Waarom het afvallen nu moeizamer gaat

Zoals jullie wellicht in mijn Weight Watchers updates kunnen lezen gaat het afvallen dit keer een stuk moeizamer. Ik lijk de juiste mindset maar niet te vinden en ik wist niet zo goed waarom. Voor mijn zwangerschap van Milo ben ik 34 kilo afgevallen en met dat in mijn achterhoofd ging ik zes weken na de bevalling weer aan de slag.

Maar waarom val ik nu dan minder snel af? En waarom heb ik nu opeens zoveel moeite met het programma en mezelf eraan houden? Ik ging bij mezelf ten rade en kwam met een aantal redenen.

Vergelijken

Iets wat ik sowieso beter niet kan doe, maar dus wel doe, is het vergelijken met de vorige keer. Voor mijn zwangerschap ging het afvallen echt heel lekker. De kilo’s vlogen er bijna vanaf en ik had totaal niet het gevoel dat ik er echt moeite voor hoefde te doen. Ik vond het namelijk leuk en het resultaat was er ook naar.

Stiekem had ik nu dus ook verwacht dat het dit keer weer zo makkelijk zou gaan. Zes weken na de bevalling vroeg ik Weight Watchers om mijn gratis abonnement weer te activeren en ik ging aan de slag. Hoe ik de eerste keer na vier weken 4,4 kg afgevallen was, zo was het nu slechts 2,5 kilo.

Echter ik besefte me in eerste instantie niet dat het aantal kilo’s wat ik nu moet afvallen een heel stuk minder is dan voorheen. Mijn startgewicht toen was 115 kilo, nu was het nog net geen 90 kilo. Dat scheelt toch 25 kilo en dat zorgt er dus ook voor dat het nu wat langzamer gaat.

Ontzwangeren

Een andere reden waarom het afvallen nu moeizamer gaat is het ontzwangeren. Op dit moment ben ik 14 weken geleden bevallen en dat houdt in dat ik nog middenin het ontzwangeren zit. En dat betekent hormonen die nog steeds door mijn lijf razen. Cravings die ik nog steeds volop heb en nog meer van dat soort irritante dingen.

Het zorgt voor een extra uitdaging bij het afvallen. Mijn lijf voelt nog helemaal niet als mezelf. Ik voel me gewoon helemaal niet als mezelf. Wat eigenlijk ook vrij logisch is. Maar ook heel vervelend is wanneer je eigenlijk je lichaam in controle wilt hebben. Want ik heb er gewoon geen controle over.

Lekker in mijn vel

Ondanks dat ik me dus helemaal niet mezelf voel, zit ik wel lekker in mijn vel. Ik geniet echt van deze periode. Wat een verschil met de vorige keer, toen ik een postnatale depressie had. Zowel op privé als zakelijk gebied gaat het goed met me. Ik doe leuke dingen, heb allerlei moois in het vooruitzicht en het gaat gewoon lekker. Ook krijg ik veel complimenten over hoe goed ik eruit zie en eigenlijk vind ik dat zelf ook wel.

Ja ik zie ook wel die buik als ik voor de spiegel sta. De buik waarin ik nog hoogzwanger lijk. Maar ik zie ook een smal koppie. En de kleding die ik koop zijn doorgaans in de maten M en L. Dus ook dat valt allemaal mee.

Onbewust (en nu dus bewust) zorgt dit ervoor dat ik me inlaat met allerlei excuses waarom ik mag afwijken van mijn programma. Waarom ik dus toch een McChicken mag eten terwijl ik eigenlijk geen punten meer heb. Waarom ik toch een hele dag mag snoepen terwijl ik ook al taart heb gegeten. En waarom ik tijdens de vakantie nergens naar gekeken heb. Terwijl ik mezelf net had voorgenomen om ook dan te letten op wat ik eet.

Excuses, excuses, excuses.

Je merkt het. Sommige redenen zijn logisch, maar anderen zijn gewoon slechts een slap excuus. Want dat ik lekker in mijn vel zit is heel goed natuurlijk. Maar het feit blijft dat ik nog steeds 17 kilo overgewicht heb (om en nabij.. ga vandaag weer wegen). En dat is gewoon ongezond.

Ik wil juist een gezond lichaam. Meer conditie. Dat ene leuke jurkje aan kunnen. Weer terug in die broek (maat 38) passen. En ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Niet alleen als slanke moeder, maar als moeder die de balans weet te houden. Een voorbeeld als moeder die gezond eet en doorzettingsvermogen laat zien. Want dat is wat zij verdienen en nodig hebben.

Dus ik ga er gewoon weer voor. De hormonen te lijf en het vergelijken achterwege latend. Op naar Nicole 2.0!

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

17 reacties op “Waarom het afvallen nu moeizamer gaat

 • Gun jezelf de tijd meid. Hoe langzamer het gaat hoe minder jojo effect 😉
  Je doet wat je kunt, zelfs met slappe excuses. Geniet lekker van je kinderen!

 • Zet door meid. Gaat jou zeker lukken. Ik ben nu in 5 weken 5 kilo kwijt en hoop er voor kerst zeker nog 5 kwijt te zijn. In totaal wil ik er nog 12 tot 20 kilo af om dezelfde reden als jou.

 • Oei die broek maat 38 heb ik nu 5 jaar na de geboorte van mn vierde kind nog steeds niet gehaald. Heb me al neergelegd bij maat veertig! Die laatste kilo s blijven echt zitten. Ik heb de laatste drie maanden echt wel streng gedaan, geen koke, chips en ander lekkers, geen suiker in de koffie…en toch nog geen gram eraf

  • Heb je al eens gekeken naar je andere voedselinname? De porties bijvoorbeeld, maar ook wat je eet. Eiwitten zijn bijvoorbeeld aan te raden, terwijl je moet opletten met koolhydraten en dingen waar suikers in zitten (vaak zit dat wel in de koolhydraten)

   • Ik heb nu ruim drie maanden alles bijgehouden in een app. Aan calorieën zit ik tussen de 1200 en 1500 per dag. Dus dat lijkt me redelijk. Ik krijg wel weingi eiwitten binnen. Lust geen kaas en geen melk. Dus misschien miet ik eens een broodmaaltijd vervangen door yoghurt en fruit

   • Lijkt me zelfs best weinig.. Misschien moet je juist even je lichaam een flinke optater geven door eens een week weer “normaal” te eten. Wanneer je te weinig binnen krijgt gaat je lichaam namelijk in spaarstand.. Succes in ieder geval!

 • Je bent supergoed bezig! Wat knap dat je al zoveel bent afgevallen zo kort na je bevalling. Echt, ik snap je frustraties want ik heb ze zelf ook gehad na de bevalling. Ik had helemaal geen liefde meer voor mijn lichaam en vond het vreselijk om in de spiegel te kijken. Hoe cliché en belerend het ook zal klinken: geduld is het toverwoord. Met jouw doorzettingsvermogen is helemaal niets mis, gaat goedkomen! Zet ‘m op ?

 • Super goed van je!!! Ik ben nog geeneens begonnen ? Het gaat nog niet zoals je zou willen maar het komt echt goed, je zal zien dat het “opeens” wel lukt maar misschien over een half jaar of een jaar. Ik begrijp maar al te goed dat je graag van je overgewicht af wil maar je straalt en ziet er geweldig uit!! En daar ben ik nou weer jaloers op ?

 • Hormonen zijn echt super irritant! Milo is nog niet zo groot hè!
  Het komt echt wel weer goed! Op een keer krijg je de ‘echte klik’ en dat lukt het weer super goed!
  Maar zoals hierboven staat… neem ook je tijd om te ontzwangeren h!!

 • Ach maar je bent gewoon echt goed bezig hoor! En je komt vanzelf weer in je ritme zodra je hormonen weer tot rust komen. En je bent sowieso een pracht mens, dus dat beetje zelfliefde mag je ook wel goed voelen hoor mop! Want ook daarmee ben je een voorbeeld voor je kids. En dat ben je echt 🙂 En als je met kerst zoveel straalt als laatst toen ik bij jullie was, dan steel jij sowieso de show!

Reageren is niet mogelijk.