Wat betaal je een oppas?

We zijn inmiddels alweer bijna vijf jaar ouders maar hebben nog maar zelden een oppas aan huis gehad. Meestal wanneer we een feest of iets anders hebben vragen we een van de opa’s en oma’s. Of een van ons blijft thuis. Vooral dat laatste gebeurde vaak. Omdat we dit jaar wat meer qualitytime willen samen hebben we besloten om toch maar weer op zoek te gaan naar een oppas aan huis. Voor de kinderen is dit veel fijner, maar voor ons ook. Tijdens onze zoektocht kwamen we ook op de vraag ‘wat betaal je een oppas?’.

Oproep op Facebook

Al lange tijd wilde ik een oproep op Facebook doen voor een oppas. We hadden in het verleden zelf al twee keer een oppasmeisje gevonden via via, maar ook deze meiden worden ouder en krijgen allerlei andere verplichtingen en bijbaantjes. Het plaatsen van een oproep stelde ik telkens onbewust uit totdat ik zelf een oproep tegenkwam van iemand die een oppasadres zocht.

Super fijn, dus ik reageerde direct! Nadat ik haar een bericht had gestuurd kreeg ik al vrij snel een bericht terug. Tot daar aan toe klonk het erg goed. Het was een studente die naast haar bijbaan ook graag wilde oppassen. Helaas voor ons vond ze mijn voorgestelde tarief veel te laag en ik die van haar veel te hoog. Er was geen middenweg te vinden dus besloten we om niet verder te gaan.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Tarieven oppas?

Omdat ik best wel schrok van haar tarief stelde ik de vraag op Instagram ‘wat betaal je een oppas’. Daar kwamen ontzettend veel antwoorden op, waarvoor mijn dank. Antwoorden die me sterkten in mijn eigen mening over het tarief, maar ook die me lieten nadenken.

Jullie antwoorden

Wat ik erg fijn vond was dat er ook een hoop meiden/vrouwen antwoordden die zelf oppasser zijn. Zo kon ik zowel de ouder-kant belichten als de oppasser-kant. Zoals met alles liepen de antwoorden behoorlijk uit een al kwamen bepaalde bedragen wel regelmatig terug. Het tarief varieerde echt tussen de €2,50 en €12,50 per uur. Al werden de bedragen vijf, zes en zeven euro per uur het vaakst genoemd. Ook waren er mensen die per avond betalen in plaats van per uur.

De meeste mensen die antwoord gaven hielden rekening met onder andere:

  • De leeftijd van de persoon die oppast.
  • Of het overdag is of in de avond.
  • Het aantal kinderen.

De oppassers zelf reageren vrijwel allemaal met een bedrag zo rond de 4 of 5 euro. Of ze kregen een vast bedrag tussen de €10 en €15 euro voor een avond.

Wat me vooral opviel was dat er zeker verschil zit tussen slapende kinderen of dat ze ook nog moeten eten, spelen, douchen en naar bed gebracht moeten worden.

Mijn eigen ervaring als oppas

Zelf heb ik vroeger ook (een) oppaskindje(s) gehad en ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meer weet hoeveel ik daarvoor kreeg. Volgens mij niet zoveel. Maar ik deed het dan ook niet om het geld, maar zodat zij een avondje weg konden. Naar mijn mening is oppassen ook niet te vergelijken met andere (bij)banen. Oppassen is vaak voor erbij. Naast een eventuele bijbaan of voor de jongere meisjes puur om een extra zakcentje te verdienen.

Wat betaal je een oppas?

Wat je een oppas betaalt ligt dus eigenlijk helemaal aan jezelf. Het Nibud heeft hier overigens wel richtlijnen voor. Maar zoals bij alles is het vooral goed om naar je eigen situatie te kijken.

nibud betaal je oppas tarief

Wij gaan zelf denk ik voor een vast bedrag per avond. Daarbij zullen we verschillende tarieven hanteren, waarbij het ook verschilt of we lang weg gaan en/of de kinderen naar bed gebracht moeten worden.

Wat betalen jullie de oppas?

2 reacties op “Wat betaal je een oppas?

  • Het is alweer even geleden dat we een oppas nodig hadden, maar toen betaalden we 4 euro per uur. Onze kinderen gingen toen al zelfstandig naar bed en de oppas woonde bij ons in de straat, dus het was makkelijk verdiend voor haar. Zeker als ik nu vergelijk wat mijn oudste dochter met haar bijbaantje verdient en hoe hard ze daarvoor moet werken.

  • onze oppas zijn mijn nicht van 19 of onze neefje van 13. ze krijgen per avond betaald. mijn nicht past vaak op als de kids nog moeten eten douchen en naar bed, dus die krijgt meer dan onze neef. maar gemiddeld denk ik 4 euro per uur. dat is hier op het dorp wel gemiddeld!

Reageren is niet mogelijk.