Warm in huis? 13 tips zo koel je af!

huis afkoelen in zomer

De zomerhitte kan soms ondraaglijk zijn, maar er zijn verschillende manieren om je huis koel en comfortabel te houden zonder afhankelijk te zijn van airconditioning. Van slimme ventilatie tot het gebruik van natuurlijke schaduw, er zijn vele effectieve strategieën om de temperatuur in je huis te verlagen. In deze blog deel ik handige tips en tricks om je huis af te koelen, zodat je kunt genieten van een aangename en verfrissende zomer.

Warm in huis? Zo koel je af!

In de winter hebben we moeite met ons huis goed op te warmen, terwijl in de zomer juist de verkoeling ver te zoeken is. En al helemaal als je zo’n heerlijke zomer als deze hebt waarbij het vrijwel elke dag zo’n 30 graden is. Je kunt natuurlijk oplossingen op langere termijn zoeken. Zoals een betere isolatie, rolluiken en een airco aanschaffen. Maar dat zijn vaak ook de wat duurdere oplossingen.

Wil je liever niet teveel geld uitgeven maar is het toch te warm in huis? Zo koel je af!

Natte handdoeken

Normaal gesproken werkt dit niet zo in Nederland omdat we een best hoog vochtgehalte hebben in de lucht. Maar de lucht is nu enorm droog omdat de warmte zo lang aanhoud. Hang daarom een natte handdoek voor je raam. Het zorgt er helaas niet voor dat je kamer opeens een aantal graden koeler wordt, maar zo voelt het dus wel!

Bouw zelf een airco

Deze tip ken je waarschijnlijk wel, maar met een ventilator en een bevroren flesje water bouw je zelf een airco. Moet je wel de deuren en ramen dicht houden, anders heeft het weinig nut.

Ventilator bij het raam

De meeste mensen zullen de ventilator op zichzelf gericht hebben tijdens het slapen. Ik in ieder geval wel. Maar het schijnt dus dat je het beste twee ventilatoren kunt hebben. Eentje op jou gericht, maar ook eentje op het raam. De warme lucht die dan binnen komt wordt meteen buiten geblazen. Dat is vooral handig wanneer het ’s nachts niet echt afkoelt. Dus voor overdag bijvoorbeeld.

Laat het huishouden maar even zitten

Dit is de beste tip die ik als luie huisvrouw tegenkwam. Want het gebruik van elektrische apparaten zoals een droger, een wasmachine, de stofzuiger en het strijkijzer zorgen allemaal voor extra hitte. Gewoon even laten zitten dus. Al zul je na een tijdje toch die was weer moeten doen…

Drink thee

Het klinkt misschien vreemd, maar het is juist enorm goed om lekker hete thee te drinken met dit weer. De hitte van de thee zorgt namelijk voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Vervolgens reageert je lichaam daarop door “thermostaat” lager te zetten, waardoor je lichaam afkoelt. Let wel op, dit werk dus niet bij slechts één kopje thee. Je zou de hele dag door thee moeten drinken.

Eet extra groente en fruit

In fruit en groente zit vocht dus het is goed om dat wat meer te eten. Sowieso is het beter om door de dag heen kleinere hapjes te eten in plaats van drie grote maaltijden. Laat de lasagne schotels dus maar even voor wat het is en bestel bijvoorbeeld sushi. Hoef jij niet in de keuken te staan en het is licht verteerbaar.

Natte was

Hang je natte was in de slaapkamer te drogen. Bijvoorbeeld bij je kinderen. Dat houdt de lucht vochtiger en koel (goed alternatief voor de natte handdoek voor het raam).

Lauwe douche

Spring gerust even onder de douche als je wilt afkoelen. Een hele koude douche is niet ideaal, maar dit maakt alleen maar warmer. Een lauwe douche maakt je lekker fris.

Slaap zo laag mogelijk

Heeft je kind een hoogslaper of slaap je op zolder? Wellicht een idee om een slaapfeestje in de woonkamer te houden. Warme lucht stijgt namelijk op dus hoe hoger, hoe warmer.

Nat doekje in de nek

Wat ook erg verkoelend werkt is een natte doek in je nek. Bijvoorbeeld zo’n hydrofiel washandje of een gastendoekje.

Plat dak? Natspuiten!

Heb je een plat dak? Dan is het erg effectief om deze ’s avonds voor het slapen flink nat te spuiten. Of het haalbaar is weet ik natuurlijk niet, want ik weet niet of je erbij komt. Maar dit is een tip die woonboot bezitters vaak toepassen.

Verkoelende crème

Zet je dag- en nachtcrème eens in de koelkast. Dit geeft een lekker verfrissend gevoel wanneer je ze op doet. Dit geldt overigens ook voor bodymist bijvoorbeeld.

Natte sokken

Oké dit klinkt als een gekke tip en ik moet toegeven dat ik dit nog niet geprobeerd heb. Maar het schijnt echt te helpen. Trek voor het slapen gaan natte sokken aan. Wanneer je bang bent dat je bed nat wordt kun je natuurlijk zo’n zeiltje neerleggen die je in je kraampakket had. Ik heb deze niet allemaal gebruikt en wel bewaard. Een vuilniszak werkt ook natuurlijk.

Heb jij nog een fijne verkoelende tip?

1 reactie op “Warm in huis? 13 tips zo koel je af!

  • Die ventilator op het raam gericht doen we ook idd, had ooit van iemand gehoord dat dat goed werkte, en het frist er lekker van op. Ook als het ’s nachts wel afkoelt trouwens, geen idee hoe het precies zit (warme lucht eruit, koele lucht erin?), maar het werkt! Ik had vannacht zelfs weer een laken over me heen halverwege de nacht omdat ik het zonder koud had.

Reageren is niet mogelijk.