Waarom wij onze baby voorlezen

waarom baby voorlezen plus boekentips

Onze dochter was denk ik zo’n twee weken oud toen ik voor het eerst een boekje voorlas aan haar. Ze lag op dat moment in het ziekenhuis en ik wilde iets doen behalve een beetje naast het bed zitten. Vanaf die tijd ben ik blijven voorlezen aan mijn baby. Ook nu bij de tweede baby. En misschien wel juist nu.

Wanneer beginnen met voorlezen

Ik begon met voorlezen omdat ik wilde dat onze dochter mijn stem zou horen. Haar in mijn armen houden was niet altijd mogelijk met al die draadjes en toestanden, plus ze moest veel slapen natuurlijk. Op die manier kon ik toch dichtbij haar zijn. Baby’s luisteren namelijk al vanaf dag 1 naar je stem. En die van de moeder is helemaal herkenbaar want die hoorden ze in de buik al.

Eenmaal thuis vond ik die momentjes met de kleine meid zo leuk, dat ik het bleef doen. Baby op schoot, klein boekje erbij en vooral plaatjes kijken. Hoe ouder ze werd, hoe meer interactie er was en hoe meer ik zag dat ook ons meisje ervan genoot. Inmiddels is het bij het slapen gaan vaste prik en kunnen we niet zonder. Ook onze zoon van 7 maanden zit er gezellig bij tijdens het voorlezen en zo tussendoor pak ik vaak ook echt een babyboekje speciaal voor hem.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Lees ook: Hoe houd je voorlezen aan (ongeduldige) peuters leuk?

Waarom voorlezen aan je baby?

Uit onderzoek blijkt dat voorlezen op jonge leeftijd de taal- en spraakontwikkeling van je kind stimuleert. Ook verhoogt het de concentratie. Aangezien onze dochter al op jonge leeftijd echt een kletskous is en wij regelmatig complimenten hebben gekregen over haar spraakontwikkeling denk ik dat hier zeker een kern van waarheid in zit.

Wat zijn nog meer de voordelen van voorlezen aan je baby?

 • Voorlezen zorgt voor een fijn moment samen met je baby.
  Naast het voeden en verzorgen worden de knuffel momenten vaak minder hoe ouder het kind wordt. Tijdens het voorlezen ben je weer heerlijk dicht bij je kind. Je ziet ook vaak dat kinderen rustiger worden door het voorlezen, wat erg fijn kan zijn wanneer ze daarna naar bed gaan.
 • Zien lezen doet lezen.
  Door elke dag de liefste baby boekjes samen te lezen gaan kinderen het lezen waarderen en zullen ze zelf ook sneller naar een boek grijpen dan wanneer er nooit voorgelezen worden. Het is dus een goede basis.
 • Je oeften de luistervaardigheid en concentratievermogen.
  Hoe klein ze ook zijn, je kunt een baby al kennis laten maken met het concentreren op een klein taakje. Namelijk het luisteren naar een kort verhaaltje. Hoe vroeger je ermee begint hoe sneller ze doorhebben hoe het werkt.
 • Het prikkelt de verbeeldingskracht en fantasie.
  Door verhaaltjes voor te lezen maken jonge kinderen al kennis met de fantasiewereld en door de verhalen wordt hun fantasie ook geprikkeld.

Top 5 babyboekjes

Ben je overtuigd en op zoek naar geschikte boekjes om voor te lezen aan je baby? Ik heb onze top 10 voor jullie samengesteld!

 1. Milo ziet de wereld in zwart-wit. Dit boekje kregen wij vlak nadat Milo geboren was opgestuurd en wat een succes is het. Wanneer baby’s heel klein zijn zien ze licht en donker, echt kleuren kunnen ze nog niet onderscheiden. Dus dit is een ideaal boekje om voor te lezen. Dit boekje kost €9,95.
 2. Nijntje op de boerderij. Eigenlijk zijn alle Nijntje boekjes leuk, maar deze is favoriet bij ons zoontje omdat zijn grote zus de geluiden nadoet. Dit Nijntje boekje kost €12,95.
 3. Rupsje nooitgenoeg voelboek. Boekjes waar je dingen bij kunt voelen doen het altijd goed. Zo prikkel je niet alleen de taal en het luisteren maar ook andere zintuigen. Dit voelboekje kost €10,95.
 4. Welterusten kleine beer. Dit boekje is stiekem een van mijn favorieten. Hij is zo aandoenlijk. En ik houd ervan dat het al meer een echt verhaal is. Voor een kleine baby natuurlijk niet zo interessant, maar wel al eentje van meer dan een half jaar. Milo geniet er in ieder geval van en Fay ook. Dit verhaal over de kleine beer is in diverse formaten te krijgen, maar het karton boekje kost €8,95.
 5. Raad eens hoeveel ik van je hou? Weer zo’n lief boekje waarbij onze dochter enthousiast mee springt. Dit vind de kleine man natuurlijk extra mooi en het is dan ook altijd erg leuk om voor te lezen. Dit liefdevolle boekje kost €10,95

Weet jij nog leuke boekjes voor een baby? En vanaf welke leeftijd ben jij gestart met voorlezen?

Uitgelichte afbeelding: Oksana Kozmina / Shutterstock.com

6 reacties op “Waarom wij onze baby voorlezen

 • Heel erg goed artikel! Voorlezen is inderdaad erg belangrijk! Ik doe het ook al vanaf het moment dat Fedde een paar maanden oud is. Hij heeft er nog steeds weinig geduld voor en bladert liever door tot het einde zodat hij weer lekker kan spelen. Liedjes Zinden vind hij daarentegen wel heel leuk en is ook erg goed voor de taalontwikkeling.

  Liefs

 • Super artikel. Ik doe het ook al vanafoto’s dat ze heel jong waren en heb nog voor gelezen totdat de oudste 11 JAAR was. Ze vonden het nog steeds een gezellige afsluiting van de dag. Wat hele leuke boekjes zijn; het stoute dingen boek voor peuters en kleuters. Van marianne busser en ron schroder. En het pietertje pet boek van dezelfde schrijvers of Koning bobbel ook van deze schrijvers. De boekjes van kolletje van pieter feller ook heel erg leuk.

 • De boekjes van moffel en piertje zijn ook heel leuk voor kleuters. Vooral omdat ze ook bij schooltv komen. Tenminste toen onze jongens in groep 1 en 2 zaten. Echt leuk, grappig en leerzaam ik denk dat fam ze wel leuk zal vinden
  Moet je wel die boekjes pakken die door lieneke dijkzeul zije geschreven. Die zijn het leukste.

Reageren is niet mogelijk.