Ik kan niet wachten tot mijn kind naar school gaat

Klinkt hard vind je niet? En ergens geef ik je ook wel gelijk hoor. Maar toch zeg ik het. Hardop. En ik zeg het gewoon nog een keer: ik kan niet wachten tot mijn kind naar school gaat…

Want ze is er zo aan toe

Mijn dochter is er overduidelijk aan toe. Dat zeg ik niet alleen, dat hoor ik bijvoorbeeld ook van de opvang en zelfs een verpleegkundige van het consultatiebureau merkte het op. Je hoort het ook vaker, dat in de laatste 3 manden voordat kinderen naar school gaan ze eigenlijk al enorm toe zijn aan die stap. Ze zijn leergierig, niet meer tevreden te houden thuis, willen vooruit en hebben het gevoel terug gehouden te worden.

Dat merk je dan direct aan een heleboel dingen, waaronder het gedrag. Ze worden baldadiger, brutaler, hebben vaker een frustratiemomentje en proberen je grenzen steeds meer op te zoeken. Het is vaak vooral de uitdaging die ze dan missen. Vaak zijn ze de oudste op de peuterspeelzaal, thuis “kennen” ze ook alles al en ze hebben het idee dat ze op de basisschool opeens zoveel meer kunnen. Ze voelen zich dan vaak ook “te groot”.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Uitdagen en tijdsinvestering

Wat kan helpen is om je kind dan meer uitdaging te geven. Dat is iets wat ik zelf ook probeer te doen. Maar dit is gewoon niet altijd mogelijk. Ik heb namelijk nog een kind. En een huishouden. En een eigen bedrijf. Die tijdsinvestering is dus niet altijd mogelijk. Plus het is in principe ook wel goed voor een kind om dit soort dingen ook te doorstaan. Daar leren ze alleen maar van.

Maar het is wel pittig. Voor beide partijen.

Nog maar even..

Op dit moment is het nog iets minder dan zeven weken voordat de allereerste schooldag aanbreekt. Een behoorlijke mijlpaal die ik doodeng vind, maar waar ik dus ook naar uitkijk. En ik niet alleen, ook mijn dochter vertelt tegen iedereen die het maar wil horen dat ze bijna naar de basisschool gaat.

Eerst op vakantie met opa en mama en dan nog even wachten en dan ben ik vier en mag ik naar de basisschool!

Hoor je het haar al zeggen?

Dus ja. Ik kan niet wachten tot mijn kind naar school gaat. Al geeft het ook wel een heel dubbel gevoel hoor, maar daarover een andere keer meer. Voor het zover is geniet ik nog even van alle momenten en alle leuke dingen die we nog gepland hebben. Want voor ik het weet zit ze op school en hebben we die mogelijkheid niet meer.

Was jouw kind ook zo toe aan school op die leeftijd?

11 reacties op “Ik kan niet wachten tot mijn kind naar school gaat

  • Nog 3 maanden hier.. en dan hang ik de vlag uit denk ik ? ik heb precies hetzelfde als jij.. doodeng maar ik kan niet wachten! Ze haalt vaker het bloed onder mn nagels vandaag dan dat ze lief is.. ze is er heel erg aan toe!

  • Ik kan mij dat wel voorstellen hoor 😉 Ik geniet sommige dagen (zoals vandaag) heerlijk van de rust in huis. Ook waren mijn beide dochters rond 3,5 zo toe aan school dat ze ook niet altijd even gezellig waren thuis. Zij waren er zelf ook echt aan toe

  • Ik gok dat de enige reden dat ik er weinig last van heb dat Cas nog net niet naar de basisschool mag is dat we net zijn verhuisd en hij in plaats van de peuterspeelzaal wel per volgende week naar het kinderdagverblijf gaat. Er zijn zo veel nieuwe dingen dat school er nu nog even niet bij hoeft. Maar ik kan het me levendig voorstellen hoor.

  • Spannend ! Geniet nog even van de momentjes samen . Hopelijk niet teveel strijd omdat ze meer wil dan kan de komende tijd

  • Hahaha, ik moet echt heel hard lachen om die titel!! Mijn oudste dochtertje mag na de zomervakantie ook naar school maar ik krijg er echt buikpijn van als ik er aan denk, haha te erg. Het lijkt me zo raar om haar niet meer om me heen te hebben de hele dag als ik niet aan het werk ben. Maar inderdaad: zij is er ook wel aan toe hoor dus ik begrijp jouw uitspraak ook helemaal 😉

  • Ik had niet echt het gevoel dat Aukje er heel erg aan toe was. Nu vindt ze het wel leuk maar als ze zou mogen kiezen blijft ze liever thuis. Ik ben heel erg benieuwd hoe Fay het straks vindt op school!

Reageren is niet mogelijk.