Een aantal jaar geleden ontdekte ik zelf de wrap pizza. Dat was in een periode dat ik bezig was met diëten en dus geen dingen zoals friet en pizza wilde eten. Gelukkig was daar een fijn alternatief: de wrap pizza. In plaats van een pizza bodem gebruik je dus een tortilla wrap.
Inmiddels zijn mijn kinderen ook helemaal fan van de wrap pizza en verkiest ons zoontje de wrap pizza zelfs boven de gewone pizza. Het is dus ook zeker een kindvriendelijke maaltijd.
Inhoudsopgave
Wat is een wrap pizza?
Een wrap pizza is een gezonder alternatief voor een gewone pizza. Je maakt de wrap pizza met een (volkoren) tortilla wrap, deze kun je zelf maken of kopen in de supermarkt. En je belegt hem eigenlijk met hetgeen jij lekker vindt. Dat kan net zoals een gewone pizza zijn met bijvoorbeeld salami, of een hele andere creatie. Vrijwel alles is mogelijk!
Lees ook: 3x lunchwraps onder de 500 kcal
5 beleg ideeën voor een wrap pizza
Pizza’s gemaakt van wraps zijn er in verschillende soorten. Het is net wat jij lekker vindt en natuurlijk ook wat je in huis hebt. Zelf gebruik ik als basis meestal een tomaten passata (gezeefd) en dit mix ik dan met Italiaanse kruiden en soms wat ketjap manis.
Maar ook crème fraîche is een goede basis voor diverse wrap pizza’s. Of tomatenpuree die je aanlengt met wat water.
Hieronder geef ik een aantal lekkere en makkelijke ideeën voor een overheerlijke pizza gemaakt van wraps om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is. Wie weet zit er ook iets bij wat jij lekker vindt.
Volkoren wrappizza met zalm
Ik maak eigenlijk al mijn wrap pizza’s met volkoren wraps omdat dit net wat gezonder is dan een gewone wrap. Gelukkig kun je zelf kiezen wat voor een wrap je gebruikt, ze zijn er namelijk ook in verschillende maten. Wij kiezen doorgaans voor de grote variant.
Voor een volkoren wrappizza met zalm heb je het volgende nodig:
- volkoren wrap
- paar lepels tomatensaus (gezeefde tomaten passata)
- Italiaanse kruiden
- halve rode ui
- kappertjes
- gerookte zalm
Meng de tomatensaus met de Italiaanse kruiden en smeer het over de wrap. Verspreid daarna de rode uit over de wrap en leg de gerookte zalm in stukjes verdeeld over de wrap. Dan nog wat kappertjes erover en klaar. Ben je net als ik liefhebber van kaas dan kun je er ook nog wat geraspte kaas over strooien.
Daarna 10 minuten in de oven en klaar is je overheerlijke pizza.
Deze wrappizza met zalm is ook lekker met groene asperges en in plaats van geraspte kaas gebruik je plakjes mozzarella. Je kunt als bodem ook crème fraîche, dat zorgt net weer voor een andere smaak.
Wrap pizza met tonijn
Een van mijn favorieten is toch echt de pizza met tonijn. Daarom heb ik hier natuurlijk ook een gezondere variant van gemaakt door een wrap als bodem te gebruiken.
Voor een lekkere (gezonde) wrap pizza met tonijn heb je nodig:
- blikje tonijn
- volkoren wrap
- paar lepels tomatensaus (gezeefde tomaten passata)
- Italiaanse kruiden
- halve rode ui
- kappertjes
- rode olijven
- geraspte (of gescheurde) mozarrella
Je maakt hem eigenlijk hetzelfde als de wrappizza met zalm qua tomatensaus. Je kunt er ook gehalveerde cherry tomaten opleggen als extra groente of in plaats van de olijven. Nadat de wrap pizza 8-10 minuten in de oven is geweest garneer je de pizza met rucola.
Favoriet van mijn kinderen: salami, ham en kaas
Mijn kinderen vinden wrap pizza dus echt enorm lekker en hebben dan ook een favoriet. Eentje die wat minder gezond is, maar daar eten ze dan altijd rauwkost of een salade bij. Zo krijgen ze nog de juiste dingen binnen.
Je hebt voor deze variant niet zoveel nodig:
- volkoren wrap
- paar lepels tomatensaus (gezeefde tomaten passata)
- Italiaanse kruiden
- 3 plakjes salami
- hamblokjes
- geraspte kaas
Je smeer de wrap weer in met de tomatensaus die je gemengd hebt met Italiaanse kruiden. Daar bovenop leg je, verspreid over de wrap, de plakjes salami. Dan verdeel je de hamblokjes over de gedeeltes waar geen salami ligt en je topt af met geraspte kaas. Even voor 10 minuten in de oven en klaar is je wrap pizza!
Wrap pizza met kip
Een wrap pizza die ik niet zo vaak maak, maar wel heel erg lekker is, is de wrap pizza met kip. De reden dat ik deze variant niet zo vaak maak is omdat de kip eerst apart gebakken moet worden. En meestal eten wij deze gezondere pizza variant juist omdat het zo weinig tijd kost.
Toch is dit een echte aanrader en daarom noem ik hem dan toch in dit rijtje. Wat heb je nodig voor deze lekkere gezonde pizza met kip:
- volkoren wrap
- paar lepels tomatensaus (gezeefde tomaten passata)
- Italiaanse kruiden
- geraspte kaas of geraspte mozzarella
- rode paprika in reepjes
- rode ui in reepjes
- groene olijven
- kip
- kruiden voor de kip
Hoe je de kip wilt kruiden is natuurlijk helemaal aan jezelf. Je kunt hier speciale kipkruiden voor gebruiken, maar wij gebruiken ook wel eens shoarmakruiden. Een andere mix van kruiden die wij vaak gebruiken is knoflookpoeder, uienpoeder en paprikapoeder. En dan mengen we er nog een beetje ketjap manis doorheen, zoete chilisaus en wat sambal.
Je bakt de kipstukjes als eerst in een koekenpan voor zo’n 6 minuten tot het gaar is. Daarna ga je de wrap beleggen, eerst met de saus natuurlijk (gemengd met de Italiaanse kruiden) en daarna de kaas. Dan leg je de kip, paprika, ui en groene olijven erop en leg je de wrap in de oven voor ongeveer 7-10 minuten, totdat de kaas gesmolten is.
Wrap pizza met pittig gehakt
Een wrap pizza met gehakt kan natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Wij houden van lekker pittig gehakt dus daarom bij deze dan ook een recept voor een wrap pizza met pittig gehakt. Ik raakte geïnspireerd door dit recept voor pittig gehakt, maar toverde het wel om naar eigen smaak.
Wat heb je nodig?
- volkoren wrap
- gehakt; wij kiezen voor gemengd maar kan ook rundergehakt zijn
- ui
- 2 teentjes knoflook
- knoflookpoeder
- uienpoeder
- paprikapoeder
- shoarmakruiden (van de Turkse supermarkt)
- ketjap manis
- zoete chilisaus
- sambal
- geraspte cheddarkaas
- tomatenpuree
- avocado
- zure room of crème fraîche
Snijd de ui en de knoflookteentjes in kleine stukjes en bak deze alvast aan in een pan. Voeg daarna het gehakt toe samen met alle droge kruiden. Zodra het gehakt bijna rul gebakken is voeg je er nog een scheut ketjap manis, zoete chilisaus en sambal aan toe. Dit doe je naar eigen smaak en inzicht.
Je smeert de wrap in met de tomatenpuree en schept daar het gehaktmengsel op. Niet al te dik want het is en blijft een pizza. Strooi daar dan de geraspte cheddarkaas overheen en leg de wrap pizza voor zo’n 7-10 minuten in de oven. Zodra de kaas gesmolten is haal je de wrap pizza er weer uit en leg je de stukjes avocado bovenop inclusief een dot zure room of crème fraîche.
Wil je wat meer groente dan kun je ook nog mais en/of paprika stukjes aan het gehaktmengsel toevoegen. Deze bak je dan een paar minuten mee.
Uit de oven, airfryer of pan
Wij maken onze wrap pizza’s eigenlijk altijd in de oven. Deze gaat dan op 180 graden en meestal is de kaas wel gesmolten na zo’n 7-10 minuten.
Echter kun je de wrap pizza’s ook in de pan maken of met de airfryer. Maak je de wrap pizza in een pan dan zet je de pan op laag vuur, leg je de wrap erin, doe je de deksel op de pan en na ongeveer vijf minuten is je wrap pizza klaar.
Ben je van plan om de wrap pizza in de airfryer te maken dan is het slim om de kleinere wrap te gebruiken. Deze passen sowieso in het airfryer mandje, de grotere wraps zijn vaak net iets te groot. In de airfryer maak je deze gezondere variant van een pizza klaar op 180 graden en zo’n 6-7 minuten.
Extra tip voor het maken van je wrap pizza
Om het maken van een wrap pizza echt tot een succes te brengen heb ik nog een extra tip voor je. Wij maken onze wrap pizza’s eigenlijk altijd met slechts 1 wrap. Maar je kunt ook twee wraps gebruiken. Op de onderste wrap smeer je dan wel de tomatensaus en doe je er een laag (geraspte) kaas overheen. Dan leg je de tweede wrap er bovenop en beleg je hem zoals je wilt. Op die manier vult de wrap iets meer en is hij ook wat steviger qua bodem.