Wel of geen wipstoeltje voor je baby?

wel of geen wipstoel baby

In de wereld van baby benodigdheden staat de wipstoel vaak ook op de lijst, maar is het echt een must-have voor ouders? In dit blogartikel duik ik diep in de voor- en nadelen van het gebruik van een wipstoel voor je kleintje. Daarbij deel ik ook mijn eigen ervaring en de ervaringen van andere ouders.

Waarom wel een wipstoel

Een wipstoeltje is niet noodzakelijk. Toch kopen veel ouders er een. Waarom is dat? Als eerste is een wipstoel er om jouw baby in te wiegen. En wiegen vinden de meeste baby’s erg fijn. Het zorgt namelijk voor een veilig en vertrouwd gevoel omdat het vergelijkbaar is met het gevoel wat ze hadden in de baarmoeder.

Daarnaast zorgt het wippen in de wipstoel voor een rustgevend effect. Het kan helpen om de ademhaling en hartslag van de baby te vertragen en ze in slaap te brengen. Een andere reden om een wipstoel aan te schaffen is omdat het soms wel eens handig kan zijn. Je legt je baby in de wipstoel en hebt je handen vrij. Vaak wordt het dan ook gecombineerd met bijvoorbeeld een speelboog.

Bol AlgemeenBol Algemeen

De beste wipstoel is er eentje die al een speelboog erbij heeft zitten en/of het wiegen automatisch laat gaan. In het begin kan je kindje dat namelijk nog helemaal niet zelf. Hoe fijn is het dan als dit van jou overgenomen wordt.

Positieve ervaringen van ouders

“Ik had voor beide een wipstoel. Ik vond het ideaal voor als ik alleen was met koken of als ik moest douchen etc. Had ik toch de kinderen dichtbij als er wat was, maar wel even vrije handen.”

“Hier bij beide wel een wipstoel. Mijn dochtertje had verborgen reflux, kon echt nooit plat, dan is zo’n stoeltje echt een uitkomst. We hadden voor haar ook 1 met trilfunctie, vond ze heerlijk!”

“Mijn oudste leefde er zo onderhand in, die wilde overal in huis mee naar toe. Dus die ging overal in de wipstoel mee. De rest heeft er ook regelmatig in gezeten. Hapjes eten, entertainment van broers of zus, het rondkijken en op en neer wippen (zelf) vonden ze geweldig.”

Waarom geen wipstoel

Ondanks de voordelen van de wipstoel zijn er ook genoeg ouders die hier niet voor kiezen. De voornaamste reden is vaak omdat het dus niet noodzakelijk is en een goede wipstoel vaak erg prijzig is.

Daarnaast ontwikkelen de producten zich steeds meer door. Zo heb je nu bijvoorbeeld voor de Tripp Trapp een newborn set waar je jouw baby in kunt leggen. Zo heb je jouw handen vrij, ligt je baby niet helemaal plat en je zou zelfs in deze newborn set kunnen beginnen met hapjes geven.

Negatieve ervaringen van ouders

“Nam teveel plaats in en je hebt tegenwoordig op kinderstoelen hele mooie babysetjes erop. Die gebruikte ik als ze even omhoog wilde zitten en ik me handen vrij wilde houden en voor de hapjes ook uiteraard. Scheelde dat je dan niet of te hoog of te laag moest voeden.”

“Nauwelijks de wipstoel gebruikt. Reden: hij schreeuwde moord en brand in de wipstoel. Ding kostte €80,- en we hebben hem nauwelijks gebruikt.”

Onze wipstoel ervaring

Bij mijn eerste kind kreeg ik van iemand een tweedehands wipstoel. Het was een rode met Nijntje erop en ik vond hem helemaal leuk. Echter was ik de enige, want de kleine dame vond het verschrikkelijk. De wipstoel verdween dus heel snel naar de zolder.

Bij de tweede heb ik hem onder het stof vandaan gehaald voor een nieuwe poging. En warempel, hij vond het geweldig! Ik heb hem toen vooral gebruikt wanneer ik wilde gaan douchen en hij dan in de badkamer erbij moest zijn. Of ik nam hem wel eens mee wanneer we ergens op bezoek gingen, dan kon ik hem in de wipstoel eten geven.

Echter is het wel zo dat als ik de wipstoel niet al had ik hem niet gekocht had. We hadden namelijk ook een fijne newborn set van Tripp Trapp en deze hebben we veel vaker gebruikt dan de wipstoel.