Welke Sint tradities hebben jullie?

De komst van Sinterklaas en zijn Pieten is al jaren een traditie in Nederland. Maar ook binnen de gezinnen zijn er veelal verschillende Sint tradities. In het ene gezin gaan ze steevast elk jaar naar de plaatselijke intocht. In een ander gezin is gourmetten op pakjesavond weer een traditie. 

De meeste mensen houden dan ook van tradities. Dingen die ze elk jaar weer opnieuw doen, omdat het de vorige keer goed is bevallen en om zo toch nog voor een soort van regelmaat te zorgen. Bij feestdagen zoals deze horen tradities. Zo is het Sinterklaasjournaal bijvoorbeeld ook een traditie bij vele gezinnen. Elke avond om 6 uur gaat de tv aan en kijken de ouders samen met hun kinderen naar de avonturen die de Pieten (want daar heeft het meestal wel mee te maken) beleven. Zou alles wel goed opkomen voor pakjesavond? Wij volwassenen weten dat wel, maar de kinderen zitten elk jaar weer in spanning.

Sint tradities

2015-11-29 15.35.41-1

Bol AlgemeenBol Algemeen

Naast de traditie van het Sinterklaasjournaal hebben gezinnen vaak nog andere tradities. Zo is het al vanaf dat de dochter van Linda 6 maanden is de traditie om Sinterklaas te vieren op het werk van haar man. Haar zoontje ging het jaar erop zelfs mee met een week oud, lekker in de draagzak bij mama. Ook dit jaar was het weer flink genieten, vooral voor de grote meid. Maar zij begint nu ook echt door te krijgen wat het is.

20151122_130540

De kinderen van Laura zijn alweer een stuk ouder, namelijk 6 en 9 jaar. Daar zitten de tradities dus al goed ingebakken. Zo gaan ze elk jaar naar de intocht in hun dorp kijken en vieren ze pakjesavond bij hun thuis. Samen met wat familieleden eten ze dan wat samen (hapjes of soep bijvoorbeeld) en rond half 6 wordt er op de deur gebonkt. Uiteraard is dat zwarte piet en staan de cadeautjes in de zak voor de deur! Wat een feest..

Bij Geertje kijken ze ook eerst de intocht op tv en gaan ze daarna hun dorp in om daar de optocht te kijken. Pakjesavond wordt ook gevierd met familie maar nooit op een vaste dag of tijdstip. Go with the flow!
Screenshot_2015-11-30-20-33-13-01

Onze Sint tradities

Wij hebben ook zo onze Sint tradities. Het zijn er (nog) niet veel, maar het begin is er. Zo is Fay al sinds ze baby was mee naar opa zijn werk gegaan om daar Sinterklaas te vieren. Dit jaar gaat ze voor de vierde keer erheen en mag haar broertje ook voor het eerst mee.

IMG_0113

Ook vieren we tot nu toe elk jaar ook Sinterklaas bij mijn ouders thuis. Echt steevast naar een intocht gaan of een bepaalde “eet-traditie” hebben we eigenlijk niet, maar misschien moeten we dat vanaf dit jaar maar eens in gaan voeren 😉

Wat zijn jullie Sint tradities van nu of vroeger?

17 reacties op “Welke Sint tradities hebben jullie?

 • Wij zijn onze traditie van vroeger weer in ere aan het herstellen. Het met de hele familie vieren, pakjes etc. We hebben jarenlang geen kinderen in de familie gehad dus jarenlang niet gevierd. Nu wel weer 🙂

 • Hier nog geen sinterklaas traditities, vroeger bij mij thuis wel. We zetten dan altijd de dag voor sinterklaas onze schoen, Op 5 december hielden we pakjesavond. De sinterklaasliedjes stonden altijd aan en er was altijd warme chocomel, Ook werd er altijd bij ons aan de deur gebeld en ooh daar stond de zak vol cadeautjes. Ook zat mijn vader altijd voor het raam en zei hij, ik zie Sinterklaaas! Oh, hij is net weg zei hij dan, haha!

 • Wij vieren het elk jaar met heel veel cadeautjes en op elk cadeautje een gedicht. Dat levert wat stress op voor 5 december maar op de avond zelf is het super leuk! Aukje krijgt natuurlijk nog geen gedichtjes ?

 • Ook hier traditie om naar het Sintfeest op het werk van mijn man te gaan. Daar kwam ik als klein kind ook al! En pakjesavond met mijn ouders en broertje 🙂

 • Ik heb nog geen kind die oud genoeg is voor sinterklaas, dus hier nog niet echt tradities, maar vroeger gingen we altijd lekker met z’n allen eten en daarna kwamen de cadeautjes, lekker origineel haha!

 • Leuk die tradities. Wij vieren niet echt sinterklaas meer met cadeaus, maar hebben wel de ’traditie’ om lekker te gaan gourmetten.

 • Wij hebben Sinterklaas altijd met de hele familie gevierd, met lootjes trekken en surprises en gedichten maken.
  Twaalf jaar geleden kwamen er kleine kinderen in de familie en trokken we als volwassenen nog steeds lootjes en kocht iedereen iets voor de kinderen.

  Dit jaar hebben mijn nichtjes en neefje voor het eerst meegedaan met lootjes trekken 🙂 en vieren we het morgen met z’n allen bij mijn zus & zwager. Meestal doen we met een dobbelsteen; wie er 6 gooit mag dan een willekeurig cadeautje/surprise uitzoeken.

 • Wat leuk om te lezen hoe het bij anderen gevierd wordt. Wij vieren het altijd met een zak met cadeautjes en surprises met gedichten. Daarin mag flink geplaagd worden.

 • Wij zijn nu 2 jaar achter elkaar naar Sinterklaas op mijn werk geweest. Daarnaast vieren wij 5 december sinterklaas met mijn ouders en zus. Een zak vol cadeautjes: een aantal voor Zoë en de volwassenen hebben doormidden van lootjes voor 1 iemand cadeautjes voor 10 euro gekocht.

 • Wij zijn in mijn familie nu nog heel erg zoekende naar tradities. Mijn broertje is deze zomer begonnen met werken – en hij is dominee, dus hij moet zondagochtend preken, en zijn gemeente is 2,5 uur rijden bij mijn ouders vandaan, dus we vieren het ineens vanavond al. We waren van lootjes trekken/surprises naar een systeem gegaan waarbij we voor elk gezinslid een klein cadeautje van 2 euro geven, maar dat duurde behoorlijk lang, en dan ben ik nog de enige van de kinderen met een relatie – als de andere vier met iemand thuis komen zou het nog langer duren. Dus nu hebben we weer lootjes getrokken, maar dan met een bedrag van 5 euro. Juist met die kleine bedragen kan je hele leuke dingetjes kopen, we zaten vroeger op 15 euro en daarmee zat je echt net tussen de leuke kleine dingetjes en de leuke dure dingen in.

  Het kan zomaar zijn dat dit voorlopig de traditie gaat worden (en dan lekker bij mijn ouders thuis, met kruidnoten, speculaas, chocomelk en bisschopswijn natuurlijk!), maar als er kinderen komen gaat de boel wéér helemaal om 😉

 • Sinds Sinterklaas eens op een verrassingsbezoek is geweest toen Emma 2 jaar oud was, werd ze bang voor deze man met zijn zwarte hulpjes. We hebben toen besloten dat de Sint wel in het dorp te vinden is, maar niet bij ons thuis. Vanaf die dag hebben we ieder jaar een gezellige middag met opdrachten die ze via een brief van de Sint krijgen met als beloning dat ze een zak met cadeautjes verdienen vanwege de goed uitgevoerde opdrachten. Ieder jaar pas ik het verhaal aan en de opdrachten. Emma is inmiddels 10 en vraagt nog steeds wat ze dit jaar gaan doen 😉 Als afsluiting is het ook een traditie geworden om te gourmetten.

 • Leuk om de rest van de tradities te lezen! Dat van die zwarte Pieten was ik ook ooit van plan, zeker toen ik gastouder werd. Maar merk dat ze het op school en we er zien al genoeg is voor haar en heb nu maar een gastbaby dus voor haar hoeft het ook niet. Misschien als ze ouder zijn, maar voorlopig vind ik het wel prima zo.

Reageren is niet mogelijk.