingo in me op kwam.

In deze blog geef ik je tips en tricks voor het maken van een muziekbingo die perfect is voor het kinderfeestje van jouw zoon of dochter. Van het kiezen van de nummers tot het maken van de bingo kaarten, ik bespreek alles wat je moet weten om ervoor te zorgen dat het spel soepel verloopt en dat iedereen zich vermaakt.

Zo maak je zelf muziekbingo

Muziekbingo is een leuke activiteit voor op een kinderfeestje of een ander soort feestje. Je hebt verschillende sites waarop je diverse soorten muziekbingo’s kunt bestellen, maar het is ook heel makkelijk zelf te maken. Daarom hieronder stap voor stap uitgelegd hoe je zelf een muziekbingo maakt.

Stap 1: Kies de nummers

De eerste stap bij het maken van een muziekbingo is het kiezen van de nummers. Het is belangrijk om nummers te kiezen die de kinderen leuk vinden en die geschikt zijn voor hun leeftijd. Zorg er voor dat je nummers kiest die de kinderen ook herkennen zodat ze het makkelijker kunnen afstrepen op hun bingokaart. Ik heb samen met mijn dochter een lijst gemaakt. Dat is maar goed ook, want er waren best veel liedjes die zij kent maar waarvan ze bijvoorbeeld de titel en/of artiest niet kende. En dat is toch wel handig dat de kinderen deze ook kennen.

Bij het maken van de lijst met muziek is het handig om van te voren al te bedenken hoe groot de bingokaarten worden. Ik heb ervoor gekozen om een kaart te maken met 5×5 vakjes, oftewel 25 vakjes. Het is dan slim om in ieder geval méér dan vijfentwintig nummers te kiezen voor op de lijst. Anders heeft iedereen tegelijk een volle bingokaart.

Stap 2: Maak de bingokaarten

Wanneer je de nummers hebt gekozen, is het tijd om de bingokaarten te maken. Je kunt dit zelf doen met pen en papier, of je kunt gebruik maken van bepaalde websites waarbij je gratis bingokaarten kunt laten maken. Twee van dit soort websites zijn My free bingo cards en Bingo baker. Let op, bij beide websites kun je maar tot een bepaald aantal bingo kaarten gratis laten maken. Wil je er meer dan betaal je dus wel.

zelf muziekbingo maken kinderfeestje

Stap 3: Maak de afspeellijst

Wanneer je de nummers hebt gekozen en de bingokaarten hebt gemaakt is het tijd om de afspeellijst samen te stellen. Dit doe ik via Spotify omdat je zo alle nummers bij elkaar hebt en met de premium versie zit er ook geen reclame tussen. Maar als je Youtube Premium hebt kan het natuurlijk ook daar. Zorg er in ieder geval voor dat je liedjes van bijvoorbeeld dezelfde zangers of zangeressen niet achter elkaar speelt, maar het goed door elkaar husselt. Zo blijft het spel leuk en spannend!

Tip: Test de afspeellijst en de muziek zelf qua boxen van te voren ook even, om ervoor te zorgen dat alles ook goed werkt. Niets is zo frustrerend dan wanneer het geluid het bijvoorbeeld niet doet of heel erg zacht is.

Stap 4: Ga op zoek naar prijsjes

Bij bingo horen natuurlijk ook prijsjes. Dus ook bij muziekbingo. Dit kan natuurlijk allerlei verschillende vormen gegoten worden. Bijvoorbeeld dat je een snoepje mag uitzoeken wanneer je een volle rij hebt of een volle kaart. Wij kozen ervoor om bij de Action een aantal kleine cadeautjes te kopen om deze als prijsjes te geven. Normaal gesproken geven we aan het einde van een kinderfeestje een snoepzak of iets dergelijks mee. Dit keer is het prijsje wat ze winnen bij de bingo hetgeen wat ze meekrijgen.

Stap 5: Leg de spelregels uit en speel het spel

Heb je alles voorbereid dan is het goed om voor jezelf én voor de kinderen de spelregels op papier te zetten. Voordat je met de muziekbingo begint kun je het spel dan uitleggen. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt wat er word verwacht en wanneer ze bingo moeten roepen. Je kunt ervoor kiezen om met meerdere rondes te werken, bijvoorbeeld eerst één volle rij, daarna twee en als laatste een volle kaart.

Omdat ik wilde dat iedereen op het kinderfeestje een prijs zou willen had ik de regel dat wanneer je al een prijs had je er eentje mag komen halen voor een ander. Zo voorkom je dat er iemand is met meerdere prijsjes terwijl een ander niks heeft. Dat is tijdens een ‘gewone’ bingo vrij normaal. Maar voor een kinderfeestje vond ik dat zelf niet zo leuk!

muziekbingo maken kinderfeestje

Extra tips voor het maken van een muziekbingo

  • Maak elke bingokaart uniek, zodat de kinderen niet allemaal tegelijkertijd bingo kunnen roepen.
  • Je kunt ervoor kiezen om een thematische muziekbingo te maken. Denk bijvoorbeeld aan Disney-nummers, zomerhits of kerstliedjes wanneer je het feestje rondom de feestdagen houdt.
  • Je kunt het spel ook interessanter (en moeilijker) maken door muziekvragen toe te voegen. Daarmee kunnen ze dan bijvoorbeeld extra punten verzamelen.
  • Het kan gebeuren dat de kinderen het liedje wel herkennen maar gewoonweg niet weten hoe het heet of van wie het is. Vertel dan gewoon zelf, zodra je dit merkt, hoe het heet zodat de kinderen het alsnog kunnen afstrepen.

Mocht je een andere Bingo variant willen tijdens het kinderfeestje kan dat natuurlijk ook. Hier vind je diverse bingo varianten die het ook erg leuk doen op feestjes!

7 reacties op “Zelf muziekbingo maken – leuke tip voor een kinderfeestje

Reageren is niet mogelijk.