Waarom afvallen niet altijd even leuk is

Wanneer je als doelt hebt af te vallen en dit lukt dan ben je natuurlijk super blij. Ik in ieder geval wel. Elke gram eraf is er eentje en wat ben ik telkens weer trots als de weegschaal weer een getal aangeeft die minder is dan de week ervoor. Maar afvallen is niet altijd even leuk. Er zitten behoorlijk wat nadelen aan namelijk. Vandaag vertel ik je over deze vervelende bijkomstigheden. (En zoals wel vaker, neem het aub niet zo serieus allemaal)

Wanneer zie je het?

Het nadeel van afvallen is vaak dat je het óf zelf niet ziet, óf anderen zien het niet. Ik heb wel eens ergens gelezen dat het ongeveer vier weken duurt voordat je zelf doorkrijgt dat je lichaam veranderd. Acht weken voordat je vrienden en familie het zien en twaalf weken voordat de rest van de wereld het ziet. Nu is dat bij mij dus al helemaal niet het geval. Anderen zagen het eerder dan ik zelf. Maar dat ligt er misschien ook aan hoe je zelfbeeld is, hoeveel je afvalt, hoeveel je überhaupt af moet vallen. Want ze zeggen ook dat hoe meer je af moet vallen, hoe minder snel je het ziet.

Bij mij was het al vrij snel duidelijk, tenminste ik kreeg van anderen al vrij vroeg te horen dat ze het zagen. Je kon het vooral erg goed in mijn gezicht zien. En ik maar turen in die spiegel. Ik zag niks, ik zag nog steeds holle bolle Nicole. Nu zie ik dat nog steeds als ik in de spiegel kijk, maar door de voor- en nafoto’s besef ik nu wel dat ik echt veel ben afgevallen al.

“Zou je dat nou wel doen”

Zodra mensen doorkrijgen dat je bezig bent met afvallen begint het al. Mensen denken de wijsheid in pacht te hebben en mee te kunnen bepalen wat jij eet. Zo krijg je de leukste en gekste adviezen over jouw dieet. En daar wringt de schoen, want wat zij gehoord, gelezen of ervaren hebben hoeft nog niet voor jou ook zo te gelden. Zo heb ik in de mail al veelvuldig advies gekregen over dat ik beter geen koolhydraten kon eten of dat het wellicht beter was om toch die telvrije dagen weg te laten. Natuurlijk is het allemaal goed bedoeld, dat weet ik wel. Maar wat moet ik ermee? Want het is en blijft mijn lichaam en mijn manier van afvallen. Ik kies ervoor om het via de Weight Watchers app te doen en ik kies tegenwoordig heel bewust voor wat ik eet en dus in mijn mond stop.

food-1081707_1280

Dus heel dat “zou je dat nou wel doen?” is allemaal leuk en aardig. Maar mijn antwoord is dan JA, ik zou dat zeker moeten doen.

Niets past meer

En dan het grootste nadeel. Deze vind ik persoonlijk echt het meest irritant. En dat is dat niets meer past. Nu heb ik heel fijn wat kleding gekregen van mijn schoonmoeder en bleek ik op zolder nog wat kleding te hebben in maat L en 42, maar het meeste past gewoon niet meer. Dat is ook niet gek als je meer dan 30 kilo afvalt, maar wel irritant. Want ik ga ook niet bij elke paar kilo een hele nieuwe garderobe aanschaffen. Dat is gewoon zonde aangezien het dan snel weer te groot is. Gelukkig heb je winkels zoals de Primark waar je voor niet al te veel geld wat nieuws kunt halen. Anders had ik nu nog steeds in een joggingbroek rond gelopen 😉

handtekening

19 reacties op “Waarom afvallen niet altijd even leuk is

 • Is wel een nadeel inderdaad, tegelijk een goede reden om te shoppen 🙂 mits je er van houd natuurlijk! Da tiedereen zijn ideeën over afvallen heeft is mega irritant! Toen ik borstvoeding gaf viel ik enorm af en iedereen liep maar te zeggen dat ik echt meer moest eten terwijl ik daar zo mijn best voor deed, maar ze geloofden mij gewoon niet helaas.

 • Dat van die tussenmaat is wel irritant ja. Je wilt niet te veel geld uitgeven aan kleding die je over een paar weken ook niet meer aankunt. Toch laat dit maar wel zien hoe goed je bezig bent.
  Verder vond ik dat je bij mij het ook niet zo zag toen ik aan het afvallen was. Wat ik zelf vooral frustrerend vond was dat ik wel zag dat m’n lichaam aan het veranderen was maar de weegschaal dat niet aangaf doordat ik meer spieren kreeg. Ondanks dat je er dan beter uitziet krijg je toch geen bevestiging ofzo (ik had niet gemeten) en dat vond ik dan ook weer jammer.

 • Ik heb vorig jaar allemaal nieuwe zomerkleding gekocht omdat ik 19 kilo kwijt was. Nu na de zwangerschap zit er meer aan dan ooit en ik pas dan ook echt helemaal niets meer!
  Ik ben vanaf gister weer aan “de lijn” dus hopelijk tegen de zomer aan kan ik iig weer wat van die shirtjes aan, anders word t een dure zomer met wéer een nieuwe stapel kleding

 • Toch gek he, dat mensen je speciaal gaan mailen om je even te vertellen hoe je het eigenlijk beter zou moeten doen.. Je doet het echt super op jouw manier, dat bewijzen de cijfers ook 😉

 • Doe je goed toch die 17 kilo. You go girl. En dezelfde irritante opmerkingen krijg je ook als je ongeneeslijk ziet bent. Zou je niet dit, iemand anders met MS die ik ken………. Maar toppie dat afvallen.

 • Ik heb het vooral met de opmerkingen, Ach doe normaal en stop ermee. Ik wou dat ik jouw lichaam had. Je bent niet dik en je dan extra dingen gaan voorschotelen of juist pizza gaan halen als jij mee eet. Nee ik heb geen overgewicht. Ik Ben 1.72 en ik woog 72 kilo, nu 66 en wil graag naar de 63. Ik voel me Happy en kan weer glimlachen als ik in de spiegel kijk. Ik wrijf over mijn buik en denk dat heb ik toch weer mooi gedaan. Dat is toch alles waard!

  • Ik ken dat soort opmerkingen ook. Vroeger was ik heel erg dun en was het ook weer niet goed. Daar gaat mijn blog morgen ook over, over dat je het nooit goed kunt doen in andermans ogen..

 • Heel goed! Volg je eigen weg, de weg waar jij het meest comfortabel in voelt! Iedereen weet het allemaal zo goed, maar jij weet het beste! Ik krijg ook steeds commentaar, doodziek word ik er af en toe van, het zal wel goed bedoeld zijn allemaal…..maar pfff….houd toch op! En nieuwe kleren kopen, hahaha….ja, dat moet ik ook, maar ik trek mijn riem maar wat vaster aan! 😉 Wel heb ik vorige week sinds járen weer een jurkje gekocht, weliswaar voor een minder leuke gelegenheid (crematie van schoonvader) maar toen kreeg ik ineens van alle kanten complimenten omdat het mij zo goed stond en omdat iedereen ineens zag dat zoveel was afgevallen! Dus, soms is nieuwe kleren kopen ook wel erg leuk!! 😉

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *