XL hydrofiele doeken, wat moet je ermee?

Op elke baby uitzet lijst vind je ze wel terug. De hydrofiele luiers oftewel hydrofiele doeken. Toen ik zwanger was van onze dochter kocht ik er al een aantal en na de bevalling merkte ik al snel dat ze erg handig waren en kocht ik er meer. Dit waren echter de “gewone hydrofiele doeken” van 60×60 cm. Echter heb ik sinds de zwangerschap van Milo nu ook XL hydrofiele doeken. Deze zijn dubbel zo groot, namelijk 120×120 cm en nóg handiger dan de gewone doeken. In deze blog vertel ik je wat je met een hydrofiele doek en met name met de XL hydrofiele doeken kunt.

Wat kun je met een hydrofiele doek doen?

De standaard doeken kun je bijvoorbeeld gebruiken als slabber, om even wat spuug af te poetsen of als eerste ‘baby speelgoed’. Velen zullen zeggen dat het ook handig is als dekentje in de kinderwagen of op de commode. Maar daarvoor vind ik ze eigenlijk te klein… En daar komen dus die XL hydrofiele doeken om de hoek kijken..

Waarom XL hydrofiele doeken nóg fijner zijn

De kleinere doeken gebruik ik nog wel (tegenwoordig als theedoek voornamelijk aangezien mijn kinderen de baby fase ontgroeid zijn), maar ik gebruik de XL hydrofiele doeken nog het meest.

1. Als dekentje

Een standaard hydrofiele doek is eigenlijk veel te klein als dekentje. De grotere variant is dusdanig groot dat je hem 1x kunt dubbelvouwen en dan nog is hij groot genoeg als dekentje. Niet voor in bed, maar bijvoorbeeld wel voor in de kinderwagen.

2. Als beschermdoek op je verschoningskussen

Er zit natuurlijk een hoes om je verschoningskussen heen, maar die heb je vaak niet zoveel. Dus gebeurd er een ongelukje dan heb je vaak al geen reserve meer. Daarom leg ik altijd nog een grote hydrofiel doek erover.

3. Om af te drogen

Hydrofiele doeken staan erom bekend dat ze heel goed vocht opnemen. Dat is dus extra handig bij het badderen en/of douchen. Ze zijn zo groot dat ze ook voor je oudere kind te gebruiken zijn en zelfs voor jezelf!

4. Pas op met spugen!

Onze kleine vent is erg verkouden dus regelmatig komt er na de voeding een hoestbui. Heel sneu, vooral omdat er ook voeding mee terug komt. En dat is dan niet een klein beetje, nee een flinke golf. Die kleine doeken waren niet genoeg bescherming hiervoor, maar de XL doeken wel!

5. Je kunt ermee inbakeren

Wanneer je op de ouderwetse manier kunt inbakeren dan zijn de XL doeken hiervoor ideaal. Je hebt er in ieder geval twee voor nodig. Bij ons werkte dit niet omdat ik niet goed genoeg en strak genoeg kon inbakeren, dus wij gebruikten een andere inbakerdoek.

6. Privacy tijdens borstvoeding.

Geef je borstvoeding en wil je niet dat andere meekijken? Dan kun je zo’n doek gebruiken om over je drinkende kindje heen te doen. Doordat het katoen is laat het meer dan genoeg lucht en warmte door.

7. In de kinderwagen/in de box

Omdat het toch wel eens voorkomt dat je kindje nog een klein mondje voeding terug geeft, is het erg handig om een hydrofiele doek eronder te leggen. Zo hoeft je boxkleed of je matrashoes van de kinderwagen niet dagelijks in de was.

8. Tegen de zon of regen

Het liefst gebruik ik een Dooky tegen de zon, maar heb je die even niet voorhanden dan is een hydrofiele doek ook handig om te gebruiken. Let wel op dat er nog genoeg lucht doorheen komt. Ook is het erg handig om even de prikkels mee weg te nemen of wanneer het plots regent.

9. In de auto

Wij hebben ook met regelmaat tijdens hartje zomer een XL hydrofiel doek gebruikt om in de maxi-cosi te leggen. Dit zweet tenminste niet zo!

10. Als speelkleed

Ga je naar het strand of het park? Dan is een hydrofiel doek de ideale speelkleed. Ze nemen weinig plek in maar zijn wel groot genoeg om lekker op te spelen.

11. Als verschoningsmat

Zodra ik mijn luiertas had gekregen haalde ik het verschoningsmatje eruit en deed ik er een extra grote hydrofiel doek in. Ik vind zo’n doek veel fijner om mee te nemen dan dat stroeve matje van plastic. Ligt ook fijner volgens mij.

Zoals je kunt zien zijn er genoeg redenen om de XL hydrofiele doeken aan te schaffen. Ze zijn onder andere te koop bij de Hema (een van mijn favorieten), de Action (ben ik minder over te spreken) en Lidl (vind ik erg fijn). De Kruitvat heeft ook regelmatig hydrofiele doeken, echter krimpen deze wel wanneer je ze in de droger stopt. En ik doe ze juist in de droger zodat ze zacht blijven.

Heb/had jij ook zoveel hydrofiele doeken in huis?

7 reacties op “XL hydrofiele doeken, wat moet je ermee?

  • Ik had er ook meerdere en raadde ze iedereen aan. Nog steeds, en Evi is bijna 5, gebruiken we ze als we naar het strand gaan of het zwembad. Op het strand ligt ze graag af en toe met een “dekentje” uit de zon. En als ik weer eens verbrand ben omdat ik m’n kind steeds aan het insmeren was hang ik een xxl doek over mezelf heen. ?

  • Ideale doeken! Ik heb mede dankzij 3 zussen met kinderen in totaal 26 normale hydrofielen in huis.. maar bij Evy heb ik ze amper aangeraakt! De eerste week nog wel maar al heel snel ben ik over gegaan op de xl! En allemaal voor wat jij beschrijft hoe handig ze zijn!

  • Ik gebruik de XL te weinig ik gebruik eigenlijk voornamelijk de normale. Misschien als F. straks groter is dat ik het dan wel meer gebruik.

  • Ik had een enorme stapel van de normale maat hydrofiele doeken. Net een paar weggegeven aan mijn schoonzusje. Ik heb er nog 5 over en maak er het hele huis mee schoon. De XL gebruikte ik vooral als we weg gingen voor dekentje of bij het consultatiebureau. Verder gebruik ik ze veel te weinig.

Reageren is niet mogelijk.