Wat een (goede) nachtrust met een mens kan doen

Wie mij vast volgt weet dat ik gediagnosticeerd ben met slaapapneu. Ik heb sinds oktober een slaapmasker om te voorkomen dat ik zoveel ademstops heb en in principe werkt hij best goed. Wat ik ervaarde in die eerste weken nadat ik dat masker had gekregen is bijna niet te beschrijven. In de maanden (jaren?) daarvoor leefde ik als een zombie. Had ik de energie van een dooie pier en snapte ik maar niet hoe ik zoveel kon slapen en toch zo moe kon zijn. Wat een goede nachtrust wel niet met een mens kan doen zeg!

pillows-820149_1280

Hoe de apneu mijn leven op zijn kop zette

Het echte besef kwam pas afgelopen week. Het besef hoe erg de apneu mijn leven heeft beïnvloed. Wat het betekent voor een persoon om werkelijk een nachtrust te hebben. Om te slapen en dan ook echt in de diepe slaap te komen. De diepe slaap waarin je lichaam en geest echt tot rust komen en zich weer opladen voor een nieuwe dag. Want er zit nogal een verschil tussen slapen en nachtrust. Zo sliep ik dus voor het masker echt uren achtereen. Overdag sliep ik op de bank. Ik viel in slaap in de auto (als bijrijder, ben maar niet bang) en kon werkelijk overal mijn ogen dichtdoen en dan sliep ik. Maar ik had dus geen rust.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Symptomen als: oververmoeidheid, overal in slaap vallen, concentratiegebrek, geheugenstoringen, prikkelbaarheid, regelmatig naar de wc ’s nachts, droge mond in de ochtend, en nog veel meer.. waren meer regel dan uitzondering. Veel van die symptomen werden gelinkt aan de postnatale depressie en dankzij het feit dat ik daar natuurlijk óók last van had keek men in eerste instantie niet verder.

Weer drie weken geen diepe slaap

Als je mijn artikel over de clean9 hebt gelezen weet je dat ik tijdens die detox ziek werd. Dat kan gebeuren, aangezien je lichaam zich helemaal ontgift en alles wat slecht is gaat eruit, dus ook de ziektekiemen die je bij je draagt. Bij mij uitte zich dat in een keelontsteking. Normaliter geen groot probleem, maar voor iemand met ernstige slaapapneu zoals ik zelf wel. Door de keelontsteking waren mijn amandelen dusdanig opgezet dat het slaapmasker niet werkte. Ik kon hoog of laag springen wat ik wilde, met of zonder slaapmasker slapen, mijn gemiddeld aantal ademstops per uur bleef boven de 100.

Nu ik wist waarom ik me zo belabberd voelde, zonder energie en concentratie. En nu ik wist dat in slaap vallen totaal geen nut had, voelde ik me nog rotter dan in de tijd voordat ik mijn slaapmasker had. Want nu wist ik wat er aan de hand was. Nu wist ik dat de toestand waarin ik en mijn lijf verkeerde levensgevaarlijk was. Het is niet voor niets dat de kans op een hartinfarct bij mensen met slaapapneu schrikwekkend hoog is. Het vervelende was, niets leek te helpen. Ik moest van de dokter neusspray gebruiken en veel ibuprofen slikken, dat zou helpen tegen de ontsteking. Maar een week later was het even erg. Gelukkig is er ook een Apneu Vereniging en heb ik via hun forum ontdekt dat het kan helpen om dampo in je masker te smeren.

En eindelijk…. na drie weken niet geslapen te hebben, heb ik inmiddels nacht 4 mét diepe slaap achter de rug.

Lang leve de Dampo! (en het slaapmasker..)

14 reacties op “Wat een (goede) nachtrust met een mens kan doen

Reageren is niet mogelijk.