Weight Watchers: de meest gestelde vragen

Sinds ik gestart ben krijg ik veel vragen over Weight Watchers. Soms van mensen die het ook willen gaan doen en soms van mensen die gewoon nieuwsgierig zijn. Sommige vragen hoor ik erg vraag en dat gaf me inspiratie voor deze blog. Ik presenteer jullie Weight Watchers: de meest gestelde vragen.

Is punten tellen moeilijk?

Weight Watchers staat bij vele synoniem aan punten tellen. En dat snap ik ook wel, want dat is natuurlijk wel een groot onderdeel van het programma. En ik geef toe, in het begin zijn die punten echt abracadabra. Maar wanneer je al een tijd bezig bent weet je eigenlijk van veel standaard dingen de punten wel en gaat het steeds makkelijker. Soms kom ik nog wel eens een nieuw product tegen omdat ik graag nieuwe dingen uitprobeer. En dan zoek ik het aantal punten op of ik voer het zelf in. Dat kan namelijk ook. Niet alle producten staan er namelijk in, dat kan ook bijna niet want vrijwel dagelijks komen er weer nieuwe producten op de markt.

De punten zijn overigens niet alleen gebaseerd op het aantal calorieën maar ook op de hoeveelheid vetten, suikers en eiwitten die erin zitten. Hoe meer suikers, hoe hoger het punten aantal. Daarentegen hebben producten met een hoog eiwitgehalte weer een laag aantal punten.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Vind je het niet vervelend continu alles te moeten wegen en tellen?

Wanneer je mij een jaar geleden had gezegd dat ik mijn eten zou gaan wegen (en dan bedoel ik niet tijdens het taart bakken) dan had ik je voor gek verklaard. Maar het hoort bij Weight Watchers en aangezien ik echt moest afvallen deed ik het maar. En met succes. Gelukkig ben ik daardoor ook erachter gekomen dat wegen helemaal niet zo vervelend is. Ten eerste zijn er vele porties die ik inmiddels wel ‘ken’ dus die weeg ik al niet meer. Maar daarnaast zit wegen ook zo in mijn systeem dat ik er niet eens meer over nadenk.

Mijn antwoord is dus: ja in het begin is het even omschakelen en kan het vervelend zijn om te moeten wegen. Maar eenmaal gewend is het niet meer iets waar je bij nadenkt maar gewoon doet.

Ben je door het opschrijven van je eten niet heel de dag met eten bezig?

Het antwoord op deze vraag is simpelweg nee. Ik niet tenminste. Er zijn mensen die hun eten plannen en dus alles al van te voren bedenken en invullen. Zo weten ze precies hoeveel punten iets is en wat ze nog over hebben. Maar ik doe gewoon maar wat. Ik houd er meestal wel rekening mee wanneer ik bijvoorbeeld ga BBQen of uit eten ga. Dan zorg ik dat ik in de ochtend en middag ‘licht’ lunch (dat wil zeggen, met zo min mogelijk punten). Maar verder denk ik er weinig over na.

Dat komt denk ik omdat ik van mijn verschillende ontbijtjes en lunches wel ongeveer weet hoeveel punten het is. Dus ook hoeveel ik over heb voor in de avond. Wanneer ik mijn avondeten opschep/afweeg kijk ik altijd even in de app hoeveel punten ik nog heb en daarop baseer ik hoeveel vlees ik pak, hoeveel aardappelen, enzovoort. Heb ik weinig punten te besteden of wil ik rond 20uur nog een lekkere kop koffie of een stukje chocolade dan eet ik gewoon wat meer groente en minder koolhydraten.

Je mag nu zeker niets meer eten?

Dit is sowieso de grootste misverstand die er is. Mensen denken dat wanneer je Weight Watchers doet je niets (ongezonds) meer mag eten. Het wordt nog steeds als een dieet gezien en bij een dieet zijn er inderdaad vaak beperkingen en dingen die je niet mag. En in principe is er bij Weight Watchers natuurlijk ook een beperking, want je hebt een maximaal aantal punten. Maar Weight Watchers is geen dieet. Het is een ander levensstijl aannemen en leren kijken naar wat je eet en drinkt. Dus wanneer ik echt trek heb in een stuk chocolade, dan kan ik dat gewoon nemen. Het betekent alleen wel vaak dat ik iets anders dan minder kan eten. Balans noemen ze dat.

Dus lieve mensen, ik mag ALLES nog eten. Alleen ik kies ervoor om niet altijd alles te eten.

Maak je voor jezelf iets anders van voor je gezin?

Eigenlijk heb ik deze vraag hierboven ook al beantwoord. Maar voor de volledigheid: nee. Tenminste niet bij het avondeten. Het kan overdag wel eens voorkomen dat mijn dochter aan de bammetjes zit en ik een salade eet. Maar meestal eet mijn dochter dan met de salade mee en laat ze haar bammetjes links liggen haha. Ik kook dus niet anders of extra of ernaast voor mezelf. Ik eet gewoon wat de pot schaft alleen een kleinere portie. Mijn gezin is juist samen met mij een stuk gezonder gaan eten!

Moet je nu de rest van je leven Weight Watchers blijven doen?

Aangezien Weight Watchers een levensstijl is en geen dieet is het antwoord ja en nee. Ja, het is wel slim om de manier van leven te blijven volgen. En bewust bezig te zijn met wat er in producten zit en alles in balans en met mate te eten. Maar nee, je hoeft niet de rest van je leven lid te blijven (en contributie te betalen). Het is echter wel aan jezelf om niet weer in oude gewoontes terug te vallen. Zo lang je gewoon blijft eten zoals je deed tijdens Weight Watchers zie ik niet in waarom je niet op gewicht zou kunnen blijven.

Volgens mij heb ik de meest gestelde vragen momenteel wel voldoende beantwoord. Mocht je echter nog een (andere) vraag hebben die er niet bij staat. Of je wilt wat meer over een bepaald onderwerp die ik hierboven behandeld heb weten dan hoor ik het graag in de reacties. Of via de mail, dat mag natuurlijk ook.

Overigens wil ik nog even benadrukken dat ik voor mijn artikelen over Weight Watchers niet betaald krijg. Ook daar krijg ik namelijk regelmatig vragen over. Ik heb dit abonnement gewonnen maar daar zat niets aan vast. Ik ben niet verplicht om erover te schrijven, maar ik doe het omdat ik dat zelf graag wil.

3 reacties op “Weight Watchers: de meest gestelde vragen

  • Het grote nadeel vond ik alles wegen en afmeten. Ik werk 32 uur per week en kan echt niet overal gaan zitten met een keuken weegschaal. Daarom ben ik ermee gestopt omdat ik dat onderdeel niet reëel vond.

  • Mijn moeder deed dit in de tijd dat het nog een dieet was 😉 Ze gaan al wel lang mee, dus dat is in ieder geval positief. Succes!

Reageren is niet mogelijk.