Waarom een weekmenu werkt

We deden al eens eerder een poging om van te voren een weekmenu te maken. Maar we faalden daar faliekant in. Nou ja, het maken van een weekmenu is niet zo heel moeilijk. Je kunt best 6 of 7 gerechten bedenken om te eten. De moeilijkheid ligt juist bij het houden aan de weekmenu. Dat was iets wat wij echt enorm lastig vonden. Want dan stond bijvoorbeeld macaroni op het programma, maar wilden we liever iets met kip eten. Of we hadden geen zin in koken en gingen voor het makkelijk: de friettent of een pizza. 

Maar omdat ik dus gezonder wil gaan leven en bewuster met eten en drinken om wil gaan besloten we om toch weer een poging te wagen. Dus wij zijn gewoon weer begonnen met een weekmenu. En tot mijn grote verbazing.. werkt het! En het werkt ook hartstikke goed zelfs.

De boodschappen

Wanneer je een weekmenu maakt dan weet je ook precies wat je in huis moet halen. Dit maakt boodschappen doen makkelijker omdat je dan niet in de winkel staat te dubben wat je allemaal nodig hebt. Ook maakt dit het boodschappen doen goedkoper, bij ons tenminste. Omdat we weten wat we voor de komende week nodig hebben, kopen we ook geen onnodige dingen die uiteindelijk niet opgaan. We laten ons nu dus minder verleiden. Wat je ook kunt doen, wanneer je een weekmenu hebt gemaakt, is de aanbiedingen opzoeken. Krijg je geen reclamefolders? Daar zijn tegenwoordig handige apps voor!

Bol AlgemeenBol Algemeen

 

boodschappen weekmenu

Hoe maak je een weekmenu?

Nu zei ik hierboven wel dat het heel makkelijk is om een weekmenu te maken, maar dat is niet altijd zo. Je wilt niet elke week hetzelfde eten, maar gevarieerd. Dus soms zit ik ook wel eens met mijn handen in mijn haar wat ik nu weer kan bedenken. Vooral nu ik begonnen ben met een gezondere leefstijl, is het belangrijk om gevarieerd en gezonde recepten te vinden.

Ik haal zelf mijn inspiratie bijvoorbeeld hier vandaan:

  • Andere bloggers. Er zijn genoeg (food)bloggers die regelmatig weekmenu’s plaatsen of gewoon heerlijke recepten. Ik neem dus altijd even een kijkje op andere blogsites.
  • Supermarktboekjes. Ik neem bij de Jumbo en Lidl vaak de boekjes mee waar recepten en andere ideeën instaan.
  • Smulweb. Als ik zin heb in kip dan ga ik vaak naar smulweb.nl en zoek ik op allerlei kiprecepten. Er komt altijd wel iets lekkers langs.
  • Voorraadkast opmaken. In onze kast en diepvries liggen vaak toch nog dingen die we niet gebruikt hebben. Die ik dan bijvoorbeeld in een aanbieding of opwelling heb gekocht. Ik kijk dus altijd eerst wat we in huis hebben en bedenk daar een recept bij.

Wat wel heel handig is om te bedenk is dat je af en toe maaltijd kunt wisselen. Dus stel dat je op de maandag pannenkoeken hebt ingepland en op dinsdag een ovenschotel, maar nu blijkt dat je op dinsdag pas laat thuis zult zijn. Dan kun je natuurlijk die twee maaltijden wisselen. Je hoeft je niet strikt aan je schema te houden.

Zelf heb ik nu 2x een weekmenu gemaakt en het is me super goed bevallen. Normaal breek ik altijd mijn hoofd over de vraag ‘wat eten we vandaag?’ en nu hoef ik alleen maar in de agenda te kijken. Ook vind ik het fijn om te weten wat we ’s avonds eten zodat ik overdag er al rekening mee kan houden. Eten we een lichte maaltijd in de avond dan kan ik een wat zwaardere lunch pakken of meer tussendoortjes. En andersom geldt het ook natuurlijk, eten we in de avond een zwaardere maaltijd dan kan ik overdag wat lichter lunchen.

Ik zal binnenkort eens een weekmenu met jullie delen 🙂

26 reacties op “Waarom een weekmenu werkt

Reageren is niet mogelijk.