Jouw woonverzekering afsluiten: welke stappen doorloop je?

woonverzekering afsluiten

Sta je op het punt om jouw woonverzekering af te sluiten? Het kan zomaar zijn dat je nog nooit een verzekering hebt afgesloten en daarom niet weet wat je precies moet doen. Dit maakt het voor sommigen lastig, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn.

De verzekeringen zijn tegenwoordig online af te sluiten en je hoeft alleen nog maar een aantal gegevens te overhandigen. Veel eenvoudiger dan de stapels papierwerk, het langsgaan op een kantoor en sparren met een adviseur.

Het sparren kon uiteraard wel helpen bij het bepalen wat je nodig had. Want wat past er eigenlijk bij jouw behoeften? En wat zijn deze behoeften precies? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Lees daarom snel welke stappen je moet doorlopen voordat je een woonverzekering afsluit.

De behoeften op een rij

Voordat je de verzekering vindt die bij je past, moet je de behoeften op een rij zetten. Maak een lijst van alle spullen die je in jouw huis hebt staan. Let ook op de structuur van de woning en bepaal wat er allemaal mee verzekerd dient te worden.

Door een lijst op te stellen en de waarde van alle spullen en onderdelen erbij te zetten, weet je al beter hoe hoog het bedrag moet zijn dat verzekerd is. Bepaal dan ook welke dekkingen je allemaal nodig hebt. Brand, diefstal en waterschade zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden die je hebt. De specifieke dekkingen voorkomen dat je alsnog een hoog bedrag moet betalen voor jouw spullen.

De dekking en het verzekeringsbedrag

Het is dan van belang dat je de juiste dekking kiest. De inboedelverzekering kan meerdere vormen aannemen. Zo heb je als eerste een basisdekking. Deze kan in grote lijnen voorkomen dat je voor hoge kosten komt te staan. Iedere situatie is echter uniek en de ene locatie heeft risico’s die een andere locatie niet heeft.

Je kan daarom ook naar de aanvullende verzekeringen op zoek gaan die beter bij jouw behoeften aansluiten. Zorg ervoor dat het verzekeringsbedrag realistisch is en voldoende is om de spullen en woning te dekken in het geval het nodig is. Te weinig dekking zorgt voor financiële problemen en te veel betalen is ook weer zonde. Met behulp van de inventarislijst kan je het bedrag goed vaststellen.

De verzekering direct kunnen regelen

Je kan dan beginnen met het afsluiten van de verzekering. Hiervoor vraagt de verzekeraar een aantal gegevens. Het begint bij de persoonsgegevens, de geschiedenis die je hebt bij het indienen van een schadeclaim en de spullen die je wilt verzekeren. Je kiest dan de dekking en eventuele aanvullende opties die het beste bij je passen.

Lees de polisvoorwaarden goed door van de gekozen verzekering. Hierin zie je precies staan wat uitgesloten is van de schadeclaim en hoe je de claim daadwerkelijk in kan dienen. Is alles duidelijk? Dan zet je jouw handtekening onder het contract en klik je op verzenden. Je ontvangt dan vanzelf bericht van de verzekeraar en kan de eerste premie betalen voor de verzekering.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *