Wanneer ben je een fabulous mama?

Dat was één van de vragen die me gesteld werden tijdens een interview afgelopen woensdag. Een vraag die ik, samen met nog een aantal moeders, beantwoordde en waarvan ze een compilatie hebben gemaakt. Dat filmpje kun je hieronder zien. Omdat echter mijn volledige antwoord niet te zien is besloot ik om het antwoord, zoals ik het zie, te geven via mijn blog. Waar heb ik hem anders voor?!

Als jij een keus maakt en je staat daarachter, dan ben jij dus die fabulous mama.

Klinkt lekker kort door de bocht, maar dat krijg je als er geknipt wordt. Al moet ik zeggen dat Josan haar antwoord aardig in de buurt kwam. (Voor de mensen die Josan niet kennen, zij is de moeder met de baby in de draagdoek).

Ik vind dat je een fabulous mama bent wanneer:

… je lekker in je vel zit. Dit betekent dus ook dat je achter je eigen keuzes staat en je niets laat wijsmaken door anderen.

… de dingen doet waar jij blij van wordt, zonder dat het echt ten koste gaat van je gezin. Dus blijf je graag de hele dag bij je kids? Doen! Vind je het fijn om te werken? Doen! Ga je graag af en toe stappen met vriendinnen? Zeker doen!

… je jezelf niet laat beïnvloeden door de mensen die ‘het beter schijnen te weten’. Jouw kind, jouw opvoeding.

… je eerlijk bent tegenover jezelf maar ook tegenover anderen. Je hoeft de schijn niet op te houden. Dus de boel opruimen vlak voordat er een andere fabulous mom komt? Niet nodig joh. En heb je niet altijd een roze wolk gehad? Zeg dat gewoon!

… je fouten durft te maken (en dit toe durft te geven). De fabulous mama is verre van perfect. Want perfectie bestaat niet en als je dat in ziet ben je al heel ver. Fouten maken hoort erbij en doet iedereen.IMG_6877

… je hier zelf naar leeft. Er zijn verschillende interpretaties van het fabulous mama zijn en dat maakt het ook zo mooi. Want iedereen is juist verschillend en iedereen doet juist zijn eigen ding. Het kan dus alle kanten op en het is maar net op welke manier je kijkt. Zelf vind ik bijvoorbeeld een leuke baan hebben niet perse nodig om een fab mama te zijn. Maar wil ik mezelf weer niet wegcijferen en ook aan mezelf denken. Denk ik niet aan mezelf? Dan ziet mijn kind dat ook, dat is dan haar voorbeeld. En dat zou ik niet willen!

Een geweldige moeder is voor iedereen verschillend! En ja, ik besef me heel goed dat er vaak de nadruk wordt gelegd op moeders die zowel een baan hebben als iets betekenen voor de maatschappij en daarna ook nog een druk huishouden runnen met een hoop kids. Terwijl andere moeders die een heel ander leven opeens minder lijken. Ik snap dat dit intimiderend en rot over kan komen. Daar moet je dan jezelf ook echt niet mee vergelijken. Want wat de fabulous mama, Angela Schijf, zelf al zegt: “Is niet iedereen op zijn eigen manier de beste fabulous moeder?”

Ben jij een fabulous mama?

5 reacties op “Wanneer ben je een fabulous mama?

Reageren is niet mogelijk.