Witlof: groente voor elk seizoen

Witlof is jaarrond te verkrijgen. Dat maakt het dan ook een hele populaire groente. In Nederland is het zelfs jarenlang de op een na populairste groente geweest. Inmiddels is dat wel veranderd en hebben de paprika, tomaten en komkommers het lijstje overgenomen. Toch wordt er nog steeds heel veel witlof verkocht en met een reden. Je kunt er namelijk heel veel verschillende dingen mee maken. Stop witlof in een salade, een ovenschotel of wat dacht je van witlofsoep of stamppot met witlof.

Witlof is bitter

Misschien niet de meest ideale titel voor dit stukje, maar het is wel iets wat je veel hoort. Dat witlof bitter is. En daar zit een kern van waarheid in. Ja dat is een woordgrap, want witlof heeft een kern wat de witlof juist zo bitter maakt. Door de kern eruit te halen of door de witlof bijvoorbeeld te koken met niet alleen water maar ook wat melk maak je het minder bitter. Ook zijn er tegenwoordig witlofsoorten op de markt die helemaal geen bittere kern meer hebben. Houd je dus niet van bitter dan is dit geen excuus om witlof te vermijden. Je kunt namelijk heel erg veel met deze groente én het is ook nog eens enorm gezond.

Waarom is witlof zo gezond?

Naast dat er in witlof weinig calorieën zitten (wat dus helemaal niet belangrijk is), bevat deze groente ook erg veel water. Er zit wel tot 90% aan water in deze groente, net zoals bij komkommer en sla. Aangezien mensen over het algemeen te weinig vocht drinken is het dus goed qua aanvulling. Niet als vervangen. Verder zitten er naast water en vezels ook heel wat mineralen in witlof. Denk daarbij aan ijzer, kalium, magnesium en natrium. En tot slot zit witlof ook nog bomvol vitamines. Goed voor je weerstand dus.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Meer witlof eten

Hier in huis wordt er eigenlijk te weinig witlof gegeten naar mijn zin. Ik moet toegeven dat ik het jarenlang niet heb gegeten omdat mijn ervaring als kind zijnde niet goed was. Ik vond het bitter en heb het daarna nooit meer durven proberen. Aangezien mijn man dol is op witlof heb ik het dus wel weer in huis gehaald en heb ik er eens wat anders mee gedaan dan wat ik gewend was. Zo heb ik er een salade van gemaakt met appel en rozijntjes en heb ik er ooit een hartige taart van gemaakt. Verder blijft witlof lekker met ham en kaas, maar snijd ik het dan wel eerst in stukken voordat ik het in de oven doe. Een hele witlof is toch moeilijker gaar te krijgen op elk vlak.

Onze kinderen vinden witlof overigens nog steeds niet echt heel lekker. Mijn zoontje wil het niet eens proberen en onze dochter proeft wel maar trekt meteen een gek gezicht. Toch ga ik het vaker op ons menu zetten want het is vaak ook een kwestie van wennen qua structuur en smaak. Met behulp van een heleboel witlof recepten weet ik zeker dat ook zij deze groente geweldig gaan vinden.