Waarom ik altijd direct betaal*

Afgelopen week is de kinderbijslag gestort. En daar ben ik maar al te blij mee. Stiekem was ik er al weken op aan het wachten. De kinderen hebben namelijk hoognodig nieuwe kleding nodig. Ik had al een aantal leuke dingen op het oog. Maar besloot om toch te wachten tot het geld echt binnen is. Want kopen op afbetaling heeft me in het verleden zoveel kopzorgen gegeven, dat ik dat niet meer doe.

Online shoppen

De meeste spullen, dus ook kleding, koop ik online. Alhoewel ik shoppen in een stenen winkel nog steeds het allerleukste vind, is online shoppen gewoon veel makkelijker. Het kost me minder tijd en ik heb vaak veel meer overzicht in wat er is. Je kunt namelijk selecteren op maat, kleur, pasvorm, enzovoort. Hoe handig!

Voordat de kinderbijslag er was heb ik dus al aan window shopping gedaan. Bij verschillende webshops kwam ik allerlei leuks tegen voor de herfst en winter. En ik moest me dan ook echt inhouden om het niet toch al te kopen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Direct betalen of achteraf?

Je hebt vaak de optie om achteraf te betalen. Zelf heb ik hier in het verleden ook wel eens gebruik van gemaakt. Bij de H&M bijvoorbeeld kun je achteraf, binnen 14 dagen, betalen. Maar ik merkte dat ik het vergat of uitstelde omdat er toch geen geld was. En dus liep ik achterstanden op. Dit is iets wat ik dus niet meer snel doe. Want wanneer je achterstanden oploopt dan komt daar vaak ook een boete bij bovenop. En uiteindelijk wordt jouw betalingsachterstand geregistreerd bij het BKR. Dat heb ik zelf gelukkig nooit mee gemaakt. Maar het blijkt dat 1 op de drie mensen die ‘op de pof’ kopen dat dus wel overkomt.

Daarom betaal ik tegenwoordig liever direct. En wacht ik dus gewoon netjes tot er weer geld binnen komt. Dat kan zijn een salaris of zoals dit keer de kinderbijslag.

Kopen op afbetaling

Ondanks dat kopen op afbetaling risicovol is en geld lenen echt geld kost zijn er veel mensen die hiervoor kiezen. Ik heb dit zelf nog nooit gedaan omdat ik de rente gewoon ontzettend hoog vind. Zo betaal je doorgaans zo’n 14% per jaar terwijl je een lening kunt aanvragen vanaf 4,1%. Echter snap ik de noodzaak in sommige gevallen wel. Soms gaan er gewoon dingen kapot die je echt nodig hebt, zoals een wasmachine. En wanneer je daar dan niet direct geld voor hebt lijkt kopen op afbetaling op dat moment logisch.

Maar dat kopen op afbetaling is gewoon een verkapte vorm van geld lenen. Met alle risico’s en rentebedragen van dien. En dat is iets wat vaak niet al te duidelijk erbij vermeld staat.

Wees gewaarschuwd

Meer dan een half miljoen mensen staan nu geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) vanwege een betalingsachterstand over een zogeheten consumptief krediet. Wees dus zeker gewaarschuwd als het gaat om online geld lenen. Want koop je op afbetaling (en ja, betalen in termijnen valt daar onder) dan heb je een lening en dus ook een schuld. Dat zijn woorden die de webwinkels vaak niet gebruiken omdat het mensen afschrikt.

Lees ook: Consument worstelt met schuld bij webwinkels, kabinet komt met maatregelen tegen omstreden leningen