Wat een (goede) nachtrust met een mens kan doen

nachtrust-slaapapneu

Wie mij vast volgt weet dat ik gediagnosticeerd ben met slaapapneu. Ik heb sinds oktober een slaapmasker om te voorkomen dat ik zoveel ademstops heb en in principe werkt hij best goed. Wat ik ervaarde in die eerste weken nadat ik dat masker had gekregen is bijna niet te beschrijven. In de maanden (jaren?) daarvoor leefde ik als een zombie. Had ik de energie van een dooie pier en snapte ik maar niet hoe ik zoveel kon slapen en toch zo moe kon zijn. Wat een goede nachtrust wel niet met een mens kan doen zeg!

pillows-820149_1280

Hoe de apneu mijn leven op zijn kop zette

Het echte besef kwam pas afgelopen week. Het besef hoe erg de apneu mijn leven heeft beïnvloed. Wat het betekent voor een persoon om werkelijk een nachtrust te hebben. Om te slapen en dan ook echt in de diepe slaap te komen. De diepe slaap waarin je lichaam en geest echt tot rust komen en zich weer opladen voor een nieuwe dag. Want er zit nogal een verschil tussen slapen en nachtrust. Zo sliep ik dus voor het masker echt uren achtereen. Overdag sliep ik op de bank. Ik viel in slaap in de auto (als bijrijder, ben maar niet bang) en kon werkelijk overal mijn ogen dichtdoen en dan sliep ik. Maar ik had dus geen rust.

Symptomen als: oververmoeidheid, overal in slaap vallen, concentratiegebrek, geheugenstoringen, prikkelbaarheid, regelmatig naar de wc ’s nachts, droge mond in de ochtend, en nog veel meer.. waren meer regel dan uitzondering. Veel van die symptomen werden gelinkt aan de postnatale depressie en dankzij het feit dat ik daar natuurlijk óók last van had keek men in eerste instantie niet verder.

Weer drie weken geen diepe slaap

Als je mijn artikel over de clean9 hebt gelezen weet je dat ik tijdens die detox ziek werd. Dat kan gebeuren, aangezien je lichaam zich helemaal ontgift en alles wat slecht is gaat eruit, dus ook de ziektekiemen die je bij je draagt. Bij mij uitte zich dat in een keelontsteking. Normaliter geen groot probleem, maar voor iemand met ernstige slaapapneu zoals ik zelf wel. Door de keelontsteking waren mijn amandelen dusdanig opgezet dat het slaapmasker niet werkte. Ik kon hoog of laag springen wat ik wilde, met of zonder slaapmasker slapen, mijn gemiddeld aantal ademstops per uur bleef boven de 100.

Nu ik wist waarom ik me zo belabberd voelde, zonder energie en concentratie. En nu ik wist dat in slaap vallen totaal geen nut had, voelde ik me nog rotter dan in de tijd voordat ik mijn slaapmasker had. Want nu wist ik wat er aan de hand was. Nu wist ik dat de toestand waarin ik en mijn lijf verkeerde levensgevaarlijk was. Het is niet voor niets dat de kans op een hartinfarct bij mensen met slaapapneu schrikwekkend hoog is. Het vervelende was, niets leek te helpen. Ik moest van de dokter neusspray gebruiken en veel ibuprofen slikken, dat zou helpen tegen de ontsteking. Maar een week later was het even erg. Gelukkig is er ook een Apneu Vereniging en heb ik via hun forum ontdekt dat het kan helpen om dampo in je masker te smeren.

En eindelijk…. na drie weken niet geslapen te hebben, heb ik inmiddels nacht 4 mét diepe slaap achter de rug.

Lang leve de Dampo! (en het slaapmasker..)

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

14 reacties

 1. Simpel, met een snufje liefde op 22 januari 2016 om 06:38

  Lang leven de dampo! Ik vind dampo ook fijn en dan heb ik niet eens een slaapapneu. Ik snap helemaal dat het voor heel belangrijk is dat je s’nachts goed kan slapen. Gelukkig dat je weer 4 nachten goede slaap hebt gehad.

 2. Charlotte op 22 januari 2016 om 06:59

  Ik geloof dat ik niet zou kunnen functioneren zonder slaap hoor. Ik heb mijn slaap ook zo hard nodig! Fijn dat het nu weer beter gaat!

 3. Vlijtig Liesje op 22 januari 2016 om 09:03

  Wat fijn dat je een goede nachtrust hebt gehad! Dat maakt echt zo veel uit vind ik altijd.

 4. Karen op 22 januari 2016 om 09:06

  Oh wat fijn. Niet slapen is de hel hè? Ik ben blij voor je!

 5. Nicole @ Everyday-Life.nl op 22 januari 2016 om 10:13

  Kun je nagaan hoeveel invloed slaap dus op je dagelijks bestaan heeft hè! Ik ben blij dat je weer goed hebt geslapen!!

 6. Malou op 22 januari 2016 om 10:16

  Wat fijn dat je goed hebt geslapen!

 7. Jenn op 22 januari 2016 om 10:55

  Wat fijn dat het heeft gewerkt voor je!

 8. Wilmaaa op 22 januari 2016 om 11:59

  Super fijn zeg! Het lijkt me vreselijk als je niet goed slaapt zoals jou. Yarah komt ook nog steeds en dat is al niet fijn. Pas sliep ze door en ik merkte dat ik veel uitgeruster was. Ik duim voor je dat het zo blijft 🙂

 9. Reshma op 22 januari 2016 om 12:45

  Fijn dat het voor je werkt!

 10. Anita op 22 januari 2016 om 13:41

  YAY voor dampo 🙂

 11. Maai op 22 januari 2016 om 16:54

  Oh jak wat totaal niet tof. Ik herken de symptomen van het niet diep slapen met onze middelste. Kwam nog uitvallen menstruatie bij… Fijn dat dit werkt voor jou. Wat dat betreft mogen ze van mij wel wat ouder worden…

 12. Iris op 22 januari 2016 om 20:17

  Heftig hoor! Ik denk altijd maar aan dat topsportprestaties ook afhangen van de hoeveelheid slaap die de sporters hebben. Het is zo belangrijk voor je! Ik hoop dat het goed blijft gaan bij je!

 13. Diana op 22 januari 2016 om 23:50

  Wat een fijn nieuws dat masker zodat je toch een beetje aan je rust toe gat komen. Niet slapen kort slapen of veel onderbrekingen slopen je totaal.
  Hoe zijn ze bij jou erachter gekomen Nicole?Door je klachten? en hoe lang heb je het al? of wist je ( voelde) je zelf dat je ademstops had.
  Ik weet dat ikzelf ook regelmatig stop met ademen helemaal als ik op mijn rug lig. Durf dat eigenlijk ook niet. Ik ben blij voor je dat er nu vooruitgang is. Liefs Diana

 14. […] Lees ook: Wat een (goede) nachtrust met een mens kan doen […]

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje