Wijn kopen? Probeer eens wat nieuws!

Ga je voor jezelf wijn kopen, dan is de kans groot dat je gewoon maar weer koopt wat je eigenlijk altijd neemt. Die ene wijn die je een keer gedronken hebt, die je goed beviel, en die je daarna uit gewoonte bent blijven drinken. Daar is natuurlijk niets mis mee, zeker als hij nog steeds goed bevalt. Maar zonde, dat is het misschien wel. Er zijn namelijk nog zoveel meer wijnen te koop, en die ga je op deze manier natuurlijk nooit ontdekken. Eens iets nieuws proberen is dus zeker wel eens aan te raden. Maar hoe pak je dat aan?

Een variatie op wat je al kent

Heb je een bepaalde wijn die je heel erg lekker vindt? Dan kan dat een prima startpunt zijn in je zoektocht naar een nieuwe favoriet, of zelfs meerdere favorieten. Drink je graag een bepaalde Spaanse witte wijn? Dan kun je heel voorzichtig beginnen, en eens een andere witte wijn uit Spanje kopen. De smaak zal je in ieder geval deels herkennen, omdat Spaanse wijnen over het algemeen net wat zoeter zijn dan bijvoorbeeld Franse. Dat komt door het klimaat waar de druiven groeien, waardoor er net wat meer suiker in de wijn overblijft.

Kiezen voor een Spaanse wijn van een ander druivenras kan al een goede eerste stap zijn, met een hele grote kans op succes. Wat je echter ook kan doen, is een wijn uit een ander land zoeken die van dezelfde druif wordt gemaakt als je favoriet. In dit geval is het de smaak van de druif die bekend is, maar kan er door een verschil in klimaat toch weer een groot verschil in de smaak optreden. Een druif die in Spanje is gerijpt geeft een heel andere smaak dan dezelfde druif die in de Franse bodem heeft gestaan. De basis blijft echter gelijk, waardoor de kans dat je de wijn lekker zal vinden behoorlijk groot is.

Een proefpakket is altijd een slim idee

Natuurlijk kun je het ook wat minder subtiel aanpakken, en gewoon eens een heel andere wijn kopen. Probeer eens rood, terwijl je tot nu toe altijd wit hebt gedronken. Of ga voor een droge witte wijn, terwijl je normaal zoet kiest. Geef het niet te snel op, want er zijn ontzettend veel soorten wijn. Als je de ene droge witte wijn niet lekker vindt, wil dat niet zeggen dat je ze allemaal aan de kant kunt schuiven; de kans is erg groot dat er echt minimaal eentje tussen zit die je goed zal smaken.

Daarom kan het slim zijn om een proefpakket te kopen met daarin kleine flesjes van verschillende wijnen. Zo kun je rustig verschillende smaken uitproberen, ontdekken wat je lekker vindt en wat niet. Een goed startpunt om nieuwe wijnen te leren kennen!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *