Wat doet een Virtual Assistant eigenlijk?*

Vanaf oktober vorig jaar noem ik mezelf, naast blogger, ook een virtual assistant. Maar deze term is nog lang niet bij iedereen bekend. Er wordt dan ook met regelmaat gevraagd wat een virtual assistant, of virtueel assistent, eigenlijk allemaal doet. Met dit artikel probeer ik iets meer duidelijkheid en inzicht te geven in wat een virtual assistant voor een bedrijf kan betekenen. En wat ik bijvoorbeeld voor je kan betekenen.

Wat is een virtual assistant?

In het kort gezegd is een virtual assistant een persoonlijke assistent die op afstand werkt. Echter dekt deze omschrijving bij lange na niet wat een VA allemaal voor je kan betekenen. Want bij assistent denk je wellicht aan een soort van secretaresse terwijl er zoveel meer dingen zijn die een VA voor je kan doen.

Waarom zou je een virtueel assistent inhuren?

Ondernemers zijn vaak enorm veel tijd kwijt met (terugkerende) taken waar ze eigenlijk geen zin in of tijd voor hebben. Of er zijn een heleboel taken die blijven liggen omdat er gewoon geen tijd voor is. Ook zie je vaak dat dingen maar half gebeuren omdat ze er eigenlijk te weinig kennis over hebben. Zonde, want vaak zijn dit wel de taken die het bedrijf verder kunnen helpen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Steeds meer ondernemers besteden daarom ondersteunende en vaak ook routinematige werkzaamheden uit. Ze houden daardoor meer tijd over voor declarabele uren of extra vrije tijd. De reden dat ze hiervoor geen extra werknemer voor aannemen is omdat deze niet zo flexibel zijn en je dan vaak ook ‘vast’ zit aan een contract. Terwijl je een virtueel assistent kunt inhuren voor bijvoorbeeld slechts 1 uur per week.

Ook is het mogelijk om voor bepaalde taken specifieke VA’s in te huren. De een is goed in teksten en de ander kan je juist weer helpen met het technische gedeelte van een website. Op die manier hoef je dus niet twee werknemers in te huren of iemand te vinden die in beide even goed is. Maar kun je gewoon twee freelancers inhuren.

Wat kan een virtual assistant allemaal voor je betekenen?

Er zijn heel veel VA’s te vinden en allemaal hebben ze eigenlijk hun eigen specialisaties. De een is erg goed in het technische gedeelte van online marketing, een ander houdt zich juist het liefste bezig met teksten en weer een ander kan je weer goed helpen bij het plannen van events of funnels.

Er zijn zoveel taken en specialisaties te bedenken die je uit kunt besteden. Zo ben ik zelf het liefste bezig met content, maar vind ik het ook heel interessant om mee te denken over het bedrijf en samen te kijken hoe je verder kunt komen. Maar ik ken ook iemand die zich bezig houdt met de financiële administratie, adverteren op social media en een online leeromgeving maken.

Voor alles een virtueel assistent?

Kun je dan voor alles een VA inhuren? In principe kun je voor taken die online gedaan worden een VA inhuren. Maar soms duurt de zoektocht naar de juiste virtueel assistent langer dan de taak zelf kost. Denk bijvoorbeeld aan het vertalen van juridische teksten of de algemene voorwaarden van een website. Daar kun je wellicht beter een goed vertaalbureau voor inhuren omdat zij meerdere mensen voor zich hebben werken die allemaal hun eigen vertaal-specialisatie hebben. Dan hoef je niet te zoeken naar net die ene VA die een tekst van het Nederlands in het Roemeens kan vertalen en die ook nog eens goed is in technische teksten. Dat doet het vertaalbureau voor je.

Vertaalbureaus vergelijken

Nu heb je natuurlijk verschillende vertaalbureaus en welke is dan de juiste om mee in zee te gaan? Zo heb je bijvoorbeeld Wilkens vertalers & tolken, maar ook Languagelab en Fairlingo. Persoonlijk vind ik het fijn om snel een offerte te krijgen zodat ik kan zien of het betaalbaar is. Bij Wilkens vertalers & tolken krijg je binnen twee uur na aanvraag een offerte, maar bij Fairlingo is dat slechts 30 seconden. Zo weet je meteen of het binnen je budget past en of je jouw budget wellicht wel goed ingeschat hebt.

Voor maatwerk projecten is Fairlingo dan weer minder geschikt en dan kun je weer beter bij een van de andere bureaus terecht.