Vanaf wanneer zet je eigenlijk de kerstboom op?

Vanaf wanneer mag je de kerstboom opzetten? Nederlanders houden van discussiëren. Vooral sinds de komst van het internet durven steeds meer mensen hun mening te geven. Ongezouten of niet. Aan de ene kant een goede ontwikkeling maar aan de andere kant lijken sommige mensen het als vrijbrief te zien om alles en iedereen maar aan te vallen. Zo ook in het geval van het opzetten van de kerstboom. Want vanaf wanneer “mag” dat eigenlijk? En wie bepaalt dat?

Wie het hardste roept…

Om heel eerlijk te zijn heb ik ook lange tijd geroepen dat je echt geen kerstboom kon zetten voordat Sinterklaas weer naar Spanje was. Echter had dat stiekem een andere reden, ik vond kerst gewoon niet zo geweldig. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik mijn opa met kerst ben verloren en een oppas kindje overleed ook met kerst. Dus ik koppelde deze feestdagen altijd aan iets negatiefs. Terwijl het eigenlijk juist een positief feest is wat draait om liefde.

Feest van het licht en de liefde

Een aantal jaar geleden veranderde mijn gevoel voor kerst. Ik begon het juist heel fijn te vinden deze tijd van het jaar. Alle lichtjes, samen zijn met de mensen waar je echt om geeft. Meer aandacht voor elkaar. Niet dat ik die aandacht door het jaar heen niet geef of wil geven, maar het lijkt alsof je in deze donkere tijd van het jaar het net iets meer nodig hebt. En dus sta je er ook wat bewuster bij stil. Ik tenminste.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Omdat kerst voor mij echt het feest is van het licht en de liefde vind ik het heerlijk om al op tijd het huis in kerstsfeer te brengen. Laatst zag ik bij Elise Joanne haar kerstboom al staan en ik geef haar groot gelijk. Het geeft net dat beetje extra sfeer in een periode waarbij het in de ochtend nog donker is en tegen een uur of 4 ook al donker begint te worden.

Wanneer zet je de kerstboom op?

Wat mij betreft moet je helemaal lekker zelf weten wanneer je de kerstboom opzet. Ben je van de traditie en het geloof dan snap ik dat je het pas na Sinterklaas doet. De traditie zegt zelfs dat het veertien dagen voor kerst pas mag. En als jij daar blij van wordt, dan zeker doen.

Word je er blij van om de boom al in oktober of november op te zetten, ook helemaal dikke prima. Super gezellig toch? Wij zelf hebben al wat spullen van zolder gehaald om op te hangen en neer te zetten. Dit omdat we volgend weekend een weekendje weg zijn en ik niet over 2 weken pas iets wil hebben hangen. Ik vind het heerlijk al die lichtjes en gewoonweg enorm gezellig! Er komt een neppe boom voor de kindjes waar al hun versieringen in komen. En wanneer wij een weekendje weg zijn haalt mijn moeder een echte kerstboom voor ons die ik dan lekker ga versieren zodra we terug zijn.

Ik heb er nu al zin in! Staat bij jou de kerstboom al? Of wanneer ga jij hem zetten?

4 reacties op “Vanaf wanneer zet je eigenlijk de kerstboom op?

Reageren is niet mogelijk.