Yes, mijn zoontje speelt graag met poppen!

Afgelopen woensdag waren wij uitgenodigd om naar een late lunch party te komen in Amsterdam. Het was een feestje ter ere van Baby Annabell, de pop met levensechte functies. Niet alleen is heeft zij vernieuwde functies, maar ze heeft nu ook een eigen lunchtime table. Ik ging er met beide kinderen heen, niet alleen omdat ik geen opvang had voor de jongste. Maar ook omdat zowel onze dochter als onze zoon graag met poppen spelen. Yes, dat vind ik leuk!

Een echt jongetje

In heel veel dingen is ons zoontje een ‘echt jongetje’ zoals ik dat zo vaak al heb gehoord en gelezen. Want wat is een jongetje volgens de standaarden? Een kindje wat graag met auto’s speelt, ondeugend is, stoeit, graag grenzen uitprobeert, overal op klimt, van voetbal houdt, enzovoort. Ik heb me hier zelf nooit echt mee bezig gehouden al moet ik toegeven dat ook ik in dit soort hokjes heb gedacht.

Echter met de komst van onze dochter die echt als meisje-meisje bestempelt wordt ben ik hier toch wel vanaf gestapt. Dat komt omdat ook zij enorm houdt van bouwen. Ze speelt graag met auto’s en treinen. En ondanks dat ze in veel dingen echt een meisje is (denk bijvoorbeeld aan: roze, glitter, knutselen, make-up en poppen) houdt ze ook van veel andere dingen. Dingen waarbij ‘men’ zegt dat het voor jongetjes is.

Lees ook: Baby Annabell – net een échte baby?

Jongens vs meisjes

En eigenlijk is het onzin om iets te bestempelen als ‘dat is echt voor jongens’ en ‘dat is voor meisjes’. Het is zelfs enorm ouderwets. Vroeger mochten meisjes en vrouwen ook geen zogenaamd ‘mannenwerk’ doen. Toen werd verwacht dat je als vrouw thuis bleef bij de kinderen. Gelukkig is de maatschappij in die zin wel veranderd al zie je nog steeds veel standaarden terug. En dat begint al bij speelgoed wat bestempeld wordt als ‘jongens speelgoed’ en ‘meisjes speelgoed’.

Maar jongens kunnen net zo goed van nagellak houden. En met poppen willen spelen. Net zoals dat meisjes ook uren bezig kunnen zijn met piraatje spelen en grote bouwsels maken.

Mijn zoontje speelt graag met poppen

Wij voeden onze kinderen niet perse genderneutraal op. Het is niet zo dat ik op voorhand al een pop voor mijn zoontje gekocht heb omdat ik wil dat hij daar ook mee speelt. Maar wanneer ik zie dat hij zoiets leuk vind dan stimuleer ik dit wel. Zo stond er eigenlijk al een babypop op het verlanglijstje van Sinterklaas. Maar afgelopen woensdag kregen wij dus een Baby Annabell mee naar huis. En aangezien onze dochter dus al een Annabell in huis heeft (ook gekregen van de lieve Sint volgens mij) is deze nieuwe voor Milo, ons zoontje.

Hij is er echt mega blij mee en was woensdag misschien ook wel het meest enthousiast van allemaal. Nu ben ik alleen wél op zoek naar blauwe kleertjes. Sowieso zodat we de poppen een beetje uit elkaar kunnen houden. Maar ook omdat ik dat zelf zo leuk en stoer vind. Helaas is er wat dat betreft alleen maar roze poppenkleding te vinden. Terwijl er wél jongenspoppen verkocht worden. Dat is in mijn ogen dan weer een beetje krom.

Spelen jouw kinderen graag met poppen?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *