Iedere Nederlander is verplicht om zich te laten verzekeren tegen zorgkosten. Dat doen we via de zogenaamde basisverzekering, die een deel van de zorgkosten die we jaarlijks maken netjes vergoedt. Maar wat weet jij allemaal over die verzekering? Wat weet je over de dekking, en weet je ook welke kosten er niet vergoed worden?
Inhoudsopgave
De basisverzekering is verplicht
Het eerste weetje over de basisverzekering is misschien wel het belangrijkste. Hij is namelijk verplicht. Iedere Nederlander van 18 jaar of ouder is verplicht een basisverzekering af te sluiten bij een ziektekostenverzekeraar. En iedereen van onder de 18 is via zijn of haar ouders gratis meeverzekerd.
Dit verplichte karakter is er niet voor niets. Ten eerste is iedereen op deze manier verzekerd van de meest basic medische zorg, zoals een bezoekje aan de huisarts of het ziekenhuis. Ook wanneer je het financieel wat minder hebt, kun je hier dus altijd terecht zonder je zorgen te hoeven maken over de rekening. Daarnaast zorgen we er met deze verplichte verzekering voor dat de kosten voor de zorg collectief gedragen worden.
Fysiotherapie wordt meestal niet vergoed
Sluit je een zorgverzekering af, dan denk je al je medische kosten vergoed te krijgen. Toch is dat bij de basisverzekering niet het geval. De dekking hiervan is bewust basic gehouden, om ervoor te zorgen dat de premie ook niet al te hoog wordt. Vanuit de basisverzekering fysiotherapie vergoed krijgen is dus geen zekerheidje; alleen in uitzonderlijke gevallen is dit het geval. Wil je voorkomen dat je zelf opdraait voor de kosten van de fysiotherapeut? Dan is het zaak om een aanvullende verzekering af te sluiten, maar let op: ook deze dekt vaak maar een beperkt aantal behandelingen. Kijk dus goed naar de voorwaarden voor je wekelijks een bezoekje brengt aan de fysio, om te voorkomen dat je vergoeding op een zeker moment op is.
Tandartskosten betaal je zelf
Naast de fysiotherapeut zijn er nog meer zorgkosten die niet vanuit de basisverzekering vergoed worden. Ook de tandarts betaal je, als je 18 jaar of ouder bent, namelijk zelf. Ook hiervoor geldt weer dat je je wel aanvullend kunt verzekeren, en zo hoge rekeningen van je tandarts kunt voorkomen.
Je kunt te maken krijgen met een eigen risico
Voor een groot deel van de kosten die door de basisverzekering worden vergoed, geldt dat dit pas het geval is boven de drempel van 385 euro. De eerste 385 euro aan zorgkosten die je maakt, die betaal je dus zelf. Het eigen risico noemen we dat, en als je wilt kun je dit nog met in totaal 500 euro per jaar verhogen in ruil voor een lagere premie. In dat geval betaal je de eerste 885 euro dus zelf. Een bezoekje aan de huisarts valt niet onder het eigen risico, net als bijvoorbeeld een consult bij een verloskundige en kraamzorg.