Het weekmenu van Maud!

Wat eten we vandaag? Dat is een vraag die volgens mij in elk huishouden met regelmaat gesteld wordt. Hier is het mijn dochter die het werkelijk elke dag vraagt. Maar ook ik vraag mezelf vaak af wat we nu weer moeten eten. Daarom is het altijd zo fijn om van een ander te horen wat zij eten die week en dat is dan ook hoe deze rubriek tot stand is gekomen. Ik vind het heerlijk om te zien wat anderen voor een weekmenu maken en haal daar mijn inspiratie uit. Hopelijk vind jij hier ook een heleboel inspiratie en wie weet deel jij ook jouw weekmenu eens met ons. Vandaag het weekmenu van Maud.

Stel jezelf (en je huishouden) even kort voor

Ik ben Maud, gelukkig getrouwd en moeder van twee dochters (9, en 7 jaar) en een zoon (4 jaar). Verder wonen bij ons in huis een gekke puber herder luisterend naar de naam Morris en konijn Broer. In het dagelijks leven werk ik in het voortgezet onderwijs en dat bevalt me ontzettend goed. In mijn vrije tijd lees ik graag en houd ik enorm van koken. Ook schrijf ik graag, maar gezien mijn baan en de kindjes toch veel tijd opslokken, kom ik aan schrijven niet echt toe. Ooit ben ik begonnen aan mijn eigen blog, maar helaas kom ik daar even niet verder mee. Uiteindelijk wil ik het schrijven wel weer oppakken.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Waarom maak je een weekmenu en doe je dat wekelijks?

Een kleine vier jaar geleden was ik klaar met de voedselverspilling waar ik me helaas te vaak schuldig aan maakte. Veel producten kocht ik en gebruikte ik nooit, onze vriezer zat te vol en daarnaast had ik het idee dat we niet gezond genoeg aten. Toen ik startte met het maken van weekmenu’s gooi ik bijna niks meer weg, heb ik meer zicht op de boodschappen en eten we ook gezonder. Natuurlijk wijk ik nog wel eens af van het menu, maar dan neem ik dat mee in de planning van de week daarop. Elke vrijdag maak ik een planning en op basis daarvan doe ik boodschappen. De menuplanning hangt bij ons in een keukenkastje zodat we altijd weten wat er gegeten gaat worden. Ik zou nu al niet meer zonder weekmenu kunnen.

Hoe maak je een weekmenu?

Ik kijk eerst of er dagen zijn die afwijken van de standaarddagen. Zo traint onze oudste dochter 2-3 keer in de week (wedstrijdzwemmen). Op die dagen houd ik enigszins rekening met het menu. We hebben een vaste dag in de week waarop we soep met een broodje eten en een vaste dag dat er frietjes op het menu staan. Daarna plan ik de rest van de dagen. Ik kijk in de vriezer of er nog ingrediënten zijn die we nog niet opgemaakt hebben en die plan ik het eerst in. Als er maaltijden zoals pasta’s, rijstgerechten of stamppotten over zijn, vries ik ze zin. Als ik genoeg heb ingevroren, hebben een kliekjesdag. Dan hoef ik eigenlijk alleen maar eten op te warmen. De kinderen zijn dol op kliekjesdag, want ze kunnen eten wat ze willen. Nasi en stamppot? Prima, leef je uit.

Zijn er speciale dingen waar je op let bij het bedenken van de gerechten?

Ik probeer erop te letten dat we genoeg groenten binnen krijgen. Onze zoon, de jongste van het stel, heeft lactose-intolerantie en daar houd ik wel zoveel mogelijk rekening mee. Gelukkig is het niet zo erg dat hij echt niks met melk of lactose kan hebben.

Waar loop je tegenaan bij het maken van een weekmenu?

Ik ben regelmatig inspiratieloos, dus dan spit ik weer de boekjes van de supermarkten door op zoek naar nieuwe recepten.

Houd je jezelf altijd aan je menu of wijk je er wel eens vanaf?

Soms wijk ik af. Dat gerecht schuift dan gewoon een week op. Als ik echt over heb, vries ik dat in. Met soepen doe ik dat sowieso, ik kook voor twee keer.

Wat voor tip(s) zou je willen geven aan iemand die ermee wil starten?

Probeer het gewoon en geef jezelf een paar weken de tijd om te wennen aan het maken van weekmenu’s. Gooi je oude menu’s ook niet meteen weg, je kunt ze namelijk altijd als inspiratie houden.

Het weekmenu van Maud!

Maandag: aardappel, spruitjes uit de oven en kip met champignons

Dinsdag: rijst met roerbakgroenten en pangafilet (vissticks voor de kinderen)

Woensdag: spinaziecurry met naanbrood

Donderdag: tomatensoep met broodjes en salade

Vrijdag: ovenschotel met sperziebonen en spekjes

Zaterdag: frietjes met een snackje

Zondag: home made kipsaté met rijst en roerbakgroenten

Het weekmenu van… is een wekelijks terugkerende blogserie. Wil je zelf ook meedoen? Dat kan door hier het formulier in te vullen.