Wat dapper van je

“Wauw wat goed dat je dat doet. Wat dapper van je zeg. Oh dat vind ik echt zo knap. Jeetje wat ben jij moedig.”

Deze reacties las ik op een post van iemand op Instagram waarin zij vertelde dat ze een nachtje weg was geweest. Alleen. Zonder man. Zonder kinderen. Alsof ze de Mount Everest had beklommen. Of eindelijk een taboe had doorbroken over een spannend onderwerp. Maar nee. Niets van dit alles. Ze ging een nachtje alleen weg. Omdat ze dat nodig had. En omdat ze er zin in had.

Sorry. Maar dat soort reacties vind ik dus echt overtrokken. Want hoezo is dat dapper of knap? Het is toch bizar dat wanneer je als vrouw zijnde, als moeder zijnde, voor jezelf kiest je opeens moedig bent. Alsof je in eerste plaats moeder bent en jij zelf dus eigenlijk ergens op de laatste plaats.

Ik weet dat veel moeders zich zo voelen. Schoorvoetend geef ik toe dat ik zelf ook zo een lange tijd gedacht heb. Alles kwam op nummer 1 behalve ik zelf. Waren mijn man en kinderen thuis? Dan ging ik echt niet in mijn eentje weg, want dat vond ik dan ook zo vervelend voor hen. Al was het maar een boodschap in het dorp. Dus bleef ik thuis. En cijferde ik mezelf, onbewust maar toch, weg.

Want in je eentje iets leuks doen, of weg gaan van je man en kinderen om even op jezelf te zijn. Dat kan niet. Of dat is minstens bijzonder. Dat blijkt maar weer uit de reacties die ik las. Nu ben ik zelf dus de afgelopen jaren wél weggeweest. Zonder man. Zonder kinderen. De ene keer was dat echt in mijn eentje. Een andere keer met een vriendin, maar ook met mijn moeder. en met mijn vader. Deed ik dit dan zonder blikken of blozen? Nee natuurlijk niet. Want ik ook heb.. of beter gezegd had.. dat stemmetje wat zei “dat kan je niet maken, je bent moeder, jij moet bij de kinderen blijven”.

Maar dat stemmetje heb ik inmiddels wel door. En snoer ik daarom heel snel de mond. Want ik ben in de eerste plaats Nicole. En ik hou van mij. Waardoor ik ook van de ander kan houden. Dus zorg ik goed voor mij. En dat betekent ook wel eens op pad gaan wanneer iedereen thuis is. Omdat ik al dagen thuis zit en ook even eruit wil. Omdat ik het nodig heb om even alleen met mezelf te zijn. En omdat het thuis ook gewoon doordraait zonder mij.

Voel ik dan helemaal geen weerstand? Mis ik mijn man en kinderen dan helemaal niet? Natuurlijk wel. Vooral de kleine dingen zoals een kus voor het slapen gaan. En die lieve kleine armpjes om me heen. Maar dat alles krijg ik dubbel en dwars zodra ik thuis kom. En dat voelt dan duizend keer zo fijn.

Ga jij wel eens alleen (een nachtje) weg zonder man en kinderen?

1 reactie op “Wat dapper van je

  • Namens alle single moeders ben ik het helemaal met je eens. Wat een complete bullshit om dat dapper te vinden. Vinden de dames die dat zeggen zichzelf dan laf? Komt het daarvandaan? Als het om een reis in je uppie naar het buitenland gaat, vind ik het wat anders. Dat zie ik zelf ook als een onderneming en de eerste keer in mijn uppie een vliegreis maken in corona tijd vond ik inderdaad heel spannend. Maar als het om een nachtje weg in Nederland gaat… je maakt een feestje van je eigen leven toch? Want dat verdien je! Ik heb net mijn tas gepakt en ga zo een nachtje weg. Met een andere single. Mijn kinderen zijn bij de ex. Dat is niet dapper, dat is gewoon leuk. Zal straks een foto op insta zetten, leuk als je reageert (maar niet dat ik dapper ben whahahahaha), ik heb er ontzettend veel zin in! Lang leve Vakantieveilingen! (oh en zie mijn gastblog op Alleenopreismetjekinderen voor meer inspiratie, mocht je in 2021 lekker weg willen mét je kinderen, zonder partner).

Reageren is niet mogelijk.