Welk bed kies je voor je peuter?

Er komt een tijd dat je peuter uit het ledikantje is gegroeid. Of dat er opeens een huilend kind op de grond ligt omdat hij uit het ledikantje is geklommen. Dat zijn redelijk meetbare momenten om te gaan kijken naar een nieuw bed voor je peuter. Maar welk bied kies je voor je peuter?

Bij onze dochter gingen we op zoek naar een nieuw bed omdat we het idee hadden dat ze er wel klaar voor was. Plus wij vonden het zelf ook wel fijn om lekker bij haar op bed te gaan zitten en zo een boekje te lezen of even te knuffelen.

Lees ook: Welk matras kies je voor je baby?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Bij onze zoon eigenlijk precies hetzelfde. Hij leek enorm toe te zijn aan een groter bed en hem elke keer in en uit bed tillen belastte mijn rug enorm. Daarnaast hebben we hem al herhaaldelijk via de babyfoon zien klimmen. Het lukte hem telkens net niet, maar we wilden dan ook niet wachten tot het hem wel zou lukken.

Maar ja dan komt de vraag:

Welk bed kies je voor je peuter?

Je hebt in principe drie verschillende bedden waar je voor kunt kiezen. Namelijk het peuterbed (ook wel juniorbed genoemd), een meegroeibed en een gewoon eenpersoonsbed. Waar je voor kiest is echt persoons afhankelijk volgens mij. Wat vind je zelf prettig, maar het gaat natuurlijk ook om de kosten. Koop je namelijk een peuterbed dan zul je over een paar jaar een groter bed moeten kopen. Met een meegroeibed heb je dat probleem niet, dan kun je het bed een stukje groter maken. Bij een eenpersoonbed kun je het bed niet verkleinen en is het nadeel dus dat hij zo groot is, voor je kleine peuter. Toch zijn er genoeg mensen die hiervoor kiezen.

Juniorbed / peuterbed

junior_wit_1

Tijdens mijn zoektocht naar een peuterbed kwam ik ontzettend veel themabedden tegen. Zoals Hello Kitty, jungle of my little pony versies. Ze zijn leuk voor eventjes en vooral voor je kind, maar daar blijft het bij. Ik heb liever een meer neutraler bed zodat ik de rest van de kamer kan aanpassen in een bepaald thema bijvoorbeeld. Met muurstickers en leuke attributen kun je alsnog een prinsessenkamer creëren of een jungle, maar dit kun je ook veel makkelijker weer verwijderen. Het bed op de foto hierboven is trouwens van het merk Coming Kids. Echt een super mooi en kwalitatief goed merk.

Meegroeibed

ikea meegroeibed

Dan heb je ook nog de meegroeibedden. Deze zijn wat dat betreft ideaal want je kunt ze in het begin heel klein maken en zodra je kind begint te groeien kun je hem steeds groter maken. Wel moet je goed kijken naar het matras, want niet elk matras kan erin natuurlijk. Je hebt daar speciale matrassen voor met tussenstukken, maar of dat nu zo prettig is qua slapen weet ik niet. En naast het matras heb je dan natuurlijk ook weer een hoeslaken nodig, dekbed en overtrek en ook deze zijn in aparte afmetingen dus kun je niet overal halen. Ik moet wel zeggen het bovenstaande bed van de Ikea vind ik wel erg leuk… Voor een meisje dan. Voor een jongen niet zo. Plus ik moet toegeven dat ik verder niet zoveel leuke meegroeibedden heb gevonden.

Eenpersoonsbed of ‘gewoon’ bed

Schermafbeelding 2016-01-27 om 13.17.58

Als laatste kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor een gewoon bed, oftewel een eenpersoonsbed. Je hoort regelmatig dat ouders daar niet voor kiezen omdat het zo’n groot bed is voor een klein kindje, of dat het een te grote stap is van de ledikant naar een groot bed. Het is natuurlijk ook wel een grote stap, maar elke stap die na het ledikantje komt is groot voor een peuter. Een heel nieuw bed is altijd spannend. Zelf lijkt me een gewoon bed ook wel weer handig, zet er een rekje op van de Ikea zodat je kindje er niet uitvalt en klaar ben je. Ook de afmetingen zijn erg prettig omdat je overal wel matrassen, dekbedden en dekbedovertrekken ervoor kunt kopen.

Je kunt dan natuurlijk gaan voor een bed zoals hierboven afgebeeld, deze heb ik via de link: Wonen en Slapen – Bedden gevonden. Maar je hebt natuurlijk zo ontzettend veel keus wat betreft eenpersoonsbedden.

Onze keuze – eenpersoonsbed én peuterbed

Voor onze dochter kozen we uiteindelijk voor een eenpersoonsbed. We hadden namelijk nog een logeerbed boven op zolder staan. Dit bed komt van de Ikea en je kunt er een tweepersoonsbed van maken. Super handig voor wanneer er een vriendinnetje komt spelen. Ook wisten we dat haar bed uiteindelijk toch in de grotere slaapkamer zou komen te staan. Dus voor de ruimte hoefden we het ook niet te laten.

Lees ook: het nieuwe bed van mijn dochter

Voor onze zoon kozen we voor een peuterbed. De reden hiervan is omdat hij echt nog heel klein is voor zijn leeftijd. Daarnaast heeft hij een klein kamertje dus een eenpersoonsbed zou direct veel ruimte in beslag nemen. En de meegroeibedden vonden we gewoonweg niet mooi. Plus qua matras etc ook niet praktisch.

Waar heb jij voor gekozen voor je peuter?

20 reacties op “Welk bed kies je voor je peuter?

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Ja dat is helemaal handig als die voorkant eraf kan! Dat is hier dus niet..

  • Jamie was nog best jong. Geloof een maand of 16/17 toen we het probeerden. Paar maanden later zou ik weer bevallen dus we wilden kijken of we hem uit zijn ledikantje konden krijgen zodat Fenna erin kon. En dat is dus gelukt 🙂

 • Wij hebben een eenpersoonsbed gekozen mar dan wel met een bedhekje tegen het vallen. Ik vind het nadeel van een meegroeibed dat je matras dan uit losse delen bestaat, dat lijkt me niet fijn.

 • Wij hoeven gelukkig nog niet te kiezen, Sanne is er nog lang niet aan toe;) wat zeg ik, de bodem van haar ledikant staat zelfs nog op de bovenste stand, haha:)
  Maar ik vind zo’n meegroeibed wel interessant, op het onhandige van een matras met losse delen na. Dus als daar in de tussentijd nou eens wat handigs op bedacht wordt, kies ik dat straks;)

 • Hier ging dochter met 16 maanden over naar een gewoon eenpersoonsbed. Had op Marktplaats een antiek bed gevonden en heb dat geschilderd. We zijn er allemaal blij mee!

 • Onze zoon is met drie jaar naar de halfhoogslaper gegaan van de i.kea en nu slaapt dochter er in. Zij was ook drie en echt er aan toe. De nachten in ledikant waren niet fijn. En zoon slaapt nu in een hoogslaper van de I.kea. Nooit problemen gehad met erin en eruit.

 • Wij zijn met onze oudste ook van het ledikant meteen overgestapt naar een eenpersoonsbed, met een rekje tegen het eruit vallen. Het ging helemaal prima! En voor onze jongste die nu 2,5 jaar is, zijn we ook aan het oriënteren voor een nieuw bed.
  Ik vind dat er best wat nadelen aan zo’n juniorbed zitten. Ten eerste moet je hem aanschaffen, het bed zelf is vaak niet heel duur, maar het matras wel, en je wil toch een goed matras voor je kleintje. En een tweedehandsmatras (die vooral wordt gebruikt tijdens de zindelijk-worden-fase!) vind ik niet zo fris. En dan het beddengoed nog. En dan zijn ze met 2 jaar al weer uit het juniorbed gegroeid en begint het hele verhaal opnieuw. Wéér allemaal nieuwe spullen aanschaffen. Nee, dan liever een eenpersoonsbed. En als hij straks ouder is en aan verandering toe is, krijgt hij een mooi nieuwe dekbedhoes en is hij helemaal in de gloria met “zijn nieuwe bed”.
  En btw, de meeste juniorbedden hebben een maximum gewicht dat de lattenbodem kan dragen, dus grote kans dat jij (of je partner) niet op het bed kunnen zitten. En mocht het qua gewicht wel kunnen, grote kans dat er over de hele lengte een uitvalrand zit, waardoor je alsnog niet op de rand van het bed kan zitten 🙂

 • Wij hebben gekozen voor een peuterbedje. Ik vond een eenpersoonsbed zoooo groot voor ons mini meisje. Ze sliep er vanaf dag 1 heerlijk in.

 • Ik denk dat wij gaan kiezen voor een gewoon eenpersoonsbed met een hekje. Lijkt me ook gezellig om ’s avonds lekker bij de kleine boef te kunnen zitten <3

 • Onze zoon was bijna 3 toen hij naar een 1 persoonsbed ging. Hij klom zelf al tijden netjes uit ledikant, maar we wilden pas een ander bed als zijn nieuwe kamer af was. Hier hoefde het niet vanwege een tweede en omdat hij al bijna 3 was zijn we voor groot bed gegaan. We hebben het omkeerbed van IKEA gekocht en die heeft 3 jaar laag gestaan en nu sinds van de zomer hoog (1m hoog) dus wij kunnen er nog makkelijk bij.

 • Wij hebben gekozen voor een eenpersoonsbed. Die wij hebben kun je later nog ombouwen naar halfhoogslaper. Er zit geen hekje omheen bij de lage stand. Tristen is er 2 keer uitgevallen in de eerste week, maar daarna niet meer. Hij ging over toen hij 26 maanden was ongeveer en slaapt er goed. In het begin klom hij er steeds uit na het naar bed brengen, maar ondertussen blijft hij netjes in z’n bed. 🙂

 • Hier binnenkort ook aan beginnen. Wij hebben een extra grote ledikant die je kan ombouwen naar bed dus hoeven niet opzoek.. Zo wel denk ik dat ik voor een meegroeibed zou kiezen.

  • Moest even de naam opzoeken maar het is de Kritter van Ikea. Met een zijplankje (kan er ook af) en lattenbodem erbij.
   Ben zeer tevreden over dit peuterbed. Voor 70 euro heb je een prima koop. We kunnen er zelfs met z’n vieren (papa, mama en 2 dochters) op zitten.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Oh ja dat bed. Ja die vind ik stiekem niet zo mooi haha. Maar wel erg handig inderdaad en niet duur!

Reageren is niet mogelijk.