Waarom buitenspelen zo goed is voor kinderen

waarom-buitenspelen-goed-voor-je-is

Buitenspelen. Steeds vaker zie je kinderen zichzelf binnen opsluiten met een spelcomputer of een tablet in de hand. Niet gek ook want de meeste ouders zitten ook vergroeid aan hun smartphone. Ik zelf ben ook veel te vinden achter de laptop en met mijn telefoon in de hand. Toch zorg ik er ook altijd voor dat ik minimaal een half uur en het liefst langer buiten ben. Voor mezelf, omdat het goed is. Maar vooral ook om het goede voorbeeld te geven aan mijn kinderen. Want buiten zijn en buitenspelen is hartstikke gezond.

Waarom is buitenspelen goed voor kinderen?

Zodra het mooier weer is zie je steeds meer kinderen buiten spelen. Dat is niet alleen fijn voor de ouders, het scheelt namelijk in een hoop rommel binnen, maar ook erg goed voor de kinderen zelf. Want buitenspelen is hartstikke goed en vooral ook heel gezond. Zodra het dus maar even kan stuur ik de kinderen naar buiten.

Kinderen worden er blij van

Ben je wel eens langs een speeltuin gelopen? Vast wel. Wat zag je daar? Een hoop verdrietige kinderen die het helemaal niet naar hun zin hadden? Of zag je juist hele vrolijke kinderen die met veel gegil en plezier aan het spelen waren? Precies. Van buitenspelen worden kinderen extra blij. Kinderen kunnen hen energie en stress kwijt en helemaal hun eigen gang gaan. Ze hebben ruimte en het gevoel van vrijheid.

Leren en ontdekken

Je kunt nog zoveel leren uit boeken of van schermpjes, de echte wereld is buiten. Het is dus hartstikke goed dat kinderen die wereld ontdekken. Je denkt misschien “wat leren ze nu van de achtertuin of van de omgeving van een speeltuintje”? Maar zelfs dat kleine stukje buitenwereld geeft al zoveel mooie prikkels en ontdekkingen. Onze dochter kan uren bezig zijn met de bloemen, planten en insecten ontdekken in de tuin. Of ze hoort opeens iets wat haar aandacht trekt. Ze stelt zoveel meer vragen wanneer ze buiten zijn en daardoor leert ze ook veel meer.

Gezondheid

Zoals ik aan het begin al aangaf is buitenspelen hartstikke gezond. Kinderen die veel binnen zitten en maar weinig buitenspelen hebben grotere kans op overgewicht. Daarnaast schijnt dat maar liefst 1 op de 3 kinderen een tekort heeft aan vitamine D en ongezond eten en te weinig buitenspelen zouden hiervoor de oorzaak zijn.

Vitamine D zit onder andere in vette vis, halvarine en margarine maar de belangrijkste bron van vitamine D is de zon. Onze huid zet namelijk zonlicht om in vitamine D. De meeste mensen weten wel dat vitamine D van belang is voor sterke botten en tanden. Maar wist je ook al dat het een rol speelt bij de opname van calcium, de spierfunctie en de weerstand en celdeling? Niet voor niets dat daarom al jaren het advies geldt om kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven.

Wij geven onze zoon van bijna 2 druppels waar vitamine d3 in zit. Dit schijnt beter opneembaar te zijn in het lichaam dan vitamine d2.

Sociale vaardigheden

Buitenspelen helpt ook bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Ze komen in aanraking met anderen kinderen en leren hoe ze samen kunnen spelen maar ook hoe ze om kunnen gaan met anderen. Ze leren hoe ze om moeten gaan met conflicten en staan daardoor sterker in hun schoenen.

Speelt jouw kind veel buiten?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 reacties

  1. […] basis en laat je kinderen voldoende buitenspelen. Gelukkig houden beide kinderen enorm van buitenspelen dus dt komt wel […]

  2. […] Lees ook: Waarom buitenspelen zo goed is voor kinderen […]

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje