8x waarom ik soms buitenshuis co-werk

Als online ondernemer werk ik doorgaans vanuit huis. Hartstikke fijn natuurlijk in combinatie met kinderen. Echter MOET ik eens in de zoveel tijd echt even buitenshuis werken. Soms doe ik dat alleen, maar het leukste is om dat samen met iemand te doen. Want online ondernemen is heel tof, maar kan soms wel eenzaam aanvoelen. Daarom in deze blog acht redenen waarom ik, als thuiswerkende ondernemer, soms lekker buitenshuis ga cowerken.

Buitenshuis cowerken

Alhoewel je als online ondernemer heel makkelijk contact legt met andere ondernemers via bijvoorbeeld social media, kan het toch fijn zijn om soms letterlijk onder de mensen te zijn. Ik zelf heb een business buddy waarmee ik eens in de 14 dagen een videocall heb (via Zoom) en dat is super fijn. Toch spreken wij ook wel eens live af. En hieronder vertel ik je waarom.

Focus vasthouden

Alhoewel ik inmiddels een volleerd thuiswerker ben blijft het soms echt lastig om de focus te behouden. Thuis zijn er namelijk altijd wel dingen die moeten gebeuren. Denk aan de was die opgevouwd moet worden, de woonkamer die je eigenlijk moet dweilen, honden die aandacht willen, bedden die verschoond moeten worden en ga zo maar door. En dan heb ik het nog niet eens over pakketbezorgers die aanbellen, de school die verwacht dat je wel kan helpen omdat je ’toch thuis bent’, enzovoort. Juist om die reden werd ik heel graag af en toe buitenshuis. Doe ik de voordeur dicht, dan zijn al die dingen en taken niet meer van mij.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Twijfels

Alhoewel ik eens in de twee weken met mijn business buddy een videocall heb zijn er ook tussendoor wel eens twijfels die bij me op komen. Dingen waar ik tegenaan loop, vragen die in me op komen. Natuurlijk kan ik dit soort dingen altijd via WhatsApp alsnog aan mijn business buddy, of andere online ondernemers waar ik contact mee heb, vragen. Maar je krijgt vaak niet meteen antwoord omdat zij natuurlijk ook met hun eigen werk bezig zijn. En stiekem stel ik dat soort vragen nooit omdat ik ze niet wil storen. Tijdens het co-werken is zoiets zoveel makkelijker.

Brainstormen

Hetzelfde geldt voor brainstormen. Hoe fijn is het wanneer je ergens mee bezig bent en je loopt op dat moment vast dat je iemand naast je hebt zitten met wie je even kunt sparren. Dat hoeft soms maar een minuut te duren en dan kun je weer even verder. Dat zijn dingen die ik soms wel mis. Toen ik nog in loondienst was kon ik heel makkelijk even aan mijn collega naast me wat vragen en daarna kon ik zo weer door. Nu vraag ik het aan een van de honden, maar die antwoorden niet.

Successen delen

Wellicht val ik een klein beetje in herhaling, maar wanneer ik thuis een succes behaal sta ik te springen en dansen in de woonkamer. Echter is er dan niemand om het mee te delen. Ja natuurlijk mijn man op het moment dat hij thuis komt van het werk. En ik gun mezelf dan vaak ook wel iets lekker of leuks. Alleen is het stiekem nóg leuker om het eens met iemand anders te delen. Om samen een happy “boemerang” te maken voor op Instagram. Of om lekker een wijntje te drinken op onze succes. Ook daar kan het cowerken voor gebruikt worden.

Foto’s maken

Een van de dingen die mijn business buddy en ik sinds een aantal jaar doen is foto’s maken van elkaar. Als online ondernemer is het belangrijk om beeldmateriaal te hebben. Voor je website, maar ook voor social media. Natuurlijk huur ik ook eens in de zoveel tijd een fotograaf in voor foto’s, vooral voor mijn website. Maar juist foto’s die wij als ondernemers van elkaar maken zien er veel ‘echter’ uit. Plus het is gewoon echt heel erg leuk om te doen. We liggen altijd helemaal dubbel om onze gekke ideetjes en kiekjes.

Inspiratie

Inspiratie haal ik overal vandaan. Echter wanneer je altijd maar hetzelfde uitzicht hebt dan kan het soms wat vervelen en dan blijft die inspiratie ook achterwege. Juist daarom is het goed om eens op een andere plek te werken. Zo’n nieuwe of andere omgeving zorgt weer voor hele andere inspiratie. Plus je co-werk partner kan natuurlijk ook weer genoeg inspiratie geven. Zo maakte ik afgelopen week met mijn business buddy weer wat foto’s en bij een specifieke plek had zij een mooi bruggetje bedacht voor mij. Dit schreef ik natuurlijk direct op!

Andere mensen ontmoeten – netwerk vergroten

Wanneer je thuis zit ontmoet je geen nieuwe mensen. Misschien dat er eens een andere pakketbezorger langs komt, maar verder zal er weinig langs komen. Ga je echter ergens buitenshuis werken dan is de kans juist groot dat je andere mensen ontmoet. Of je nu samen in de lift staat en een praatje maakt. Of toevallig naast elkaar aan een tafel zit. De een na laatste keer dat ik ergens ging werken heb ik iemand ontmoet die later zelfs klant bij me werd.

Stok achter de deur

En de laatste reden is misschien nog wel een van de fijnste… Dat is namelijk dat wanneer je samen aan de slag gaat je ook elkaars stok achter de deur bent. Je hebt iemand aan wie je kunt vertellen wat je die dag wilt doen en juist doordat je dit vertelt voel je nog meer de neiging om dit ook af te krijgen. Het voelt toch ergens alsof je verantwoording aan iemand ‘moet’ afleggen. En dat kan soms toch wel eens fijn zijn.