Welke schoolspullen heb je nodig voor de basisschool?

schoolspullen basisschool

Het nieuwe schooljaar staat bijna voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je voor te bereiden op een geweldige start op de basisschool. Alhoewel kinderen voor de basisschool vaak niet zo heel veel nodig hebben (dat is op de middelbare wel anders), zijn er toch een aantal dingen die gecontroleerd moeten worden en eventueel (op)nieuw gekocht moeten worden. In deze blog vertel ik je over de schoolspullen die je hoogstwaarschijnlijk nodig hebt.

Het kan zijn dat bij sommige basisscholen er nog meer gevraagd wordt, maar de schoolspullen in deze blog zijn op vrijwel alle basisscholen identiek.

Schoolspullen basisschool groep 1 – 2 (kleuters)

Wanneer je kindje naar de kleuterklas gaat heeft hij of zij niet zo heel veel nodig. Toch zijn er een aantal zaken die toch wel handig zijn ook bij de kleuters.

 • Een rugzak; let op dat je niet meteen een hele grote koopt.
 • Een broodtrommel; je kunt bijvoorbeeld een standaard broodtrommel kopen of een echte Bento broodtrommel.
 • Een beker of fles; onze dochter heeft doorgaans een beker mee terwijl ons zoontje een fles mee heeft. Eentje met een rietje omdat we merkten dat hij daardoor beter dronk.
 • Een fruitbakje; bij ons op school mogen ze geen koeken of iets meenemen maar dus wel fruit. Natuurlijk kun je een hele banaan of appel meegeven maar de ervaring leert dat fruit in stukjes wel het fijnste is voor kleuters.
 • Gymschoenen; kleuters hebben doorgaans alleen gymschoenen nodig omdat zij nog niet in echte gymkleding gymmen.

Wat je verder ook nog kunt aanschaffen is een koeltasje, je hebt zelfs koelrugzakjes. Dit voor de warmere dagen. Vaak aan het einde van het schooljaar en aan het begin zijn er vele zonnige en warme dagen en dan is het fijn dat het brood en fruit niet gaat zweten in de tas. Een luizenzak is op sommige scholen overigens ook nog een must have om aan te schaffen. Bij ons op school is dat (gelukkig) afgeschaft.

Schoolspullen basisschool groep 3 t/m 8

Voor de kinderen die kleuter af zijn en dus naar groep 3 t/m 8 gaan heb je veelal dezelfde spullen nodig met een aantal aanpassingen. Toch zet ik alles even opnieuw op een rijtje, voor de volledigheid.

 • Een rugzak; voor kinderen in de bovenbouw is het bovendien handig om een grotere rugzak te nemen. Zo eentje waar bijvoorbeeld een map of boeken in A4 formaat in passen. Dit omdat zij vaak ook al huiswerk mee naar huis krijgen en dus meer mee moeten nemen.
 • Een broodtrommel; dit blijft natuurlijk de komende jaren iets om mee te nemen. Vaak kunnen de broodtrommels doorschuiven naar de schooljaren daarna. Mits ze nog heel zijn en het thema ook nog wel relevant. Zo wil mijn dochter echt haar ‘my little pony’ broodtrommel niet meer mee in groep zes.
 • Beker/fles; zorg dat de kinderen iets mee krijgen waar drinken in zit. Tegenwoordig zie je in veel klassen de Air Up fles. Die hebben we hier thuis niet, maar een normale beker vindt mijn dochter ook niet meer interessant dus gaan we op zoek naar een leuke drinkfles. Het liefst eentje die stevig is, tegen een stootje kan en makkelijk af te wassen is.
 • Ook in de middenbouw en bovenbouw nemen de kinderen fruit mee. Ik vind het zelf altijd leuk om wat verschillende soorten fruit in het bakje te doen. Ook deze moet lekvrij zijn aangezien sommig fruit best wat vocht kan verliezen.
 • Gymtas; aangezien de kinderen vanaf groep 3 ‘echt’ gaan gymmen en naast hun gymschoenen ook gymkleding mee moeten nemen is een apart gymtas wel zo handig.
 • Gymschoenen; tegenwoordig kun je eigenlijk het hele jaar door gymschoenen kopen en dat is maar goed ook want ze groeien er hier supersnel uit!
 • Gymkleding; stiekem hebben wij eigenlijk niet echt speciale gymkleding maar gewoon een korte broek met een shirtje. Maar je zou ook speciale kleding kunnen aanschaffen die je alleen voor het gymmen gebruikt.

Ook voor deze kinderen is een koeltasje voor de warmere dagen echt ideaal.