Wanneer wordt het tijd om je internetabonnement te upgraden?

Je internetverbinding in huis is een soort basisvoorziening. Zonder kunnen we niet meer, maar tegelijkertijd willen we er ook niet al te hoge vaste lasten aan hebben. Toch geldt voor internetabonnementen net als voor andere zaken dat goedkoop duurkoop kan zijn. Wanneer wordt het tijd voor jou om jouw internetabonnement te upgraden?

Je wordt aangesloten op glasvezel

Is men bij jou langs geweest om jouw woning aan te sluiten op het glasvezelnetwerk? Dan heb je vanaf dat moment toegang tot de best mogelijke internetverbinding. Glasvezelinternet biedt de hoogste snelheden. Het is het enige type internetverbinding waarbij de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Ook is het een zeer stabiele internetverbinding. Daarnaast is de bandbreedte bij glasvezelinternet vrijwel onbeperkt, waardoor overbelasting eigenlijk nooit aan de orde zal zijn. Het heuglijke moment dat jouw woning aangesloten wordt op het glasvezelnetwerk is dus zeker een reden om je internetabonnement te upgraden.

Je begint een zaak aan huis

Begin je een eigen bedrijf van huis uit? Dan is het van groot belang dat je een internetverbinding hebt die je bedrijfsprocessen goed faciliteert en waar je van op aan kunt. Om je daarvan te verzekeren, is het beter om geen genoegen te nemen met een abonnement voor DSL-internet wat je op het moment mogelijk hebt. Dit is het minst stabiele type internetverbinding met zeer beperkte snelheden, een lage uploadsnelheid en weinig bandbreedte. De kans dat je bedrijfsprocessen hierdoor gefrustreerd worden is eigenlijk te groot om het risico te namen. Een upgrade naar kabelinternet of glasvezelinternet is aan te raden wanneer je een zaak aan huis begint. Hiervoor kun je online internet providers vergelijken.

Iemand in huis wil online gamen

Online gaming is de laatste twee decennia zeer populair geworden. Veel vooral jongere mensen steken veel uurtjes in deze hobby die een uitstekende uitlaatklep kan bieden en ook de deur opent voor het leggen van nieuwe contacten. Maar om soepel online te kunnen gamen, moet je internetabonnement daar ook op berekend zijn. Bij veel online games komt een hoop data kijken die geladen en verzonden moet worden. Daarom is een snelle kabelinternetverbinding toch wel een minimale eis als je jezelf niet de haren uit het hoofd wil trekken uit frustratie over de haperende gameplay. Als iemand in huis online wil gamen, is een upgrade van je internetabonnement dus mogelijk noodzakelijk.

Meer streamen

Niet alleen online gaming zorgt voor veel dataverkeer op je internetverbinding. Ook het kijken naar content van streamingsdiensten als Netflix, Videoland, NPO Start, NLZIET en YouTube betekent dat je veel data downloadt. Datzelfde geldt als je gebruikmaakt van online tv. Nu kun je in veel gevallen bij het kijken op één apparaat tegelijkertijd nog wel af met een relatief ‘klein’ DSL-internetabonnement. Maar zo gauw meerdere mensen in het gezin tegelijkertijd willen streamen, kan een gebrek aan bandbreedte ervoor zorgen dat de verbinding erg traag wordt, waardoor je niet soepel en met een hoge beeldkwaliteit kunt kijken. Om die frustratie te voorkomen, is het aan te raden om je internetabonnement te upgraden wanneer meerdere mensen tegelijkertijd willen kunnen streamen in jouw huishouden.

De hoofdreden om je internetabonnement te upgraden is dus vooral om frustraties over een trage, haperende internetverbinding te voorkomen. Omdat we thuis met steeds meer apparaten gebruik gaan maken van die verbinding, ligt het risico op overbelasting sneller op de loer. Je kunt immers niet eindeloos dezelfde internetverbinding zwaarder gaan belasten.