Wat kinderen leren van kopen op de rommelmarkt

kinderen leren kopen rommelmarkt

Tijdens Koningsdag zijn wij voor de verandering zelf eens naar een rommelmarkt gegaan. Normaliter verkopen we zelf onze spullen maar dit jaar hadden we daar geen behoefte aan. Spullen genoeg, maar een jaartje overslaan is ook wel eens fijn. Daarnaast leek het me leuk om zelfs eens spullen te kopen op de rommelmarkt en ook voor de kinderen was het een leuk uitje inclusief diverse leermomenten.

Spullen kopen op de rommelmarkt

Kinderen kunnen een heleboel leren van het kopen op de rommelmarkt. Het is aan de ouders om ze dus ook die kans te geven. Daarom besloten mijn man en ik om de kinderen beide €5 te geven waarmee ze dan dingen konden kopen op de rommelmarkt. In deze blog vertel ik je hoe het kopen op de rommelmarkt de kinderen (vooral onze oudste) heel wat geleerd heeft. Ik kan je alvast verklappen dat ze beide gewoon nog geld over hadden.

Dit leren kinderen van kopen op de rommelmarkt

Kopen op de rommelmarkt kan een geweldige manier zijn voor kinderen om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen.

Beheren van je geld

Beide kinderen hadden een budget van €5 waar ze iets mee konden kopen op de rommelmarkt. Dit betekent dat ze dus telkens moesten afwegen of ze iets wel wilden kopen. Want koop je het een, dan zit de kans erin dat je iets anders niet kunt kopen. Je kunt geld maar één keer uitgeven namelijk. Op de rommelmarkt krijgen kinderen de kans om hun eigen geld uit te geven en te beslissen wat ze willen kopen. En op is op.

Dat ze beide uiteindelijk slechts twee dingen kochten en gewoon nog geld overhielden had ik niet verwacht. Vooral omdat ze in het begin heel enthousiast al bij het eerste kraampje iets wilden kopen. Echter bleef het vooral bij kijken en niet kopen.

Waarde inschatten

In een gewone winkel hangt er altijd een prijskaartje aan speelgoed en andere producten. Op die manier kunnen ze dus zien hoeveel iets kost. Maar dat iets een bepaalde prijs is, betekent niet dat je het dat ook waard vind. Op een rommelmarkt liggen er doorgaans geen prijskaartjes bij dus is het aan de verkoper of aan de koper om een prijs te noemen. En aan de ander om te kijken of je het met de prijs eens bent.

Zo wilde mijn dochter heel graag een grote knuffel van Sully (Monsters Inc.) hebben en vroeg ze (na even aarzelen, want dat is toch wel spannend) aan de verkoopster hoeveel de knuffel kostte. De dame in kwestie zei echter ‘wat vind je het waard’? In eerste instantie snapte mijn dochter niet wat ze bedoelde, tot ik haar vroeg hoeveel ze er zelf voor wilde geven.

Onderhandelen, ook wel afdingen genoemd

Op een rommelmarkt liggen de meeste prijzen niet vast. De verkopers hebben vaak wel een prijs in hun hoofd, maar er valt meestal wel wat te onderhandelen. Voor kinderen is onderhandelen een geweldige kans om te leren hoe ze compromissen kunnen sluiten, hun communicatievaardigheden kunnen verbeteren en soms zelfs hoe om te gaan met afwijzingen.

In het voorbeeld van de knuffel van Sully noemde mijn dochter dus als eerste een prijs, wat zij ervoor wilde uitgeven. En de verkoopster kwam met een iets hogere prijs. Dit was voor mijn dochter nog binnen haar eigen ‘budget’ en dus besloot ze dat dit een goed tegenbod was. Ze had er ook nog meer over kunnen onderhandelen maar ik had hetzelfde gedaan in dit geval. Ze betaalde er namelijk uiteindelijk €1,50 voor en dat voor zo’n mooie grote knuffel.

Rekenen

Doordat kinderen geld uitgeven en wellicht ook weer wisselgeld terug krijgen moeten ze ook hun rekenvaardigheden aanspreken. Hoeveel moet je betalen? Heb je dat nog? Wat geef je en krijg je nog iets terug? Onze dochter begon met een briefje van vijf en moest €1,50 betalen. Ik vroeg haar direct wat ze dan terug zou krijgen. Dit is eigenlijk gewoon een rekensom. Na even nadenken wist ze het antwoord en toen ze het wisselgeld kreeg vroeg ik haar ook direct om te controleren of het klopte.

Nu is zij negen jaar en goed in rekenen, maar ook met de jongste kon ik al wat rekenen. Bij hem vind ik het moeilijker inschatten wat hij al weet dus het was voor mij vooral een leuke test om te zien hoe ver zijn kennis rijkt. Het briefje van vijf euro herkende hij direct. Bij zijn eerste aankoop moest hij 50 cent betalen en liet ik hem een aantal muntjes zien. Welk muntje is het muntje van 50? Aangezien hij al vrij goed is in getalherkenning kon hij ook het muntje van 50 er goed tussen uit pikken.

Duurzaamheid

Spullen kopen op de markt (en ook spullen verkopen) dragen bij aan de duurzaamheid van onze samenleving. Het zorgt voor een stukje milieubewustzijn. Mits je hier zelf dus ook aandacht aan besteed. Want waarom (ver)kopen we spullen op de rommelmarkt?

Door tweedehands items te kopen, leren kinderen over de waarde van recycling en het verminderen van afval. Dat wij ergens niet meer mee spelen of iets niet meer gebruiken betekent niet dat dit zomaar de afvalbak in moet. Vaak kun je er een ander blij mee maken. Dit is iets waar ze bij ons zeker van bewust zijn. Wij kopen ook heel vaak tweedehands kinderkleding op een kledingbeurs, verkopen onze kleding op Vinted of geven spullen weg op de weggeefhoek van ons dorp.