Week van de opvoeding

Afgelopen maandag is de week van de opvoeding begonnen. Nu is het een drukke periode aangezien het ook al de Kinderboekenweek is en ik las ook ergens de week van de borstvoeding plus afgelopen weekend was het ook nog dierendag.. Druk druk druk dus! Maar aangezien opvoeden toch best een belangrijk item is (best wel, haha..) wilde ik er toch aandacht aan besteden. Het thema van dit jaar is ‘ik tel tot tien’ en dat kun je op zoveel verschillende manieren interpeteren. Echt een heel breed thema dus, erg leuk!

Linda van mamaliefde bracht me dit onderwerp overigens meer dan een maand geleden onder de aandacht want ze zocht moeders die samen met haar tot tien wilde tellen. Ze heeft 10 opvoedkundige vragen opgesteld en daar konden we dan in het kort een antwoord op geven. Mijn antwoord op die vragen zijn grotendeels al te zien op haar website! Hieronder een aantal linkjes naar de artikelen.

Ik tel tot tien.. Zwangerschap || Ik tel tot tien.. Ballen in de lucht ||  Ik tel tot tien.. Taakverdeling in huis

Bol AlgemeenBol Algemeen

Zelf ben ik gaan rond kijken naar activiteiten hier in de buurt. Er was niet zoveel keus maar de keuzes die er zijn, die zijn wel erg leuk. In de buurt wordt vanavond een kennismakingsworkshop gehouden met als onderwerp “babygebaren”. Ik werd direct getriggerd door deze cursus en zocht verder naar meer uitleg hierover. Ik heb zelf een pedagogische achtergrond maar dit begint vanaf een jaar of 4. Over het hele jong kind weet ik dus niet zoveel en ik vind het dan ook erg prettig om mijn kennis hierover uit te breiden. Sowieso omdat ik zelf moeder ben, maar ook omdat het in mijn vakgebied ligt.

Op de website letstalksigns.nl vond ik de volgende uitleg:

Een kind ontwikkelt vanaf ongeveer zes maanden begripsvorming en kan vanaf die leeftijd verbindingen gaan leggen tussen een woord, een voorwerp en een gebaar. De grove motoriek is eerder ontwikkeld dan de fijne motoriek. Mede hierdoor kan een kind gemiddeld tussen de acht en tien maanden de eerste gebaren laten zien, terwijl een kind fysiek gemiddeld pas in staat is woorden te zeggen tussen de twaalf en achtien maanden. Door gebaren te gebruiken in de opvoeding kunt u dus niet alleen eerder communiceren met uw kind, maar weet u ook beter wat er zich allemaal in dat kleine hoofdje afspeelt.

Aangezien Fay inmiddels 7 maanden is zou dit voor ons de perfecte tijd zijn om ons hierop te gaan richten. Ik ben dan ook erg benieuwd wat ik op de kennismakingsavond ga leren en of ik zelfs zo enthousiast wordt dat ik een gehele cursus wil gaan volgen. Op deze manier kan ik mezelf ontwikkelen maar ook mijn band met mijn dochter. Uiteraard zal ik na afloop mijn bevindingen met jullie delen.

Kenden jullie “babygebaren” al? Maak jij er gebruik van?

5 reacties op “Week van de opvoeding

Reageren is niet mogelijk.