Waarom is een huisdier belangrijk voor een kind?

Waarom-is-een-huisdier-belangrijk-voor-een-kind

Al sinds ik me kan herinneren hebben wij huisdieren gehad. Al van jongs af aan hebben we honden, katten, konijnen, hamsters, gerbils, fretten, vogels en vissen in huis gehad. Oh en cavia’s niet te vergeten. Wij zijn dan ook echt dierenliefhebbers dus er was voor ons ook geen twijfel mogelijk of wij zouden ook huisdieren nemen. Twee honden in ons geval. Ik ben dan ook van mening dat een huisdier niet alleen je leven verrijkt, maar dit ook erg belangrijk is voor opgroeiende kinderen. Ik vertel je waarom…

Gezondheid

Het blijkt uit verschillende onderzoeken dat een huisdier een positief effect heeft op zowel psychische problemen als lichamelijke problemen. Mensen met een huisdier voelen zich gelukkiger. Daarnaast zorgt het aaien van een dier voor een verlaagde hartslag en bloeddruk. En het schijnt dat kinderen met huisdieren minder gevoelig zijn voor het ontwikkelen van astma en allergieën. Al hangt dat laatste natuurlijk af van het type huisdier en de erfelijke aanleg hiervoor.

Heb je een hond als huisdier dan ga je er ook nog eens mee wandelen, gezellig samen met je kind. En iedereen weet: bewegen is gezond. Overigens kun je ook met katten fijn spelen, wat ook weer energie kost en dus goed is voor de beweging. Zorg dan wel dat je naast de standaard katten benodigdheden ook leuke katten speeltjes hebt. Vrienden van ons hadden katten en daar kon je urenlang mee spelen door het opwinden van een nep muisje.

Verantwoordelijkheid

Al zolang onze dochter kan lopen helpt ze mee met de verzorging van onze honden. Ze geeft ze eten, drinken en helpt mee met borstelen en uitlaten. Op die manier leert ze omgaan met de verantwoordelijkheid van zo’n dier. Ze wil ook hele graag nog een kat, konijn of muis. Maar we houden het nu even bij de honden. Dat is al verantwoordelijkheid genoeg.

Minder angstig

Wanneer onze kinderen ergens komen waar ze (huis)dieren hebben dan zijn ze ontzettend enthousiast. Onze dochter weet overigens heel goed dat ze altijd moet vragen of ze een dier mag aaien. En dat doet ze ook altijd heel netjes. Maar ze is er dus niet bang voor. Het tegenovergestelde heb ik ook al vaak meegemaakt. Dat een kind enorm angstig is voor dieren.

Daarnaast voelen dieren de emoties van mensen aan. Wanneer je verdrietig bent komen onze honden bij je liggen. Je voelt je dan gelijk een stuk beter en gesteund.

Sociale vaardigheden

Het hebben van een huisdier is ook erg goed voor de sociale vaardigheden. Ook dieren hebben aandacht en genegenheid nodig. Door te leren omgaan met huisdieren leren kinderen omgaan met anderen.

Gezellig

En als laatste: huisdieren zijn gewoon ontzettend gezellig. Altijd blij om je te zien, fijn om mee te knuffel en ontzettend trouw. En dat laatste is weer goed voor de sociale ontwikkeling van je kind. Kortom: een huisdier is je beste vriend. De beste reden om ervoor te kiezen.

Hebben jullie huisdieren?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

3 reacties

 1. Audrey op 23 april 2019 om 11:22

  Wij hebben altijd een hond gehad thuis en dat vond ik echt geweldig! Zeker iets heel moois om aan je kind mee te geven. Inmiddels heb ik een eigen hond.

 2. G.T. op 24 april 2019 om 07:09

  Wij hebben konijnen, buiten in de tuin. Ik vind het leuk om te zien hoe kleuter daar mee omgaat, (meestal) heel zorgzaam. De konijnen zijn ook dol op hem.
  Hij stapt ook gerust op andere dieren af als we die tegenkomen, bijv koeien, maar voor honden is hij altijd een beetje bangig. Geen idee hoe dat komt.

 3. Caro op 24 april 2019 om 09:32

  Ik heb een eigen hondje en een aquarium. Ik ben een enorme dierengek dus als mijn ouders het zouden toestaan hadden we sws nog een hondje!
  Mijn opa had een boerderij waar ik heel graag speelde met de kleine konijntjes en de lammetjes de fles gaf. Daarna hebben we onze eerste hond gekregen (die is helaas overleden maar wel 13 mogen worden)

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje