7x waarom een airfryer een musthave is

Al jaren hebben wij een airfryer in huis. Tot voor kort een kleine variant die voor ons tweetjes wel groot genoeg was, maar zeker niet met twee goed etende kinderen in huis. Aangezien onze oude airfryer zijn beste tijd heeft gehad hebben we nu een grotere variant gekocht. De Philips Airfryer XL. Wij kunnen echt niet meer zonder de airfryer en ik vind eigenlijk dat dit een musthave is voor elk huishouden.

De airfryer is een musthave!

Als ik me niet vergis dan was Philips de eerste met een airfryer. Wij kochten er eentje omdat ik de frituur beu was. Mijn hele huis stonk naar de frituur en het is ook nog eens ongezond. Ik wilde gezonder leven dus frituur eruit en airfryer erin. In eerste instantie maakten we ook alleen maar friet en snacks met de airfryer. Inmiddels is dat wel veranderd!

Mocht je nog geen airfryer in huis hebben en ook nog niet overtuigd zijn waarom deze uitgave een goed idee is geef ik je bij deze zeven redenen om er eentje aan te schaffen.

1. Een airfryer is veel gezonder

Het eerste punt was voor mij wel de grootste reden waarom ik een airfryer in huis wilde. En dat is namelijk omdat het veel gezonder is voor je dan een gewone frituur. Je gebruikt geen olie, vet of boter of iets. Alles gaat puur via hete lucht. Dat scheelt dus nogal veel calorieën. Om je even een voorbeeldje te geven. Een portie friet die je in de frituur bakt bevat zo’n drie keer meer aan calorieën dan wanneer je friet in de airfryer bakt. Moet je niet ook drie keer zoveel mayonaise gebruiken want dan hef je dat verschil weer op, maar goed dat is een ander verhaal..

2. Geen extra kosten

Een frituur is doorgaans goedkoper dan een airfryer echter zitten daar telkens weer extra kosten aan. Namelijk de frituurvet of frituurolie die je erin gooit. Wanneer je frituurt moet je regelmatig het vet vervangen. Stiekem tikt dat ook best wel aan en ben je dus zo’n 40 – 50 euro kwijt in een jaar aan vet. Tel dat ook maar eens op bij de kosten van je frituur.

3. Minder vieze luchtjes

Nog iets wat ik erg vervelend vond aan een frituur. Die vieze geur blijft ontzettend lang in je huis hangen. En trekt zelfs in je gordijnen, kleding en vloerkleden. Super vies dus. Een airfryer stoot maar weinig nare geurtjes uit. Ik zeg niet dat het volledig geurloos is, maar bij lange na niet zo erg als bij een frituur. Een fijn voordeel dus.

4. Makkelijk schoon te maken

Een groot irritatiepunt is het schoonmaken van al die apparaten. Vooral zo’n frituur was een helse klus met al dat vieze vet. Ik kreeg het altijd voor elkaar dat de helft op mijn keukenvloer eindigde en ik uren bezig was met het schoonmaken van de pan. Waardoor ik het dus telkens uitstelde terwijl het vet eigenlijk allang vervangen had moeten worden. Als je het over ongezond hebt…

Bij onze airfryer kunnen de onderdelen die vies worden gewoon in de vaatwasser. Doe ik niet altijd, meestal was ik het namelijk even vlug met de hand af. Want dat gaat zo makkelijk en is in een minuut gebeurd. Echt ideaal. Geen urenlang bezig zijn met schoonmaken maar zo gepiept.

5. Je kunt er meer mee dan frituren

Ik heb het natuurlijk de hele tijd over frituren maar je kunt veel meer met een airfryer. Je kunt hem namelijk ook gewoon gebruiken als mini oventje. Daar heb je soms wel aparte accessoires voor nodig maar je hoeft niet perse die van Philips zelf te kopen. Ook bij de Ikea heb je fijne bakvormen die je in de airfryer kunt zetten. Gewoon even de afmeting van je mandje opmeten en dit vergelijken met de bakvormen die in de winkels te koop zijn.

Je kunt er taart in maken, bladerdeeghapjes, lasagne en nog heel veel meer. Wij maken er vaak de meest simpele dingen in klaar, maar je kunt er bij wijze van complete maaltijden mee maken. Al zal dat niet zo snel voor een hele gezin zijn.

6. Voorverwarmen gaat snel en is energiezuiniger

Voor veel dingen zou je natuurlijk ook een oven kunnen gebruiken. Echter moet mijn oven vaak wel 10 – 15 minuten voorverwarmen terwijl de airfryer er zo’n 3 minuten over doet. Daarnaast vreet de oven vrij veel energie en dat is bij de airfryer niet zo. Scheelt je dus tijd en het scheelt geld op je energierekening.

7.  Tijd instellen

Wat ik ook super fijn vind aan het apparaat is dat je de tijd kunt instellen en je daar dus niet naar hoeft te kijken. Bij een oven of een frituur moet je toch altijd zelf het apparaat nog uitzetten of het eten eruit halen anders verbrand het of is het overgaar. Bij de airfryer gaat het apparaat uit na de ingestelde tijd maar blijft het wel nog warm zolang je het er niet uit haalt. Handig want zo kan ik toch even de was ophangen terwijl de airfryer aan staat zonder me druk te hoeven maken dat ik de tijd vergeet.

Zoals je kunt lezen, vrijwel alleen maar voordelen zo’n airfryer. Het enige nadeel vind ik dat het best een lomp ding is. Wij laten hem liever niet op de aanrecht staan want daar staat ook al een koffieapparaat en waterkoker. Hij moet dus de kast in en dat is soms wel even passen en meten.

Heb jij een airfryer? 

5 reacties op “7x waarom een airfryer een musthave is

  • Ik heb er geen, zie er niet zoveel meerwaarde aan ten opzichte van een goede oven. Frituren doen wij niet, als we een keer zin hebben in patat, dan haal ik dat liever.
    Mijn man heeft er wel een keer één gehad als kerstpakket, die hebben we maar meteen doorgeschoven.

  • Ik hoor de laatste tijd veel positieve verhalen, maar ik heb geen frituurpan en vind een grote oven voor de meeste dingen – ik bak graag – toch wel handiger werken. Om broodjes of zo even snel op te warmen lijkt het me wel een uitkomst, maar dan nog zou ik er denk ik geen kastruimte voor willen opofferen.

  • Yep! Gebruik hem graag en de kids vinden de frietjes heerlijk hieruit! Bij ons staat hij wel op het aanrecht, vind ik ook minder, maar heb geen goede plek ervoor in de keukenkasten en de trapkast wordt me teveel sjouwen. Gelukkig is hij best strak qua design!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *