Wel of geen tweedehandskleding?

Ja ik leende wel eens kleding van een vriendin of ik wisselde kleding uit met mijn moeder (toen hadden we nog dezelfde maat), maar echt tweedehandskleding gebruikte/kocht ik nooit. Dit veranderde toen ik in verwachting was van mijn dochtertje. Voor zo’n kleine baby heb je namelijk vrij veel kleding nodig en in heel veel verschillende maten. Voor je het weet zijn ze er namelijk alweer uitgegroeid. Dus naast dat we nieuwe kleding kochten namen we ook heel graag tweedehandskleding aan van kennissen. Of kochten we wat over van iemand. 

Er schijnt echter een taboe te heersen op tweedehandskleding. Alsof je minder bent of niet meetelt wanneer je kleding koopt of draagt wat al gedragen is door een ander. En waarom? Vaak zie je het er niet eens aan af dat het niet meer nieuw is. Plus hoe vaak draag je een volgende zomer wel niet dat ene shirtje wat je vorig jaar gekocht en gedragen hebt? Dus het excuus ‘dat het niet meer in de mode is’ geldt dan ook niet meer. Toch kan ik me voor kinderen in de puberteit wel voorstellen dat ze het liefste kleding dragen wat helemaal ‘fashionable’ is en geen afdankertje van een ander.

Waar let je op bij het aanschaffen van tweedehandskleding?

Gelukkig is het hier nog lang niet zover wat betreft de puberteit, dus tot die tijd zullen we gewoon lekker doorgaan met een mix van nieuwe en tweedehandskleding. Natuurlijk letten we er wel op of het wel van goede kwaliteit is. Want niets is zo frustrerend als iets overnemen waar de vlekken en/of gaten al in zitten. Wanneer je in een tweedehandskleding winkel iets koopt of bijvoorbeeld op een vrijmarkt dan kun je direct zien hoe de kwaliteit is. Echter kan dit niet wanneer je bijvoorbeeld via een Facebookpagina of via Marktplaats iets koopt.

Hoe kun je dan toch bepalen of iets wel of niet de moeite waard is? Nou ten eerste kan ik je zeggen dat je dit niet altijd met 100% zekerheid kunt weten. Dat risico moet je gewoon incalculeren. Echter kun je vaak aan de foto’s al een hoop zien. Let er bijvoorbeeld op of de kleding er helemaal op staat, zie je bijv alleen een stapeltje kleding, vraag dan naar een foto met meer details. Ook kun je nagaan van welke periode de kleding is. Was het van vorig seizoen of is het al een stuk ouder? Wanneer het een stuk ouder is dan kun je bedenken dat meerdere kinderen het gedragen hebben. Let ook op de merkjes, is iets van de Zeeman dan is de kans toch groter dat iets snel kapot is dan wanneer je kleding van de Mango of Zara koopt.

kledingWaar kun je tweedehandskleding kopen?

Naast dat je kleding kunt uitwisselen met een familielid, vriend of kennis kun je natuurlijk ook kleding kopen. Zo heb je regelmatig kinderkleding- en speelgoedbeurzen. Daar kun je gebruikte kleding en speelgoed aanschaffen. Deze manier vind ik zelf erg prettig omdat je precies kunt zien wat de kwaliteit is van de kleding. Wel maakt dit het moeilijker om na te gaan of de prijs die ze vragen niet te hoog is. Je kunt tenslotte niet makkelijk onderzoek doen ernaar.

Daarnaast heb je ook de kringloop waar vaak kleding hangt, zowel voor volwassenen als kinderen. Ik zelf heb nu al een aantal keer ertussen gekeken, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog nooit iets gekocht heb. Het was telkens niet mijn smaak. Ditzelfde heb ik ook gehad op de vrijmarkt, tijdens Koningsdag. Dat kwam natuurlijk ook omdat ik later op de dag ga en dan is vaak al het leuks al weg. Wil je echt de pareltjes eruit halen dan kun je beter zo vroeg mogelijk gaan.

Dan heb je natuurlijk ook nog Marktplaats en de Facebookpagina’s. Ik ben bijvoorbeeld zelf lid van een Facebookpagina waar ze Z8 kleding verkopen. Daar heb ik al eens wat vandaan gehaald. Via marktplaats ben ik nu bezig met kleding in de maat 86/92 te kopen, maar dat is zo makkelijk nog niet. Ik heb gemerkt dat grotere maten toch wat lastiger zijn om aan te komen dan de kleinere maatjes. Maar dat komt denk ik ook omdat ze met de grotere maten langer doen en dan is de kleding vaak niet mooi genoeg meer om door te verkopen.

Wat vind jij? Wel of geen tweedehandskleding?

16 reacties op “Wel of geen tweedehandskleding?

 • Ik heb zelf heel veel gekregen van mijn moeder, die haar hele garderobe niet meer paste vanwege afvallen.
  Voor Tristen is het inderdaad een mix van tweedehands en nieuw. Ik heb veel (al dan niet voor niks) overgenomen van familie en kennissen. Ooit kocht ik op de vrijmarkt een enorme doos voor 5 euro waar echt geweldig mooi spul in zat. En voor elke maat haal ik wel een pakket van marktplaats. Prima basis, kleren worden op deze leeftijd toch snel vuil. Ik vul aan met nieuwe dingen die ik gewoon echt heel mooi vind, en waar ik praktisch gezien dingen mis (pyjama’s of ondergoed bijvoorbeeld).

 • Een taboe? Wat stom! Ik koop voor Eline ook veel tweedehands ook om redenen die jij noemt! Er zitten mooie dingen tussen hoor, soms moet je er wat voor zoeken maar als ik daarmee een hoop geld bespaar vind ik dat geen enkel probleem. Zo hoef ik er ook niet van te balen als een kledingstuk niet meer schoon te krijgen is na een paar keer dragen of het kapot gaat.

 • Gewoon lekker tweedehands kopen, daar is niks mis mee! Ik shop regelmatig tweedehands kleding voor Lola via bijvoorbeeld Instagram. Wel de duurdere merken, want deze blijven iets mooier. Zo zijn ze betaalbaar en gewoon hartstikke mooi. Iedereen blij. 🙂

 • Ik ben dol op tweedehands, zeker voor de kinderen. Krijg gelukkig ook genoeg, en soms doe ik wel eens wat weg. Zelfs de grotere maten. Maar soms wel minder broeken, die slijten door kruipen en lopen inderdaad sneller. Maar ach, dan kunnen we ook nog eens winkelen.

 • Nope… ik heb een lichte vorm van smetvrees ofzo. K heb dan ook nooit zoveel met tweedehands. Boekjes of plastic speelgoed zijn het enige wat ik goed kan schoonmaken. Ik weet dat het nergens op slaat want kleding kun je wassen maar het is het idee…

 • Hoe leuk ik het ook vind, noodgedwongen koop ik nog zelden nieuwe kleding voor mijn kids (ook niet voor mijzelf trouwens). Sterker nog… Tweedehands kleding die ik jaren geleden voor Emma kocht, gaat nu zelfs een derde ronde mee voor Isis. Gaat prima en het ziet er vaak nog heel goed uit.

 • Ik heb meer tweedehands kleding in de kasten als nieuw. Ik kreeg tot vorig jaar geregeld kleding van mijn schoonzusje voor mezelf. Nu pas ik er niet mee in.
  Voor Elaiza heb ik heel veel tweedehands gekocht / gekregen via familie en Facebook groepen. Vind het vaak zo de van het geld om het nieuw te kopen. al moet ik eerlijk zeggen dat ik met die superleuke baby meisjes kleding soms best moeite moet doen om iets niet te kopen.

 • Wij hebben ook een mix van tweedehands en nieuwe kleding in de kasten liggen. Ik koop tweedehands kleding juist meestal bij de kringloop. Een tip die ik je kan geven is een kringloop op zoeken die veel kleding vanuit dure wijken krijgt. Zo is er in het gooi bijvoorbeeld veel echt leuke dure kinderkleding tweedehands te koop. Ik heb al eens een nieuwe spijkerbroek maat 104 van de hm voor 2 euro bij de kringloop gekocht. Alle kaartjes zaten er nog aan! Ook ben ik wel eens in een ‘normale’ winkel opstaat aangesproken door een wild vreemde moeder met de vraag waar ik dat super leuke jasje voor mijn peuter had gekocht! Want doe had zij ook wel gewild. Helaas ik moest haar teleur stellen want het jasjes kwam voor 7,50 bij de kringloop winkel vandaag en was nieuw niet meer te verkrijgen. Maar inderdaad met de kringloop winkel moet je een beetje geluk hebben. Mijn advies is dan ook ga regelmatig en kies de juiste kringloop winkel! Op een doordeweekse dag in de ochtend slaag je ook eerder dan in het drukke wiekend wanneer tientallen vrouwen je voor zijn geweest

 • Ik vind tweedehands kleding prima. Via Marktplaats koop ik zelden. Wij hebben een goede tweehands winkel in de stad boordevol leuke kinderkleding. Ook kledingbeurzen vind ik geweldig. In principe kan ik veel nieuw kopen maar de kick om een leuk merk goedkoop aan te schaffen. Daar doe ik het voor.

 • Toen Sam baby was, heb ik best veel via MP gekocht. Ook het nodige via via gekregen. Ik combineerde het met nieuwe kleertjes en inmiddels heeft Jim de kledingstukken die ik destijds tweedehands scoorde ook aangehad. Ik vind het ook lastiger in grotere maten omdat het dan gewoon meer slijt. Tegenwoordig voor Sam dus een paar mooie setjes en verder een zak goedkope kleding. Wel veel spijkerbroekjes voor hem gekocht op rommelmarkten trouwens. Ideaal.

 • Kennen jullie de Hip aan Huis Box? Ideaal: je heeft maten, seizoen en smaak aan en je krijgt een grote box met kleding thuisbezorgd. Daaruit kun je op je gemak kijken, vergelijken, passen, matchen met wat je al hebt etc. Na een paar dagen wordt de box weer opgehaald. Je houdt dan achter wat je wilt kopen. Allemaal tweedehands goede kwaliteit. Dames en kindermode. Zie ook http://www.huisjeweltenvree.nl.

  Sorry, ik maak ontzettend reclame maar dat is enkel omdat ik het zo’n geweldig concept vind. Ik heb er verder geen belang bij of in 😉

 • Absoluut groot voorstanden van tweedehands om verschillende redenen.
  Ik ben dol op bepaalde merken, maar €120,- voor één jurkje voor dochterlief ben ik toch echt niet van plan te betalen, het is veel beter voor de wereld als we allemaal wat meer zouden recyclen, Je ziet het er niet aan af en gelukkig is Leila op deze leeftijd (4) nog blij met alles wat ik voor d’r koop…voor haar is alles nieuw! Lang leve marktplaats!

 • Wij kopen hier ook heel veel 2e hands kleding voor ons ventje. Puur ook omdat het veel praktischer is. Jongens vallen namelijk gemiddeld 1 broek per week kapot, dus dan moet je wel :)!
  Maar ik koop ze 2 a 3 keer per jaar bij een kinder- en kleding beurs in de omgeving. Deze worden vaak gehouden in het voor- en najaar. Zaterdag 3 oktober is die zelfs bij ons in Rosmalen en ik ben er zelfs vrijwilliger! Erg leuk om te doen. Dus zeker een aanrader voor iedereen. Bij deze beursen kun je vaak ook je eigen inleveren voor verkoop. Dus wat je ophaalt aan verkoop kan je mooi investeren voor iets ‘nieuws’! Als je googled op kinder- en kledingbeurs dan kom je er zo eentje tegen in je eigen omgeving.

 • Ik koop regelmatig tweedehands kleding voor mijn dochter en als ik voor mezelf iets zou tegenkomen zou ik het zeker mee nemen! Vind het ook echt geen taboe. Veel kinderkleding ziet er nog hartstikke goed uit vind ik.

 • Hier ook een mix van nieuwe kleren en soms tweedehands kleren. Kan me voorstellen als ze in de puberteit komen ze het dan misschien niet meer willen. Maar voor nu vind ik het prima. Zelf verkoop ik ook wel eens de kleren van de kinderen.

Reageren is niet mogelijk.