Werk loslaten in de vakantie

Werk loslaten in de vakantie

De kinderen hebben zes weken vakantie en alhoewel ik zzp’er ben en dus mijn eigen tijden en dagen kan inplannen ben ik niet van plan om ook zes weken vrij te nemen. Ten eerste heb ik daar op dit moment ook de financiële middelen niet voor en ten tweede wil ik het ook gewoon niet. Ik houd van mijn werk en zes weken niks doen zit gewoon niet in me. Echter gaan we wel twee weken naar Drenthe op vakantie en dan wil ik mijn werk wél loslaten. Tijdens vorige vakanties vond ik dat soms erg lastig dus daarom ben ik op zoek gegaan naar fijne tips om je werk los te laten in de vakantie.

Niet alleen voor zzp’ers

De tips die ik met je deel zijn zeker iet alleen voor zzp’ers. Er zijn ook genoeg mensen die in loondienst werken en het soms lastig vinden om het werk te laten voor wat het is. Ze checken toch nog even elke dag hun mail en moeten daarbij natuurlijk ook nog even die belangrijke mailtjes beantwoorden. Voor je het weet ben je toch weer allerlei telefoontjes aan het plegen of bepaalde zaken aan het afhandelen. En dat is nou juist tijdens je vakantie niet de bedoeling. De vakantie is er voor ontspanning en om even uit te tunen wat werk betreft. Hoe leuk je werk ook is, iedereen heeft een pauze nodig.

5 tips om je werk los te laten tijdens de vakantie

Heb je jouw vakantie echt nodig om tot rust te komen, dan is het mogelijk om met wat voorbereiding meer voldoening uit je vakantie te halen en er werkelijk ten volle van te genieten. Volg de onderstaande tips om je stress los te laten en optimaal te profiteren van je vakantie.

Bol AlgemeenBol Algemeen

1. Neem de tijd om je problemen en zorgen van je af te schrijven

Neem geen onafgemaakte zaken mee naar je zonnige bestemming, want de stress van je werk kan je ervan weerhouden om echt van je vakantie te genieten. Daarom is het verstandig om een paar dagen voordat je vertrekt even de tijd te nemen om op te schrijven waar je allemaal mee worstelt. Schrijf een soort dagboekbrief aan jezelf. Ga zitten en begin te typen of te schrijven over alles wat je bezighoudt.

Door al je zorgen, frustraties en taken van je af te schrijven, zul je rust ervaren. Je hersenen voelen dat ze kunnen loslaten, omdat ze weten dat alle informatie veilig is opgeschreven. Bovendien kan een schrijfsessie heel verhelderend werken. Terwijl je schrijft, word je gedwongen om je gedachten te ordenen, en deze oefening kan je zomaar de inzichten geven die je nodig hebt!

2. Laat niet de boel de boel, maar laat het netjes achter

Bereid je vakantie goed voor en laat de boel dus netjes achter. Zorg voor een lege mailbox, stel een afwezigheidsbericht in en wees daarin duidelijk wanneer je weer aanwezig bent en waar ze moeten zijn bij spoed. Een extra tip hierin is om je afwezigheidsbericht een dag voordat je op vakantie gaat al in te laten gaan en ook een dag later dan je werkelijke vakantie te stoppen. Op die manier heb je ook een wat fijnere laatste dag en eerste dag na je vakantie.

Heb je collega’s geef hen dan duidelijke instructies. Ben je zzp’er dan kan het slim zijn om een VA (= virtual assistent) in te huren die een aantal zaken voor je bijhouden tijdens de vakantie. Regel dit allemaal niet pas een dag van te voren maar doe het ruim op tijd zodat je niet een extra stresspiek ervaart vlak voordat jouw vakantie in gaat.

3. Ga niet direct op vakantie

Geef jezelf een korte periode voordat je daadwerkelijk op vakantie gaat om alvast te wennen aan het niet-werken. Veel mensen nemen vakantietijd op en gaan direct de eerste dag al weg. De kans is dan groot dat je jouw werk met je meeneemt omdat het nog zo vers in je geheugen zit. Wij gaan zelf op woensdag op vakantie, maar ik heb al vanaf de zaterdag ervoor voor mezelf bedacht echt vakantie te hebben. Het enige wat ik wel doe is mailtjes afhandelen, maar dat komt omdat ik zzp’er ben en op dit moment geen VA heb.

4. Laat je werktelefoon en laptop thuis

Heb je een werktelefoon? Neem deze dan ook niet mee op vakantie. Werk is werk en vakantie is vakantie. Werk je veel met de laptop, net zoals ik, dan is het ook slim om die laptop thuis te laten. Ik moet toegeven dat ik hem de vorige vakantie wel mee had genomen, maar omdat ik amper wifi had kon ik er alsnog niks mee doen. Dat heeft me wel geholpen uiteindelijk met het niet-werken. Alhoewel het dus sowieso beter is om gewoon geen laptop mee te nemen.

5. Schrijf tijdens de vakantie van je af

Je herkent het vast wel, ben je op vakantie lekker ontspannen krijg je opeens een heel goed idee voor je werk. Of je denkt opeens ergens aan en wil dit na je vakantie direct oppakken. Schrijf het dan op! Denk niet ‘ik onthoud dit wel’, want wellicht lukt dit maar het kost je wel energie en moeite. Wat zonde is van je vakantie want dat zorgt toch weer voor extra stress. Veel beter kun je het opschrijven in een notitieboekje, of typen in je notities app zoals ik zelf doe. Inspreken in een dictafoon kan ook nog, dat doe ik ook wel eens. Dan ben ik het kwijt en heb ik het idee wel opgeslagen.

Wat je ook doet, probeer echt te genieten van je vakantie. Je werk kan echt wel een week of twee/drie zonder je. En zo niet, dan toch.