15x leukste waterspelletjes voor kinderen

Kinderen zijn dol op spelen met water. En geef ze eens ongelijk, ik zelf vind het zelfs nog wel leuk! Het maakt voor mijn dochter overigens niet uit of het nu koud is en regent, zij wil in de plassen stampen. Maar ik zelf wacht toch liever op het mooie weer. En aangezien dat nu echt is aangebroken wordt het tijd voor wat leuke waterspelletjes. 

Natuurlijk hebben wij ook een zwembadje in de tuin staan voor zwembad spelletjes en ook de watertafel van Little Tikes wordt veelvuldig gebruikt. Maar toch is het af en toe fijn om af te wisselen en dat is een spelletje met water natuurlijk altijd leuk. Ook een tof idee trouwens tijdens een kinderfeestje, mits je mooi weer hebt. Zorg dan overigens wel dat ze goed ingesmeerd zijn.

De leukste waterspelletjes

Vroeger deed ik zelf ook allerlei waterspelletjes en een paar daarvan heb ik onthouden. Een regelrecht succes dus. Anderen heb ik gevonden door op Pinterest op zoek te gaan naar ideeën. Alle spelletjes heb ik met mijn kinderen uitgetest en hun pretgehalte was voor mij aanleiding om ze dan ook toe te voegen aan dit artikel.

Bol AlgemeenBol Algemeen

1. Flessenvoetbal

Dit is denk ik het bekendste spelletje wat ertussen zit. Tenminste, dit was letterlijk het eerste spel waar ik aan dacht toen het woord “waterspelletjes” in me omhoog popte. Toen ik nog een kleine Nicole was heb ik dit zo vaak gedaan. En het bleef gewoon leuk!

Voor degeen die dit spel niet kent: je zorgt voor gevulde flessen water (het fijnste zijn de anderhalve liter flessen) en laat de dop eraf. De deelnemers gaan tegenover elkaar staan. Je kunt 1 tegen 1 spelen of juist team tegen team. En het is dan de bedoeling dat je met een bal (tip is om een zachte bal te gebruiken ivm ongelukken) probeert de flessen van de tegenstander om te trappen.

Zodra de fles(sen) leeg is(/zijn) heeft de andere partij gewonnen. Wij deden als extra spelregel dat je eerst de bal moest pakken en daarna pas de fles weer recht mocht zetten.

2. Geef het water door

Bij dit spel kun je de kinderen laten zitten of staan in een rijtje achter elkaar. Je zet een emmer gevuld met water voor de eerste in de rij en een lege emmer helemaal achteraan. Dit spel kun je spelen met een spons die ze over hun hoofd moeten doorgeven maar je kunt ook een plastic bekertje gebruiken. De eerste in de rij vult het bekertje of zuigt de spons vol met water en ze geven het zo boven het hoofd door aan degene achter zich.

De achterste gooit het bekertje dan leeg in de emmer of knijpt de spons uit. Het leukste is om dit spel met twee of meer teams tegen elkaar te spelen.

3. Spons bal

Bij dit spel heb je stoepkrijt nodig waarmee je een grote cirkel tekent en daarin steeds kleinere cirkels zodat je ringen krijgt. De bedoeling is om met een natte spons te proberen zoveel mogelijk punten te gooien. Wanneer je in de buitenste ring gooit heb je bijvoorbeeld 10 punten, gooi je in de kleinste dan heb je 100 punten. Je kunt de kinderen wedstrijdje laten doen wie de meeste punten gooit.

waterspelletjes spelletjes met water spons

4. Stoelendans

Er zijn heel veel spelletjes met waterballonnen te bedenken en een van de favorieten hier is de stoelendans. Dit gaat precies zoals normale stoelendans, echter gebruik je waterballonnen in plaats van stoelen. Telkens haal je weer een waterballon weg en degene die nergens op kan zitten is af. (zijn de waterballonnen kapot dan vervang je deze gewoon).

5. Bootje varen

Voor dit spel heb je een grote bak met water nodig, of bijvoorbeeld een zwembad, plastic bootjes (bijvoorbeeld van de Action) en waterpistolen. Het is de bedoeling dat de kinderen met het waterpistool hun bootje naar de overkant ‘schieten’.

6. Verven met water

Wat ook heel leuk is, is om te verven met water. Zorg voor een paar grote en kleine kwasten, een emmer water en een droog stuk op de tegels. Met de kwasten en het water kunnen ze de leukste dingen maken. Let wel op dat je ze voorbereid op het feit dat de tekening snel weer opdroogt ????

7. Melt the ice

Iets wat ik nog niet gedaan heb, maar wat dus wel op de planning staat is “melt the ice”. Hierbij pak je een bak(je) met water, stopt er wat speelgoed in (liefst dingen die kapot mogen) en vriest dit in. Na zo’n 24 uur kun je het uit de vriezer halen en moeten de kinderen ervoor zorgen dat de speeltjes er weer uit komen.

Hoe ze dat doen mogen ze helemaal zelf bedenken. Zorg alleen ervoor dat ze niet met messen en andere scherpe dingen in de weer gaan. Er zijn vele andere manieren te bedenken.

8. Estafette

Estafette is iets wat ook op veel manieren gedaan kan worden. In dit geval maak je team, zet je een volle emmer met water aan de start en een lege emmer bij de finish. De kinderen krijgen per team een soeplepel en scheppen daar het water in waarbij ze bijvoorbeeld slalommend naar de overkant moeten lopen.

9. Mevrouw dolfijn hoe laat is het?

Reus reus, hoe laat is het? Wie kent dit spelletje nu niet? Echter is dit de watervariant dus we hebben het omgebogen tot mevrouw (of meneer) dolfijn, hoe laat is het. Daarbij staat mevrouw dolfijn bij de muur en de kinderen zeggen dan “mevrouw dolfijn hoe laat is het?”. Als er dan bijvoorbeeld gezegd wordt “drie uur” dan mogen de kinderen drie stappen vooruit. En zo verder. Totdat de dolfijn opeens zegt “tijd om je nat te maken” waarbij ze probeert de kinderen nat te maken met een waterpistool.

10. Sponstikkertje

Tikkertje kent iedereen. En dit keer doe je dat met een natte spons. Wordt je nat gegooid met de spons dan ben je af. Ook hierbij kun je weer veel verschillende varianten bedenken! Een van de leukste en makkelijkste waterspelletjes die er is.

11. Knikkertenenspel (goed voor de motoriek!)

Dit spel is een hele goede voor de motoriek.. van je voeten en tenen! De kinderen zitten op een stoel met voor hen een grote emmer met water en knikkers erin. Ze moeten proberen om met hun tenen de knikkers uit de emmer te halen. Je kunt hier ook een tijd aan verbinden; wie heeft de meeste knikkers in een minuut?

12. Met een mond vol..

Misschien ken je dit oud Hollands spelletje wel? Je probeert een liedje te zingen of neuriën met je mond vol peperkoek en de rest moet raden welk spelletje. Je kunt dit ook doen met een mond vol water! Let er wel op dat de mond niet te vol met water gaat. Anders verslikken ze zichzelf nog.

13. Bekertje om

Voor dit spel heb je plastic bekers nodig (wij hebben een flink voorraad van de Ikea) en waterpistolen. Je zet de bekertjes op z’n kop op een muurtje bijvoorbeeld en de bedoeling is om ze daar dan vanaf te schieten!

15x leukste waterspelletjes voor kinderen

14. Appel happen

Weer een leuk oud Hollands spelletje en natuurlijk kan deze dus niet tussen deze waterspelletjes ontbreken. Want appel happen doe je met een grote bak met water en daarin appels. De naam zegt het al, de kinderen moeten proberen om de appels eruit te halen met hun mond. Vind je appels te groot dan kun je natuurlijk ook andere dingen bedenken om in het water te gooien.

15. Oberrace

Dit is een variant op het estafette spel die ik zelf ook wel eens gedaan heb. Bij deze oberrace is het de bedoeling om met een dienblad vol bekertjes water van de ene naar de andere kant te lopen. Vanuit de tegenstander mag dan 1 iemand de bekertjes met zachte ballen of sponsen proberen om te gooien. Het team met het meeste water in de emmer bij de finish wint!

Ken jij nog leuke spelletjes met water?