Wandel en speel tussen de apen in de Apenheul

In Apeldoorn vind je de Apenheul, een dierenpark waar ongeveer 300 apen leven. Er leven meer dan 35 verschillende soorten apen; van gorilla’s tot ringstaartmaki’s. Het leuke aan de Apenheul is dat een deel van deze apen vrij door dit park lopen. De Apenheul is zeker een park die de moeite waard is om te bezoeken, voor jong en oud!

* Gastblog geschreven door Michelle Kroezen van Our Outside Adventures.

Ligging en bereikbaarheid

De Apenheul is redelijk centraal gelegen in Nederland, namelijk in Apeldoorn. De Apenheul is met de auto goed te bereiken. Het ligt aan de rand van de stad, dus je hoeft niet eerst het centrum door. Er is ruime parkeergelegenheid, waar je voor 9,30 euro de hele dag kan parkeren. Stel de navigatie hiervoor in op J.C. Wilslaan 21. Reis je met het openbaar vervoer? Neem dan vanaf Station Apeldoorn de bus op lijn 12 of 17 en stap uit bij halte Apenheul.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ingang park

Wanneer je uitstapt uit de bus of auto, kom je bij de ingang van Stadspark Berg & Bos. Dit is een ontzettend leuk stadspark, met fonteinen, een uitkijktoren en speeltuin. Een reden om vroeg richting de Apenheul te gaan. Zo kan je na een bezoek aan de aapjes, hier nog heerlijk wandelen en spelen.

Bij de ingang van het stadspark staat ook een grote boog met ‘Apenheul’ erop. Als je dit pad blijft volgen, kom je na ongeveer 10 minuten wandelen bij de ingang van het dierenpark. Dit pad is ook goed toegankelijk met kinderwagen of rolstoel. Tijdens de korte wandeling krijg je al informatie over de apen die leven in Apenheul. Daarnaast krijg je steeds meer het gevoel dat je een beetje in de wildernis bent, door al het groen om je heen. Extra leuk om in de stemming te komen!

De Apenheul

Na de korte wandeling kom je bij de officiële ingang van de Apenheul. Hier kan je tickets kopen of laten scannen, waarna je naar binnen kan. Voor je het echte dierenpark in mag, moet je eerst zorgen dat je spullen in een goed afgesloten tas zitten. Die kan je bij de ingang lenen, maar je kan ook zelf een goede rugtas meenemen. Je krijgt hier ook de huisregels van het park te lezen, bijvoorbeeld dat je de apen niet mag lokken en niet mag voeren. Als je alles goed verpakt hebt en je rugtas op je buik hebt in plaats van op je rug (anders maken de apen hem open), ben je klaar om te gaan.

Het eerste verblijf waar je terecht komt, is meteen een deel waar de aapjes tussen de bezoekers lopen. Direct een goede start! Hierna wisselen allerlei verblijven elkaar af. Zo kom je nog regelmatig langs apen die loslopen, maar je komt ook langs apen die in een verblijf zitten waar je niet bij kan. Deze verblijven zijn afgeschermd door glazen wanden, of door bijvoorbeeld water. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de gorilla’s en dat is natuurlijk voor de veiligheid.

De verblijven

Alle verblijven voor de apen zijn mooi gebouwd. De Apenheul vindt het belangrijk dat de apen zoveel mogelijk in een natuurlijke omgeving leven. Dat is te zien. Er zijn veel bomen en andere dingen waar de apen in kunnen klimmen. Er is water om in te spelen, maar ook om te drinken. Er zijn ook genoeg plekken waar de apen iets lekkers te eten kunnen vinden. Tijdens de ronde door het park, lijkt het soms net of je gewoon door de wildernis loopt. Natuurlijk zitten er hekken op bepaalde plekken, maar er is gelukkig ook erg veel groen. 

Meer dan alleen apen

Tijdens je ronde door het park kom je niet alleen langs apen. Er is ook genoeg anders leuks te doen. Zo zijn er allerlei interactieve spelletjes om de aap beter te leren kennen, zijn er meerdere grote speeltuinen en zijn er diverse horecagelegenheden. Wil je jouw dag extra bijzonder maken? Woon dan een voederpresentatie bij of doe mee tijdens een rondleiding.

Horecagelegenheden in de Apenheul

De horecagelegenheden zijn voor dierentuin-standaard behoorlijk betaalbaar. Neem je liever je eigen bammetje mee? Ook dat is geen probleem. Er zijn genoeg plekken in het park waar je kan zitten en eten. Let wel op, dit kan alleen in de gebieden waar het is toegestaan. Dit in verband met aapjes die anders je eten komen stelen.

Als je alle verblijven en speeltuinen hebt gehad, kom je voor de uitgang bij de allerlaatste stop: de souvenirwinkel. Hier vind je allerlei snuisterijen om je bezoek aan de Apenheul voor altijd te herinneren. In vergelijking met de horeca in het park is deze winkel wat minder betaalbaar. Als je de souvenirshop uit bent, is dat direct ook het einde van het bezoek aan Apenheul.

Laatste tips voor een bezoek aan de Apenheul

Hopelijk ben je bij het lezen van deze blog enthousiast geworden voor een bezoek aan de Apenheul. Voor een bezoek aan de Apenheul is het slim om vooraf tickets te boeken. Dit scheelt vaak in geld. Toegangskaartjes voor de Apenheul zijn ook vaak met korting te scoren met diverse acties. Houd dit dus goed in de gaten als je graag heen wilt.

Check voor je op pad gaat ook de openingstijden, het park is namelijk niet het gehele jaar door geopend. In 2023 ben je vanaf 31 maart weer welkom in dit mooie groene dierenpark.

1 reactie op “Wandel en speel tussen de apen in de Apenheul

Reageren is niet mogelijk.