Wat te doen in de kerstvakantie in jouw provincie?!

Als het gaat om vakanties dan is de kerstvakantie volgens mij de enige die in elk deel van het land hetzelfde is. Officieel de meivakantie ook, maar ik merk dat dit zelfs in de regio enorm verschilt. Omdat het hele land (lees de schoolgaande kinderen) van 19 december 2015 t/m 3 januari 2016 vakantie heeft besloot ik om samen met mijn collega bloggers de leukste kerstvakantie uitjes per provincie op te zoeken voor jullie. Mocht je dan in je eigen provincie iets willen doen of eventueel in een andere dan kun je hier een kijkje nemen!

Noord Holland

Tip van Kim: Tijdens het Amsterdam light festival is de stad verlicht met verschillende lichtkunstwerken. Je kunt de kunstwerken bekijken én ervaren via de wandelroute of per boot door de grachten van Amsterdam (TIP). De lichtkunstwerken zijn felgekleurde projecties op historische gebouwen, bewegende lichtinstallaties en werken waar je letterlijk doorheen kunt lopen. Ook vinden er verschillende evenementen en activiteiten plaats die je kunt boeken. Kijk voor de activiteiten, foto’s, een routeboekje en meer info op de site. De route is tot 17 januari 2016 te bewonderen.

amsterdam light

Bol AlgemeenBol Algemeen

Limburg

Tips van Laura: In Roermond is dit jaar voor het eerst Santa’s Village geopend,  compleet met schaatsbaan, allerlei leuke standjes waar je kunt  winkelen en het huis van de kerstman op bepaalde dagen en tijden. In Valkenburg is deze Santa’s Village ook, daarnaast kun je de  kerstgrotten bezoeken. (Echte aanrader!) Zo heb je grotten waar je  kunt winkelen, maar ook een grot waar prachtige zandsculpturen staan  die het kerstverhaal vertellen. In Maastricht staat elk jaar ook een kerstmarkt. Ik ben er al jaren  niet meer geweest, maar destijds was er ook een schaatsbaan en voor de  kinderen ook allerlei leuks om te doen.

Flevoland

Tips van Nicole (Everyday-Life): Op zaterdag 19 december is er in Natuurpark Lelystad een grote kerstmarkt. Naast een grote markt met meer dan 60 stads is er van alles te doen voor het hele gezin. Er zijn optredens, je kunt broodjes bakken boven het kampvuur, meewandelen met een lichtjestocht en meer. Ook is er een levende kerststal en kunnen de kids met de beesten knuffelen! Het programma duurt van 14.00 uur tot 20.00 uur.

In de Orchieeënhoeve in Luttelgeest (Noordoostpolder) worden dit jaar Kaarsjesavonden gehouden. Op 10, 11, 12, 18, 19, 20, 22 en 23 december worden alle tuinen van 17:00 tot 21:00 uur verlicht met duizenden echte kaarsjes, lampjes en verlichte fonteinen. Elke avond treedt er een ander koor op. De Orchideeënhoeve heeft ook een vlindertuin en je kunt nu dus mooi alle nachtvlinders zien!

Gelderland

Tip van Mandy: Vorig jaar op 24 december mochten wij met onze meiden naar het kerstcircus van de familie Freiwald op het Goffert terrein in Nijmegen. Het zag er prachtig uit, je had echt een kerst gevoel vanaf het moment dat je de tent binnen liep. Het was er lekker warm (ook heel fijn!) en de meiden hebben van begin tot het eind genoten. De afwisseling is precies mooi. En clown Erico vermaakt iedereen tussen de acts door. Wat hebben wij om zijn acties gelachen! Ik raad iedereen dan ook aan om een kijkje te nemen bij dit fantastische circus. De show draait van 4 december tot 7 januari, kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 12,00 euro (kind) en 15 euro (volwassenen).

acrobats-78047_1280

Van 5 december 2015 t/m 17 januari 2016 is het weer winter in het Nederlands Openluchtmuseum. Er zijn allerlei activiteiten te doen zoals schaatsen, sleetje rijden en oerhollandse spellen spelen. Ook kun je er naar hartelust smullen van koek, zopie en winterse stamppotten. Je kunt er heen voor gewoon een dagje uit of je pakt een heel arrangement. Voor ieder wat wils!

Overijssel

De tip van Sanja: Het ijsbeeldenfestival is echt een aanrader. Deze weet elk jaar 100 000 bezoekers te trekken. Dit jaar wordt het nog groter aangepakt, zo kun je er kunstwerken zien van wereldberoemde ijskunstenaars in combinatie met geluiden en de lichteffecten. Dit event duurt van 12 december 2015 t/m 24 januari 2016. Entreekosten zijn: €13,50 per persoon. Als je toch naar Zwolle komt, probeer het dan op 20 december te plannen. Dan is er weer sinds jaren een kerstmarkt in Zwolle! Naast de kraampjes van de winkeliers zullen er ook vuurkorven, muziek, glühwein, chocolademelk, verse kniepertjes, inpakservice en veel meer. Wie weet, tot ziens!

Drenthe

Echt kerst gerelateerd is het niet, maar op 31 december is de laatste dag van Dierenpark Emmen. Op deze bijzondere dag worden de poorten na een laatste rondje gesloten. Wil je er dus nog heen, doe dat dan voor die datum! De kerstvakantie is dan natuurlijk de uitgelezen kans ervoor. Ook zijn er in Drenthe uiteraard een hoop kerstmarkten te bezoeken, kijk daarvoor even op hun site.

Groningen

Tip van Marjo: Mijn kerstvakantie tip voor Groningen? Kerstplaza! Een overdekte kermis met attracties voor jong en oud. Is het buiten koud, guur of regenachtig geniet jij lekker binnen, maar even weer anders dan in een standaard overdekte speeltuin en in kerststemming.

Bij de kassa krijg je een kaart met bonnetjes die moet je afscheuren en dan kun je in de attractie. Voor elke attractie heb je 1 bon. Ga je met kleine kinderen: er zijn heel veel pubers die niet in de draaimolen willen dus dan kun je de bonnetjes ruilen. Er staan namelijk nummers op de bonnetjes. Bonnetjes met de cijfers 1 tot 8 is voor het kinderspul bijvoorbeeld en de overige nummers zijn voor de attracties voor grotere kinderen. Dus er is altijd een levendige ruilhandel aan de gang!

Via Groupon krijg je 43% korting zorg dat je die ook even binnensleept als je gaat.

Voordelen van dit uitje: De sfeer is goed, je hoeft niet lang op je beurt te wachten, de kinderen kunnen niet weglopen (je kunt ze wel kwijtraken maar dat is een ander verhaal ?) je eet lekker churro’s als lunch en je komt er moe, misselijk maar voldaan na een paar uur uit. Oh, er is ook nog een circus. Te schattig, er gaat van alles fout maar ’t is een mooi rustpunt om ze even een pakje limonade te laten drinken.

Friesland

Samen Eten organiseert op 20 december 2015 van 11.30 tot 16.oo uur een Winterfair te Lippenhuizen, Friesland. Er zijn standhouders met leuke hebbedingen, live muziek, kinderactiviteiten, kerststal, versnaperingen en nog veel meer gezelligheid. De entree is gratis! Op tweede kerstdag is er in Bakkeveen een kerstwandeling. Lekker een frisse neus halen tijdens de routes van 5, 7, 10 en 15 km door de afwisselende, natuurlijke omgeving van Bakkeveen. Onderweg is er gezellige koek en zopie. Na afloop krijg je een kom snert, medaille en gratis puzzel met als hoofdprijs een luchtballonvaart.

sled-422144_1280

Zuid-Holland

Tips van Ellen: Heb je al wat oudere kinderen dan is een absolute aanrader om naar Snowworld in Zoetermeer te gaan.  Voor kinderen zijn er tijdens de vakantie en feestdagen zelfs aparte activiteiten te doen. Ben je meer van het schaatsen dan kun je natuurlijk ook naar De Uithof in Den Haag. Altijd ijs en lekker droog schaatsen ( als je niet de hele tijd omvalt). Ook hier zijn speciale activiteiten tijdens de vakantie. Op Scheveningen kun je van de roetsjbaan. Een 30 meter hoge ijsglijbaan. Dat is weer eens wat anders!

En heb je helemaal geen zin in de kou of heb je nog jonge kinderen dan raad ik je aan om naar de Intratuin in Pijnacker te gaan. Deze heeft dit jaar weer de mooiste kerstshow om heerlijk doorheen te wandelen. Bij het restaurant is een grote kinderspeelhoek waar de kleinsten heerlijk kunnen spelen. En tijdens de eerste week van de kerstvakantie zijn er allemaal kinderactiviteiten.

Zeeland

Tip van Amèlie: In de historische binnenstad van Middelburg is het altijd leuk om te winkelen maar t/m 3 januari is deze omgetoverd tot een winterstad. De stad hangt vol met lichtjes en op de markt is er een schaatsbaan gemaakt. Je kan hier overdag gezellig schaatsen met kinderen maar ook romantisch ’s avonds een rondje maken tijdens een date. Natuurlijk is er op de winterterassen op de markt genoeg koek en zopie om weer lekker op te warmen na een rondje schaatsen of shoppen. Van 18 t/m 23 december is er een oudhollandse wintermarkt. Op vrijdag 18 december en zaterdag 19 december is er op het hofplein een levende kerststal.

Utrecht

In Utrecht heb je in de jaarbeurs twee geweldige evenementen tijdens de kerstvakantie. Zo is er het wintercircus van 19 december t/m 3 januari, maar kun je ook naar Disney on Ice van 23 t/m 26 december. Tijdens de 7e editie van het wintercircus komen er unieke acts naar Nederland. Denk aan acrobaten, vliegende motoren, dansende paarden en nog veel meer. Voor Disney on Ice is dit de zilveren editie. Namelijk nummer 25! Hoe bijzonder. Ook dit keer wordt het een voorstelling voor zowel jong als oud met al je favoriete Disney figuren! Een echte aanrader dus.

Noord-Brabant

Iedereen kent natuurlijk de winterefteling en ook al is dat zeker een aanrader heb ik nog een aantal andere tips voor jullie. Zo heb je in Eindhoven ook het Fijne Feestdagen Festival. Dit festival heeft het startsein al gekregen op de dag dat de Sint aankwam en eindigt pas op 3 januari. Tijdens dit festival worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Op de website kun je zien wat er allemaal te doen is in deze sfeervolle tijd. Eindhoven heeft overigens ook het kerstwintercircus in het Parktheater.

truck-573062_1280Als laatste nog iets leuks voor iedereen. De Coca-Cola truck rijdt weer door het hele land. Kijk snel in de agenda wanneer hij bij jou in de buurt is. Ik hoop dat ik je weer wat inspiratie heb gegeven voor de komende vakantie.

Veel plezier, namens iedereen van Meisje-Eigenwijsje!

2 reacties op “Wat te doen in de kerstvakantie in jouw provincie?!

Reageren is niet mogelijk.